17.03.2010. / 13:28

Autor: Nacionalova redakcija

Do 2012. tržište aplikacija za mobitele vrijediti će 17,5 milijardi dolara

Svjetski apetiti za novim mobilnim aplikacijama drastično će porasti u sljedeće dvije godine, pokazuju nova istraživanja.

Appleov smartphoneAppleov smartphoneIstraživanje koje je naručio Getjar, drugi svjetski najveći prodavatelj mobilnih aplikacija, pokazuje da će tržište aplikacija za mobilne telefone dosegnuti vrijednost od 17,5 milijardi američkih dolara u sljedeće dvije godine.

Također, broj downloada će sa 7 milijardi prošle godine narasti i do 50 milijardi u 2012. godini.

Istraživanje također nagovještava da bi dominantni Apple mogao dobiti konkurenciju na tržištu.

"Željeli smo saznati stvarnu vrijednost industrije jer su pojedini segmenti poput iPhonea previše napuhani, dok su drugi takozvani 'telefoni s posebnim aplikacijama' podcijenjeni", smatra Getjarov osnivač i izvršni direktor Ilja Laurs.

Appleova trgovina mobilnim aplikacijama, App Store, ocijenjena je kao dominantna, no osim nje ima ih još mnogo, poput BlackBerryja, Microsofta, Googlea, Nokie i Samsunga.

Googleov Android Marketplace, primjerice, u svom operativnom sustavu ima preko 30.000 aplikacija napravljenih za svoje 'pametne telefone'.

"Brojke koje se pripisuju vrijednostima iPhone-a su nevjerojatne u nekim slučajevima", kaže Laurs.

Feature phone još uvijek ispred smartphonea

Također, kaže da su istraživanja utvrdila da se u utrci za stvaranjem aplikacija za 'pametne telefone' ne smije zaboraviti na 'telefone s posebnim aplikacijama'.

"To je gotovo kao da ti telefoni ne postoje. Znamo da su 'pametni telefoni' izuzetno važan fenomen, ali u kontekstu razmišljanja potrošača i s obzirom na prihode, 'telefoni s posebnim aplikacijama' predstavljaju 90% globalnog tržišta, u odnosu na 10% koje zauzimaju 'pametni telefoni'.

"Oglašavanje i prodaja virtualnih dobara pomogla je u proširenju ponude za programere, pa ćemo vidjeti i rezultate toga u narednih nekoliko godina", izjavio je istraživač Chetan Sharma Consultinga za BBC.

Ipak, većina komentatora misli kako će Appleov model prodaje aplikacija preživjeti u doglednijoj budućnosti. "Ne bih rekao da će umrijeti, ali industrija će se razviti u alternativne smjerovima", smatra pak Ilja Laurs.

Prema statistikama iz analitičke tvrtka Flurry, od Appleovog iPad-a se očekuje da će potaknuti tržište mobilnih aplikacija.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika