24.03.2010. / 16:41

Autor: Srećko Jurdana

Srećko Jurdana: Nastavljaju se prljave operacije protiv Ive Pukanića

Ako je netko primjer niskosti hrvatskoga društva, onda su to novinarski bijednici poput Klauškog i kompatibilnoga društva iz Večernjeg, koji su na Ivu Pukanića i danas ljubomorni jer je mogao doći do svakoga, jer je - kao novinar po vokaciji - mogao ostvariti profesionalne kontakte o kakvima svi ti jalovi kopači po njegovom mobitelu ne mogu ni sanjati

Srećko JurdanaSrećko JurdanaU civiliziranoj državi, u kojoj vrijede zakoni, pravosudna etika i medijske norme, potpuno je nezamislivo da bi mediji mogli objaviti privatnu SMS-komunikaciju ubijenoga novinara u trenutku dok se sudi njegovim ubojicama. Takav postupak proskribiran je i kažnjiv, no Hrvatska se potvrdila kao zemlja u kojoj su mogući i bezobrazluci kakvi su drugdje nezamislivi. Najprije na jednom opskurnom portalu koji vodi huligan iz špijunskog podzemlja, a potom u Večernjem listu, objavljen je sadržaj komunikacijskog uređaja Ive Pukanića, koji je do tih glasila dospio najvjerojatnije preko Željka Žganjera, odvjetnika Slobodana Đurovića (optuženog za sudjelovanje u Pukanićevom ubojstvu).

Ničega bitnog, ni relevantnog za sudski proces koji je u tijeku, nema u toj Pukanićevoj komunikaciji; radi se o njegovim privatnim kazualnim dopisivanjima i ležernim izmjenama poruka, među ostalim i s nekim u javnosti poznatim osobama. Nikakva težnja za "informiranjem javnosti" nije mogla biti u pozadini objavljivanja tih privatnih razgovora, lišenih bilo kakvoga velikoga značenja. Motivi objavljivanja isključivo su voajerski i senzacionalistički u najprimitivnijem smislu, no radi se ujedno i o nastavku posmrtnoga medijskoga obračunavanja s Pukanićem. Čovjek se ne može više braniti ni od čega, što je za falangu medijskih predatora samo dodatni poticaj da protiv njega nastave provoditi specijalne operacije.

Kako je uopće moguće da zapisi Pukanićevog dopisivanja mobitelom dođu u javnost ? U tijeku je proces njegovim ubojicama i sve što je povezano sa žrtvom trebalo bi biti stroga policijska i sudska tajna. Šipak. Policija je - čineći težak proceduralni prekršaj - dostavila sudu te transkripte bez znanja Državnoga odvjetništva. Odvjetništvo je potom, zaključujući da su nevažni za proces (kao što i jesu), zatražilo njihovo uklanjanje iz sudskog spisa. Istražna sutkinja udovoljila je tom zahtjevu. Branitelji skupine optužene za Pukanićevo i Franjićevo ubojstvo tražili su da se ipak uvrste u spis, nadajući se da će se preko njih razotkriti nekakva Pukanićeva komunikacija koja bi njihovim klijentima išla u prilog. Sutkinja Ivana Kršul odlučila je u jednom trenutku udovoljiti njihovom zahtjevu. Time se spomenutom Žganjeru otvorila mogućnost da transkript dostavi medijskome polusvijetu na slobodno iživljavanje. Žganjer evidentno još uvijek mrzi Pukanića: Nacional je svojedobno pisao o njegovom nečuvenom ponašanju na položaju šefa USKOK-a, što je vjerojatno imalo utjecaja na njegovo brzo smjenjivanje. Tada po definiciji jedan od vodećih kaznenih autoriteta u državi, čovjek je nastupio u vulgarističkoj tv provokaciji Željka Malnara zajedno sa skupinom voditeljevih dežurnih alkoholičara, i to ga je - uz neke druge stvari - s dobrim razlogom stajalo funkcije, za koju se pokazao kao kulturološki nekompetentan.

Danas, kao Đurovićev odvjetnik, Žganjer zaslužuje disciplinski progon, jednako kao i sutkinja Kršul koja je Pukanićevom nevažnome transkriptu protiv volje Državnoga odvjetništva dala status procesnoga dokumenta. U trenutku kad je taj transkript postao javna stvar, sutkinja Kršul morala bi predočiti uvjerljive argumente za svoj postupak, iako to vjerojatno nije u stanju, zato jer ih nema. Reagirala je na bazi osobnih simpatija i antipatija, a ne na bazi procjene relevantnosti sadržaja transkripta. Cijela njezina profesionalna karijera, obilježena povezanošću s rudimentarnim Tuđmanovim kadrovima - što je zanimljiva tema za sebe - predstavlja je, uostalom, kao mnogo bližu ljudima poput Žganjera negoli ljudima poput Pukanića, i činjenica da je upravo njoj povjeren proces protiv Pukanićevih ubojica, prilično je nečuvena.

Uz "pravni" aspekt fenomena kojem su - saveznički djelujući protiv Državnoga odvjetništva - intonaciju udarili sutkinja Kršul i odvjetnik Žganjer, posebno je degutantan medijski aspekt, odnosno doživljaj svijeta po kojem je etički dopušteno objavljivati sadržaj mobitela brutalno ubijenoga novinara, stavljati "naglaske" na beznačajnosti, "znakovito" izvlačiti u okvire prozaičnu komunikaciju s pojedinim javnim osobama, usiljeno tražiti "pikanterije" kojih nema i telefonsku svakodnevicu žrtve gurati publici pod nos kao vrhunsku senzaciju. Nevjerojatno, doista. Živimo u zemlji lišenoj i zakona i morala. Svatko tko je u medijima spomenut u kontekstu te komunikacije s Pukanićem, imao bi puno pravo tužiti i te medije, i državu preko čijih je organa transkript do njih stigao. Pukanića su preko raznih televizija i novina nastojali na sve načine uništiti dok je bio živ; pisali su da je pucao sam na sebe, kad je na njega bio izveden prvi, neuspjeli atentat. Sad su uz državnu pomoć izvukli Pukanićev mobitel i prave burlesku od njegovoga konvencionalnoga sadržaja. Dosljedno svome tendencioznome stilu, propustili su u tom sadržaju uočiti Pukanićevu dirljivu prepisku s kćerkom, koja ga prikazuje u boljem, potpuno drukčijem svjetlu od onog kojim ga žele obasjati. Njegov mobitel pokazuje koliku je brigu vodio o njoj, i koliko su emotivno bili povezani, što potpuno demantira ranije paušalne insinuacije Ive Banca o njegovoj bešćutnosti prema djetetu.

Nečuveno je i krajnje bezobrazno da se mediji bave mobitelom Ive Pukanića u trenutku dok se vodi proces njegovim ubojicama. U pristojnoj sredini očekivalo bi se da će se baviti tim ubojicama, da će istraživati njihove kriminalne biografije, istraživati tko ih je platio, analizirati njihove motive i psihologiju koja ih je činila spremnima da eksplozivom ubiju i desetke ljudi, samo ako je među njima i Pukanić. Ne, međutim. Za piskarala Večernjeg lista (Ivanku Tomu, Marinu Borovac), za urednike i njihove "izvore", tema nisu ubojice, nego sadržaj mobitela njihove žrtve, čovjeka kojem su još za života oduzimali svako pravo na samoobranu, i na kojega nakon pogibije nesmiljeno nastavljaju primjenjivati jad i bijedu svoje novinarske filozofije. Na Indexu.hr tom čoporu se priključio i dežurni nadrikomentator Tomislav Klauški, koji se nešto zgraža oko "Pukanićevih transkripata", uspoređuje ih s "Tuđmanovim transkriptima" i navodi - u svome lažnomoralizatorskome stilu - kao nekakav primjer pokvarenosti društva u kojem živimo. Ako je netko primjer niskosti hrvatskoga društva, onda su to novinarski bijednici poput Klauškog i kompatibilnoga društva iz Večernjeg, koji su na Ivu Pukanića i danas ljubomorni jer je mogao doći do svakoga, jer je - kao novinar po vokaciji - mogao ostvariti profesionalne kontakte o kakvima svi ti jalovi kopači po njegovom mobitelu ne mogu ni sanjati.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 24.03.10. 17:04

Bravo Jurdana svaka ti čast na komentaru, upravo je tako!


registracija
31/1/10

STTony, 24.03.10. 17:04

Puky RIP


registracija
27/7/09

columbo, 24.03.10. 17:48

Sve je to tako mr Jurdana, a uvjerljivije je tim prije sto ovaj put u vasoj gospodskoj kolumni nema ni jednog jedinog gospodina...


registracija
23/8/09

xaron, 24.03.10. 19:33

Vecernji i Jutarnji (pogotovo) su najnizi moguci nivo
novinarstva. Oni su pravi primjer kako je u nas
nemoguce sastaviti skupinu "obrazovanih" ljudi da odrade bilo koji posao. Kritikujemo vladu zbog
nesposobnosti a nismo svjesni da nismo u stanju
formirati jednu pristojnu redakciju a kamoli vladu.
Totalna kriza kadrova, nista drugo.


registracija
28/10/08

BLESCOMPANY, 24.03.10. 19:34

KLUPKO KOJE SE ODMOTAVA-NAMOTAVA KAKO DNEVNI INTERESI DIRIGIRAJU , TO ISTO KLUPKO U NEKIM SVOJIM TRENUCIMA POSTAJE STRAHOVITA ZVIJER LJUDOŽDER .
I POTPUNO PROSJEČNIM OSOBAMA JE JASNO KAKO OVAJ SUDSKI POSTUPAK POSTAJE LABIRINT KOJI JE POPUT ŽIVOG BIĆA ILI NEKAKVOG ZMAJA KOJI SE STALNO OBNAVLJA I RASTE . VIDLJIVO JE KAKO NEKO ZAPRAVO STALNO MIJENJA POSTAVKE LABIRINTA I BIT STVARI SE GUBI U BESKRAJU PRDEKANJA RAZNIH ODVJETNIKA ILI KO ZNA KAKVIH TIPOVA OVIH ILI ONIH .


registracija
8/5/07

justmarko, 24.03.10. 21:05

Bez obzira na sve mane koje je imao jedna činjenica je neosporna: Ivo Pukanić ubijen je po narudžbi kriminalaca koje je u svojim testovima razotkrio, najvjerojanije pripadnika crnogorske duhanske mafije.
Dakle, čovjek je glavom platio hrabrost piše o kriminalu protiv kojeg se ni policija nije usudila boriti, odnosno nastradao je jer je na sebe preuzeo zadaću za koju pravna država nije imala niti snage, niti volje, niti sposobnosti. O njegovom karakteru i ljudskim kvalitetima svatko može misliti što hoće, ali u novinarskom smislu to je vrh.
Kad bi na našoj medijskoj sceni bilo imalo poštenja i razuma, za to bi mu bila odana počast, a ne da ga se godinu i pol dana nakon smrti blati objavljivanjem trivijalnih, privatnih SMS poruka. Hrvatski novinski izdavači već su dugo vremena slijepi od pohlepe, pa ne vide da obezvrijeđujući tuđe zasluge ustvari uništavaju sami sebe. Jer ako novinari godinama jedni drugima da su korumpirani mafijaši, kako će išta bolje o njima misliti čitatelji.
Pukanića su dezavuirali nadajući se valjda da će tako uništiti Nacional i sebi povećati naklade. Sad je on mrtav, a njima su naklade manje nego ikada. Jutarnji i Vecernji godinama su poput dvije bijesne lisice u šumi klali manje od sebe. Sad kad su ih većinu pobili misle da će preživjeti od glodanja leševa, no vrlo skoro počet će si međusobno gristi vratove i kopati oči. Odvratno.


registracija
24/3/10

vasilisa, 24.03.10. 22:38

Neka uvijek dobro informirani kolumnist prvo provjeri koga Žganjer brani. samo još jedan primjer teksta zasnovanog na osobnom iživljavanju umjesto na činjenicama...


registracija
25/3/10

nna, 25.03.10. 21:22

Svaka cast G.Jurdana, sta ce Hrvatskoj sud, sta ce joj istrazitelji, sta ce nam Bog, kad imamo Vas.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika