16.03.2010. / 08:09

Autor: Hina

Osveta za Muhameda: Alžirac i Libijac optuženi, Hrvat pušten iz irskog zatvora

Prema irskom zakonu, osumnjičenici se u pritvoru mogu držati samo tjedan dana bez podizanja optužnice, a taj bi rok istekao u utorak ujutro

Švedski karikaturist Lars VilksŠvedski karikaturist Lars VilksDvojica muškaraca, libijski i alžirski državljani, uhićeni prošloga tjedna u Irskoj u sklopu istrage o planiranju ubojstva švedskog karikaturista Larsa Vilksa, optužena su u ponedjeljak navečer na sudu u irskom gradu Waterfordu, dok je treći uhićenik, hrvatski državljanin, pušten na slobodu, javila je irska televizija RTE, a prenosi agencija AFP.

Alžirac Ali Šaraf Damaš (44) optužen je za slanje prijetećih poruka, dok je Libijac Abdul-Salam Mansur Halil Al-Jehani (33) optužen za kršenje zakona o imigraciji jer je policiji dao svoje lažne dokumente.

Njih su dvojica bili dio skupine od sedmero osoba koje su uhićene 9. ožujka pod sumnjom za kovanje zavjere s ciljem ubojstva karikaturista Vilksa zbog crtanja karikature na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas.

Ostali iz skupine, tri žene i dvojica muškaraca, postupno su puštani na slobodu još prošloga tjedna, a posljednji od njih, hrvatski državljanin, pušten je u ponedjeljak navečer iza 18 sati po mjesnom vremenu. Protiv Hrvata, koji je u nekim hrvatskim medijima identificiran kao Danijel Oršoš, zasad nije podignuta nikakva optužnica, ali je policija priopćila da priprema dosjee o svim dosad puštenim osumnjičenicima što znači da naknadne optužnice nisu isključene.

Prema irskom zakonu, osumnjičenici se u pritvoru mogu držati samo tjedan dana bez podizanja optužnice, a taj bi rok istekao u utorak ujutro.

Lars Vilks je 2007. u jednom listu u švedskom Orebrou objavio karikaturu islamskog proroka Muhameda s psećim tijelom, zbog čega je teroristička mreža Al-Kaida za njegovu glavu raspisala 100,000 dolara nagrade.

Vezane vijesti

Novi pokušaj ubojstva autora Muhamedove karikature

Novi pokušaj ubojstva autora Muhamedove karikature

Norveška policija je uhitila osobu koja je pripremala napad na danskog karikaturista Kurta Westergaarda, autora najslavnije karikature proroka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika