Objavljeno u Nacionalu br. 749, 2010-03-23

Autor: Berislav Jelinić

Danko Končar želi kupiti udio u EPH

U UPRAVI Europapress holdinga demantiraju da je u tijeku dubinsko snimanje kompanije, ali Nacional je dobio potvrdu iz više drugih izvora

DANKO KONČAR
Multimilijunaš s ambicijama za afirmaciju u Hrvatskoj, snimljen kad je posjetio brodogradilište
Brodosplit u sklopu najava prema kojima je trebao kupiti neke od jadranskih škverovaDANKO KONČAR Multimilijunaš s ambicijama za afirmaciju u Hrvatskoj, snimljen kad je posjetio brodogradilište Brodosplit u sklopu najava prema kojima je trebao kupiti neke od jadranskih škverovaDanko Končar, tajnoviti multimilijunaš s trenutačnim pretežnim boravištem u Londonu, želi značajno osnažiti svoj društveni utjecaj u Hrvatskoj, doznao je Nacional iz upućenih pravničkih i poslovnih krugova. Prema tvrdnjama izvora iz tih krugova, Končar pokazuje interes za ozbiljno ulaganje u izdavačku djelatnost, a trenutačno ga interesira je li moguće kupiti vlasnički udio u najvećoj hrvatskoj izdavačkoj kući Europapress holding (EPH), koja izdaje dnevne novine Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju, tjednike Gloriju i Globus i brojna druga tiskana izdanja.


Končar je poduzetnik podrijetlom iz Zagreba, koji je izazvao interes javnosti kada se 2009. počeo spominjati kao ozbiljni investitor u posrnula hrvatska brodogradilišta. Tada se doznalo da ga se opisuje kao kralja kroma, jer je vlasnik raznih rudnika u Južnoafričkoj Republici, a počelo se pisati i o njegovu velikom bogatstvu, koje je stekao poslovanjem u Rusiji 90-ih, ali o čijim razmjerima i porijeklu on dosad nije detaljno govorio. Končarov interes za Europapress holding najvjerojatnije nije samo načelan, nego su njegovi suradnici navodno otišli i korak dalje, te su počeli ozbiljnu dubinsku analizu poslovnih knjiga Europapress holdinga, tzv. due dilligence. Tvrdi se da proces dubinskog snimanja stanja u Europapress holdingu vodi pravnički tim koji prevodi odvjetnik Anto Nobilo. Ivana Nobilo Cetinski, koja Danku Končaru vodi odnose s javnosti, tu je informaciju za Nacional mlako demantirala, a Stipe Orešković, predsjednik boarda direktora EPH, nazvao je tu informaciju glasinama, koje je izričito demantirao. Nasuprot njima, među ostalim, tu su informaciju Nacionalu potvrdili i krugovi bliski Miroslavu Kutli. Kutle i njegovi pravnici u zadnjih godinu i pol dana u pravilu su iznimno dobro informirani o tome što se događa unutar EPH, jer i sami vode ozbiljne pregovore o konačnom vlasničkom raspletu u toj izdavačkoj kući. Oni su u to uključeni zato što, osim nominalnih suvlasnika Ninoslava Pavića i njemačkog WAZ-a, i Miroslav Kutle polaže značajna vlasnička prava na EPH.

Krugovi bliski Miroslavu Kutli tvrde da je odvjetnik Anto Nobilo otprilike mjesec dana angažiran na dubinskom snimanju stanja u EPH. Poslovna praksa u takvim situacijama je takva da nitko u ovoj fazi moguće promjene vlasničke strukture EPH to neće izravno potvrditi. U pravilu se te situacije ne komentiraju, ili demantiraju, jer obje strane prije početka dubinskog snimanja stanja u EPH potpisuju tzv. non disclosure agreement, odnosno ugovor o povjerljivosti njihovih odnosa i neotkrivanju informacija o toj mogućoj transakciji, kao i drugih povjerljivih informacija koje bi mogle naštetiti poslovanju EPH.

EPH je najveća domaća izdavačka kuća, koja je zbog recesije i raznih drugih razloga koji se mogu povezivati s upitnom kvalitetom vođenja kompanije, u prilično izazovnoj poslovnoj situaciji. Izloženost kompanije prema bankama procjenjuje se na više od 120 milijuna eura, a prihodi od prodaje tiskanih izdanja, kao i prihodi od marketinga, značajno su se u zadnje vrijeme smanjili zbog recesije. To je dovelo do potrebe optimizacije poslovanja, u što u EPH-u ulažu ozbiljne poslovne napore. Istodobno je suvlasnike počela iscrpljivati i netransparentna pregovaračka saga s Miroslavom Kutlom oko njegovih vlasničkih prava, a njemački WAZ sve je češće na udaru medijskih kritika u regiji zbog svojih poslovnih odnosa s nekim osobama koje imaju ozbiljnih problema sa zakonom, za koje u WAZ-u tvrde da su stvar prošlosti. Unatoč svim tim problemima, suvlasništvo u EPH vlasnicima u Hrvatskoj daje značajan društveni utjecaj. Taj društveni utjecaj po svemu sudeći zanima Končara, a opisani izazovi s kojima se vlasnici EPH susreću mogu Končaru ići u prilog jer kompaniji treba svježeg kapitala, što Končaru, kako se čini, nije problem.

Končar je i prije pokazivao interes za medije u Hrvatskoj. Končarova tvrtka Kermas ulaganja u partnerskom je odnosu s Mirkom Cetinskim i njegovom tvrtkom Arting radio. Končar je u razgovoru za Glas Istre izjavio kako tvrtka Mirka Cetinskog koju on partnerski podržava ima za cilj širenje i razvoj medijskog prostora na radio, TV i tiskane medije. To je širenje trebalo početi ulaskom u suvlasništvo Glasa Istre. Mirko Cetinski je s 1,8 milijuna eura isplatio nedavno trećinu suvlasnika tog istarskog regionalnog dnevnog lista. Time se u Glasu Istre trebao steći suvlasnički paket od 33 posto. Transakcija je isplaćena, ali još uvijek se čeka suglasnost za upis na taj udio u tvrtki. U toj su se tvrtki također nedavno počeli raspetljavati razni mutni vlasnički odnosi. Kako sada stvari stoje, Končar i Cetinski možda su novac bacili u vjetar, zato što je istarski poduzetnik Albert Faggian prebacio poslovanje Glasa Istre na neke tvrtke kćeri koje je tvrtka pod njegovom kontrolom kupila za samo nekoliko kuna. Oko tih sumnjivih transakcija u posljednje vrijeme jako se puno sastančilo, a na nekim od sastanaka gdje je bio i Končar pojavio se i istarski župan Ivan Jakovčić. Jakovčić je svoje pojavljivanje na tim sastancima opravdao tvrdnjom da su javna poduzeća posudila Glasu Istre ukupno 10 milijuna kuna, pa mu je zato stalo da se situacija riješi. Jakovčić je u posljednje vrijeme pokazivao nervozu kada su ga lokalni novinari počeli ispitivati oko njegove uloge u netransparentnom poslovanju Glasa Istre.

SUPRUŽNICI VINKA I MIRKO CETINSKI (na snimci sa sinom Matteom) u partnerskom su odnosu s Dankom
Končarom - preko tvrtke Mirka Cetinskog Končar je pokušao preuzeti vlasnički udio u Glasu Istre, ali ta je
investicija sada ugroženaSUPRUŽNICI VINKA I MIRKO CETINSKI (na snimci sa sinom Matteom) u partnerskom su odnosu s Dankom Končarom - preko tvrtke Mirka Cetinskog Končar je pokušao preuzeti vlasnički udio u Glasu Istre, ali ta je investicija sada ugroženaNovinarku koja mu je postavila neugodno pitanje nazvao je smećem. Upućeni u lokalna zbivanja tvrde da Jakovčić pod krinkom brige za Glas Istre želi zadržati svoj utjecaj nad tim novinama radi utjecaja na birače uoči nadolazećih izbora. Moguće je da u takvom kontekstu utjecaj Danka Končara i Mirka Cetinskog u Glasu Istre nije dobrodošao. Unatoč tomu, Končar po svemu sudeći ne odustaje od ulaganja u medije. On ulaže diskretno i nije sklon javnom eksponiranju. Končar je u suradnji s Mirkom i Vinkom Cetinski u Istri kupio više od tisuću hektara zemljišta, a investirao je i u kupovinu zemljišta na Cresu. On tvrdi da je u Hrvatsku dosad uložio više od 100 milijuna eura. Najveći dio tog zemljišta je poljoprivredni, a kupio je i neka napuštena sela i kuće, koje namjerava preurediti i iznajmljivati ih turistima visoke platežne moći. Končar računa da će u Istri u prvoj fazi urediti oko tisuću stancija, te da će njihovi gosti u najskromnijoj varijanti trošiti 3 tisuće eura mjesečno, što bi značilo prihod od 36 milijuna eura godišnje, ako bi sezonu uspio produljiti na cijelu godinu. Na putu realizacije tih projekata Končar je u Istri investirao i u podizanje maslinika i vinograda. Zasadio je i 750 maslina u okolici Vodnjana. Končar je već investirao i u vinski biznis. Kupio je tvrtku Agro Ferneti, doveo nove stručnjake i priprema promjenu imena svojih vina u Capo. Tvrdi da je milijun eura uložio u suvremenu tehnologiju i drvene bačve, a sve su to za njega odradili supružnici Vinka i Mirko Cetinski.

Danko Končar hrvatskoj je javnosti postao poznat kada je prije nešto više od godinu dana počeo najavljivati da će svojim kapitalom pokušati spasiti posrnula hrvatska brodogradilišta. Jedno vrijeme lobist i savjetnik mu je bio bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček. U jednom dijelu političkih krugova tvrde da to objašnjava zašto je Končarovim ulaganjima bio naglašeno sklon tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Končar je u međuvremenu postao suvlasnik Uljanik plovidbe, a najavio je i da će otkupiti natječajnu dokumentaciju za ostala brodogradilišta koja se nalaze pred restrukturiranjem. Njegove najave da će ozbiljno investirati u brodogradnju pokazuju da on ima ambiciju postati značajnim hrvatskim poduzetnikom. Ulaganjem u brodogradnju Končar bi znatno pomogao hrvatskom gospodarstvu, ublažavanju dijela socijalnih problema, te ubrzanju hrvatskog pristupa EU. Sve to pojačalo bi mu i društveni značaj u Hrvatskoj, a i prije tih investicija stvaranje pozitivne percepcije o njemu u javnosti mogu mu olakšati mediji, osobito ako u neke od njih i investira. Končara su zbog njegovih poslova u Južnoafričkoj Republici u medijima često nazivali kraljem kroma, ali je Končar do danas ostao prilično tajnovit u objašnjavanju porijekla svog bogatstva. U jednom ranijem razgovoru za Nacional Končar je na pitanje zašto se odlučio investirati u brodogradilišta izjavio: "Nisu tu samo ekonomski razlozi, a u privatne ne želim ulaziti." Govoreći o vlastitoj biografiji, također je bio tajnovit i rekao da mu je biografija jako dugačka, ali da je jedino važno da je rođen u Zagrebu, gdje je završio fakultet, magistrirao te stekao doktorat elektroničkih znanosti, te da je "ozbiljan novac počeo zarađivati uz puno sreće" i da je tajna njegova uspjeha to što je "naučio naći informacije koje nema i dobro ih obraditi".

Sve do 2006. godine Danko Končar u Hrvatskoj je bio posve nepoznat. Njegovo se ime počelo pojavljivati u nekim medijima tek kad je bivša ministrica Vinka Cetinski u njegovo ime počela kupovati nekretnine i zemljišta u Istri, a među ostalim i zemljište od 70 hektara bivšeg autokampa u Osoru na Cresu, a potom je 2007. u srbijanskim medijima objavljeno da je Končar od Direkcije za imovinu Republike Srbije za 6,25 milijuna eura kupio kompleks bivšeg Dječjeg odmarališta Beograd i zemljište u uvali Zenčišće kod Jelse na Hvaru.

IVANA NOBILO CETINSKI
Glasnogovornica Danka Končara, koja je za Nacional demantirala Končarov interes za kupnju udjela u Europapress holdinguIVANA NOBILO CETINSKI Glasnogovornica Danka Končara, koja je za Nacional demantirala Končarov interes za kupnju udjela u Europapress holdinguDanka Končara obično su u medijima prikazivali kao multimilijunaša koji je iz Hrvatske otišao prije 20-ak godina, a u međuvremenu se obogatio stekavši rudnike kroma u Rusiji i Južnoafričkoj Republici. Jedina vidljiva "mrlja" u njegovoj karijeri seže u 1977. godinu, kada je, tada kao 35-godišnji inženjer, radio u tadašnjoj Jugoturbini u Karlovcu. Zbog zadržavanja deviza koje je tadašnja tvornica zaradila u inozemstvu, Končar je osuđen na nekoliko godina zatvora zbog zloporabe položaja i stjecanja protupravne imovinske koristi. U zatvoru je pripremao doktorat, a nakon izlaska iz zatvora vratio se na posao u Jugoturbini. Kako je kazao za Nacional, krajem osamdesetih zaposlio se u novoosnovanom predstavništvu južnokorejske tvrtke Lucky Goldstar (današnji LG). Uskoro je kompanija podružnicu preselila u Beč, a njemu su ponudili da se preseli u Austriju ili da raskinu ugovor i daju mu solidnu otpremninu.

S otpremninom u džepu, Končar je prvo otišao u Njemačku, a potom je početkom devedesetih otišao u Rusiju. Petnaestak godina koje je proveo u Rusiji najtajnovitiji je dio Končarova životopisa. Tijekom tog razdoblja on se silno obogatio, pa je na kraju počeo dio tog bogatstva kroz investicije vraćati u Hrvatsku, gdje se povezao s obitelji Mirka i Vinke Cetinski. Brigu za odnose s javnosti vodi mu njihova snaha Ivana Nobilo Cetinski, a njen otac, odvjetnik Anto Nobilo, spominje se kao vođa pravničkog tima koji je počeo provjeravati stanje u poslovnim knjigama najvećeg domaćeg izdavača EPH. Unatoč tomu, još je neizvjesno hoće li Končar na kraju i formalno iskazati interes za suvlasništvo u EPH ili pomoći posrnuloj hrvatskoj brodogradnji.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika