24.03.2010. / 23:45

Autor: Ana Smrečki, Hina

Burna rasprava pred zastupnicima: Sabor o ugovoru mađarskog MOL-a i INA-e

Potpuno neočekivano, HDZ je najavio da će podržati osnivanje istražnog povjerenstva, ali i zatražiti da se istraga proširi i na razdoblje od početka procesa privatizacije INA-e, kada je na vlasti bio SDP, pod vodstvom Ivice Račana

U Saboru se u četvrtak očekuje burna rasprava o ugovoru između mađarskog MOL-a i INA-eU Saboru se u četvrtak očekuje burna rasprava o ugovoru između mađarskog MOL-a i INA-eNakon današnje cjelodnevne saborske rasprave, zastupnici su i sutra u svojim klupama, a tamo bi prema najavama mogli biti do kasnih večernjih sati. Naime, u četvrtak će se na stolu saborskih zastupnika naći SDP-ov prijedlog o osnivanju još jednog povjerenstva koje bi se trebalo baviti ugovorom između mađarskog MOL-a i INA-e, koji je u posljednje vrijeme pod povećalom javnosti.

Oporbu zanimaju okolnosti pod kojima je sklopljen dopunjeni ugovor s Mađarima iz 2009. godine. Sporan je i ugovor o plinskom poslovanju, koji SDP smatra nedovoljno transparentnim. Traže i da spomenuto istražno povjerenstvo utvrdi kako je MOL s 47,1 posto dionica INA-e, tek 2,3 posto više od Vlade, dobio sto posto upravljačkih prava u INA-i.

Je li ovim ugovorom oštećen državni proračun?

Traže da se utvrdi je li državna imovina u tom postupku adekvatno zaštićena, jesu li članovi povjerenstva koje je Vlada imenovala za pregovore s MOL-om radili u interesu hrvatskih građana i je li povjerenstvo obmanjivalo javnost prikrivajući eventualne nezakonitosti.

Istražno bi povjerenstvo utvrđivalo i zašto se u postupak privatizacije nije uključila još neka zainteresirana tvrtka, zašto je Vlada odlučila preuzeti plinski posao i zašto je kupila plinsko skladište Okoli s plinom u njemu. SDP-ovce zanima i postoje li i drugi poslovi koji su povezani sa sklapanjem ugovora, je li se u tom poslu pogodovalo MOL-u, te je li zbog eventualnih nezakonitosti oštećen državni proračun.

HDZ podržava osnivanje povjerenstva

Potpuno neočekivano, HDZ je najavio da će podržati osnivanje istražnog povjerenstva, ali i da će zatražiti da se istraga proširi i na razdoblje od početka procesa privatizacije INA-e, kada je na vlasti bio SDP, pod vodstvom Ivice Račana. Nedvojbeno, pred nama je još jedna burna saborska rasprava, koja bi osim javnosti, trebala budnima držati i zastupnike, koji bi s obzirom na delikatnu temu trebali u sabornici ostati do sitnih noćnih sati.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika