16.03.2010. / 17:09

Autor: Hina

'Optužujem kubansku vladu': Almodovar peticijom traži oslobađanje političkih zatvorenika

Manifest optužuje Havanu za smrt kubanskog disidenta Orlanda Zapate koji je štrajkao glađu i umro 23. veljače u zatvoru, u kojem je bio protuzakonito i gdje je bio brutalno mučen

Pedro AlmodovarPedro AlmodovarŠpanjolski filmski redatelj Pedro Almodovar potpisao je peticiju kojom traži da se odmah oslobode iz zatvora svi kubanski politički zatvorenici, objavila je u utorak njegova producentska kuća El Deseo.

Almodovar se pridružio peticiji naslovljenoj "Optužujem kubansku vladu", dostupnoj od petka na španjolskom internetu, koju su potpisale istaknute osobe iz kulture, primjerice peruanski pisac Mario Vargas Llosa, te drugih 5.000 građana.

Potpisnici traže trenutačno i bezuvjetno puštanje političkih zatvorenika iz kubanskih zatvora, poštivanje ljudskih prava te promicanje i zaštitu ljudskih prava posvuda u svijetu.

Manifest optužuje Havanu za smrt kubanskog disidenta Orlanda Zapate koji je štrajkao glađu i umro 23. veljače u zatvoru, u kojem je bio protuzakonito i gdje je bio brutalno mučen.

Europski parlament osudio je prošlog tjedna kubanske vlasti za Zapatinu smrt, na što je uvrijeđeno reagirala kubanska vlada.

Južnoameričke zemlje u kojima je ljevica na vlasti, kao Brazil, Bolivija i Urugvaj, stale su u obranu kubanske vlade.

Vlada Raula Castra odbacuje tvrdnje da u zatvorima drži oko 200 politčkih zatvorenika i tvrdi da su to "plaćenici" Sjedinjenih Država koje već 48 godina drže komunistički karipski otok pod embargom.

Vezane vijesti

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Svjetska i kubanska amaterska boksačka legenda Teofilo Stevenson, trostruki olimpijski pobjednik u teškoj kategoriji, umro je od srčanog udara u 60.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika