23.03.2010. / 11:15

Autor: Nacionalova redakcija

Bulajić optužuje: Vrdoljak ukrao moje memoare o Titu

Uza sve optužbe koje su ovih dana iznijete na račun Vrdoljakove serije o Titu, oglasio se i poznati režiser Veljko Bulajić. Naime, on proziva Antuna Vrdoljaka da je bez pitanja koristio materijale iz njegove serije 'Titovi memoari', te da njega nitko nije obavijestio o tome.

Režiser Veljko Bulajić
Režiser Veljko Bulajić

Prašina koju je ovih dana postigao Vrdoljakov serijal o Titu i dalje ne jenjava.

Već nakon prve epizode igrano-dokumentarnog serijala Tito javili su se mnogi koji su osjetili potrebu komentirati ovo Vrdoljakovo djelo. Tako mu zamjeravaju nedovoljan broj izvornih sugovornika, nedovoljno noviteta, previše uloženog novac ... S druge strane, u korist Vrdoljakovoj obrani ide činjenica da je njegovu prvu epizodu pogledalo oko 950 tisuća gledatelja, a i redatelj je sam pozvao naciju da ne sudi kvalitetu serije već nakon 1 epizode.
'Niste valjda svi kao Denis Kuljiš da od prve dvanaestine znate sve što se događa', izjavio je za T-portal Antun Vrdoljak.

Spor oko autorskih prava

No, netom što su prekinute kalkulacije o tome koliko je serijal kvalitetan, već je na pomolu novi skandal oko serije.

Javio se poznati filmski redatelj Veljko Bulajić, naš autor čiji su filmovi postigli najveći uspjeh kod domaćih i stranih gledatelja. Njegovi filmovi poput 'Kozare', 'Vlak bez voznog reda', 'Atentat u Sarajevu', zajedno s 'Bitkom na Neretvi', nalaze na vrhu liste najgledanijih filmova hrvatske kinematografije i filmova iz bivše Jugoslavije prije 1990.
Bulajić proziva Vrdoljaka da je bez pitanja koristio njegove memoare o Titu, koje je svojedobno snimao za Televiziju Zagreb, piše Jutarnji list.
Svojevremeno je Bulajić režirao seriju 'Titovi memoari' i čini se da je sad Antun Vrdoljak upotrjebio spornu količinu njegovih materijala u svome serijalu 'Tito'.

Bulajić je izjavio i kako je tek neposredno pred emitiranje prve epizode bio obaviješten da će se njegovi materijali koristiti u Vrdoljakovoj emisiji, ali mu nije rečeno u kojoj količini i po kojim osnovama.

"Ne želim da se od toga pravi cirkus, ali moram priznati da je korištenje obimnog materijala mojih 'Titovih memoara' u seriji 'Tito' Antuna Vrdoljaka, prilično neuobičajeno - kaže Bulajić za Jutarnji list.

HTV pere ruke od odgovornosti

Budući da je producentska kuća Mediteran producent serijala 'Tito' , na HTV-u su kazali kako će prema ugovoru koji je Vrdoljak potpisao s HTV-om upravo ta ista producentska kuća riješiti i s Bulajićem stvar oko korištenja negovih materijala i autorskih prava. Dok HTV tako pere ruke od odgovornosti, Bulajiću i dalje nije jasno tko je vlasnik Vrdoljakovog serijala.
Htio bi da mu se razjasni vlasnička struktura 'Tita' i da mu se objasni način korištenja njegovih materijala.

Ukratko o 'Titu'

HTV je dugo najavljivao seriju o Titu, da bi neposredno prije početka emitiranja želio čak i odgoditi početak emitiranja jer je Vrdoljak, bez znanja uredništva, isporučio duplo više materijala od dogovorenoga. Za to je, naravno, tražio i dodatni honorar, koji ipak nije dobio.
Privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac rekao je kako u ugovoru koji su potpisali s Vrdoljakom stoji 6 epizoda i da oni nisu 'krivi' što je njegov opus narastao čak duplo.

Inače, 1. epizodu o Titu gledalo je čak oko milijun ljudi, što je gledanost od 22,6 posto. Serija je rađena 3 godine, a izračunato je da je koštalo između 7 i 10 milijuna kuna. U seriji gostuje oko 40 sugovornika, u igranom dijelu ima oko 40 glumaca, a korišteni su arhivski materijali s HRT-a i RTS-a.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika