Objavljeno u Nacionalu br. 749, 2010-03-23

Autor: Marko Biočina

Sokol Marić i Bilić-Erić žele preuzeti Sinaco

ZLATKO MARIĆ, prvi čovjek Sokol MarićaZLATKO MARIĆ, prvi čovjek Sokol MarićaZaštitarske tvrtke Sokol Marić i Bilić-Erić Security glavni su kandidati za preuzimanje Inine tvrtke Sinaco, specijalizirane za vatrogasne i zaštine poslove. Iako Ina još nije službeno potvrdila medijske informacije o prodaji te tvrtke, Nacional je iz neslužbenih izvora doznao kako vlasnik Sokol Marića Zlatko Marić i predstavnici Bilić-Erića već tjednima intenzivno lobiraju kod članova uprave Ine, ali i pojedinih članova hrvatske vlade, nastojeći osigurati preuzimanje tvrtke. Nagađa se kako bi Sinaco, koji se dosad gotovo bavio poslovima sigurnosti i protupožarne i fizičke zaštite Ininih postrojenja, u budućnosti mogao postati visokoprofitabilna kompanija. Te projekcije temelje se na činjenici da u hrvatskoj praktički ne postoji kompanija sa sličnom razinom tehnološke i stručne osposobljenosti u segmentu protupožarne zaštite, te da će zato ta tvrtka i u budućnosti, unatoč izdvajanju iz Ine, zadržati većinu poslova u Ini u tom segmentu.

S druge pak strane, tvrtka je verificirana i za izradu složenih projektantskih poslova iz sektora sigurnosti, te zaštite okoliša, što se također smatra budućim vrlo unosnim izvorom prihoda. Budući da Sokol Marić i Bilić Erić Security već nekoliko godina vode intenzivnu tržišnu bitku za lidersku poziciju na tržištu zaštitarskih usluga, logično je da preuzimanje Sinaca obje kompanije vide kao ključan faktor u ostvarenju svojih poslovnih planova.

Prvi veliki sukob tih dviju tvrtki bio je prije dvije godine, kad je Zagrebački holding izravnom pogodbom 12,5 milijuna kuna vrijedne poslove prepustio Bilić-Erić Securityju. Sokol Marić na tu se odluku žalio Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave, tvrdeći kako je natječaj bio namješten i kako je njegova ponuda, iako najpovoljnija, na kraju nelegalno odbačena.

Ipak, tvrtkina žalba je odbačena, a posljednjih godina Bilić-Erić Securityju pripao je niz unosnih poslova s Holdingom, među kojima se posebno ističe čuvanje oko 600 neprodanih stanova u Sopnici. U tom razdoblju u domaćim se medijima više puta nagađalo kako je tajni suvlasnik te tvrtke Vinko Žuljević Klica, ali čelni ljudi Bilić Erića te su navode opovrgnuli.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika