Objavljeno u Nacionalu br. 750, 2010-03-30

Autor: Orhidea Gaura

BOSANSKI kralj mesa u utrci za predsjednika

'Za pobijedu mi ne treba HDZ'

JERKO IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ, suvlasnik mesne industrije Lijanović i potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, govori o kandidaturi za predsjednika BiH, sukobima s HDZ-om, položaju Hrvata u BiH i utjecaju krize na mesnu industriju

POLITIKA SRCA I
VEDRINE Lijanović, snimljen na zagrebačkom Trgu
kralja Tomislava, kaže
da su zaštitni znaci
njegove kampanje boja vedrog neba i politika srca jer ne okuplja samo Hrvate iz BiHPOLITIKA SRCA I VEDRINE Lijanović, snimljen na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava, kaže da su zaštitni znaci njegove kampanje boja vedrog neba i politika srca jer ne okuplja samo Hrvate iz BiHNa parlamentarnim izborima koji će se u Bosni i Hercegovini održati 3. listopada, svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva istaknuo je Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i suvlasnik mesne industrije Lijanović. Istovremeno, njegov brat Mladen Ivanković Lijanović, u slučaju pozitivnog izbornog rezultata, namjerava postati premijer.

U intervjuu za Nacional Jerko Ivanković Lijanović je objasnio kako je njegova stranka prije devet godina krenula od nule, i to u uvjetima kad je situacija u Hercegovini zahvaljujući dominaciji HDZ-a bila ravna jednakostranačju, a danas u najvažnijim hercegovačkim općinama imaju podjednako glasova kao i HDZ. Za razliku od HDZ-a Narodna stranka Radom za boljitak ne okuplja samo Hrvate iz BiH nego je otvorena za sve građane i svoju politiku temelji na ekonomskom prosperitetu, a ne etničkom konfliktu. Zato je zaštitna boja njihove kampanje boja vedrog neba, a moto kampanje da treba provesti plavu revoluciju kako bi na vlast došao predsjednik sa srcem. “Ova plava boja bi trebala biti svijetla točka u mračnom tunelu u kojem se nalazimo, a građanima ćemo dijeliti srca jer želimo da ta politika bude politika srca”, objasnio je Jerko Ivanković Lijanović.


NACIONAL: Jedan ste od sudionika takozvane Kreševske šestorke. O čemu je tu riječ?

- Hrvatske stranke u BiH i Narodna stranka Radom za boljitak potpisale su u Kreševu deklaraciju kojom su se obvezale na promjenu Ustava i definirale načela na kojima se novi ustav može donositi. Nakon potpisa te deklaracije nastavili smo održavati sastanke o bitnim pitanjima u Bosni i Hercegovini i sada je trenutačno jedno od najvažnijih pitanja izbor člana Predsjedništva. Na prošlim izborima zbog rasipanja hrvatskih glasova i više kandidata u Predsjedništvo je izabran kandidat SDP-a Željko Komšić, s nekom strukturom od 95 posto glasova Bošnjaka i 5 posto glasova Hrvata i ostalih, što su hrvatske stranke u proteklom razdoblju posebno potencirale da je to nepravedan izbor budući da su Hrvatima drugi birali predsjednika, i samim time on nema odgovornost prema Hrvatima. Tu nepravdu treba promijeniti. Aktivnosti su išle prema promjeni Ustava da se član Predsjedništva bira iz parlamenta, ali na žalost do izbora do toga neće doći i ponovo će nam najvjerojatnije ostati izborna pravila identična kao na prošlim izborima. Prema njima je Željko Komšić opet favorit koji može dobiti više od 150 tisuća bošnjačkih glasova, a hrvatske stranke, kad bi sve glasove skupile za jednog kandidata, on maksimalno može dobiti 120 ili eventualno 130 tisuća glasova i ne može pobijediti Željka Komšića. Budući da se izbori raspisuju već u svibnju i kandidature za člana Predsjedništva će se vrlo brzo znati, Predsjedništvo Narodne stranke Radom za boljitak smatralo je da naša stranka treba dati kandidata za člana Predsjedništva koji ima realne šanse da ispravi tu nepravdu prema hrvatskom narodu i pobijedi Željka Komšića. Predsjedništvo je zaključilo da bih ja, kao aktualni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i s prezimenom Lijanović koje ima podršku u čitavoj BiH, te sa strukturom stranke koja isto tako djeluje na čitavom prostoru BiH, mogao pobijediti i na temelju toga je donijelo odluku o mojoj kandidaturi prije nekoliko mjeseci. Jedan od nas dvojice može dobiti funkciju u Predsjedništvu. Sad predstavnici hrvatskih stranaka razgovaraju da ne naprave pogrešku kao na prošlim izborima pa da eventualno daju kandidata koji ni teoretski ne može pobijediti, ali bi on objektivno meni oduzeo određeni broj hrvatskih glasova i otežao moju pobjedu. Ja sam čak na prošlom sastanku potpisnika Kreševske deklaracije HDZ upozorio na to da su se, ako to učine namjerno i svjesni da njihov kandidat ne može proći, stavili u službu Željka Komšića kako bi njemu ponovo osigurali prolaz, a da je to egzaktan primjer izdaje nacionalnih interesa u ovom trenutku.

NACIONAL: S obzirom na povijest vaših odnosa s HDZ-om, gdje ste jedni druge optuživali za izdaju, mislite li da ima šanse da oni stanu na vašu stranu?

- Meni za pobjedu nije nužna podrška HDZ-a, ali bi bilo poželjno da oni ne idu sa svojim kandidatom jer bi mi on objektivno uzeo dio glasova i ugrozio moju pobjedu, a time nastavio nepravdu koja se hrvatskom narodu u BiH dogodila na prošlim izborima.

NACIONAL: Zašto ste se počeli baviti politikom?

- Nisam mislio da ću se ikada baviti politikom, nastojao sam raditi u gospodarstvu, ali analizirajući situaciju uvidio sam da ni četiri, pet godina nakon Daytona nije bilo bolje. Od izbora do izbora podrška našoj stranci rasla je oko 80 posto, na prošlim izborima ostvarili smo značajan rast. Naša stranka ima veliku podršku u četiri ključne općine u Hercegovini gdje s HDZ-om BiH dijelimo prvo mjesto. U Mostaru imamo po sedam mandata i mi i oni, u Širokom Brijegu imamo po devet mandata i mi i HDZ, u Grudama po sedam mandata, u Livnu mi čak vodimo 12 naprama osam, tako da ljudi u Hercegovini žele promijeniti politiku koja se vodila i to egzaktno iskazuju kroz izborni rezultat. Na sljedećim izborima nadamo se još boljem rezultatu, i mom izboru za člana Predsjedništva BiH, a i izboru kandidata Mladena Ivankovića Lijanovića, predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak, za premijera Vlade BiH, dobit ćemo dvije bitne političke pozicije u državi.

NACIONAL: Je li bomba postavljena 2001. u vašem obiteljskom dvorištu imala veze s osnivanjem vaše stranke?

OTAC Stipe Ivanković Lijanović, osnivač mesne industrije (u sredini), sa sinovima Jozom i Slavom, koji se bave obiteljskim poslom (prvi i drugi slijeva), te Mladenom i Jerkom, koji su vođe Narodne stranke Radom za boljitakOTAC Stipe Ivanković Lijanović, osnivač mesne industrije (u sredini), sa sinovima Jozom i Slavom, koji se bave obiteljskim poslom (prvi i drugi slijeva), te Mladenom i Jerkom, koji su vođe Narodne stranke Radom za boljitak- To je bila jedna od metoda da nas se zastraši i pošalje poruka da odustanemo od političkog djelovanja jer je očito politička konkurencija prepoznala da su programska načela Narodne stranka Radom za boljitak rješenje za situaciju koju oni nisu mogli godinama riješiti.

NACIONAL: Vaš prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje gdje bi se limitirao uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda podigao je veliku buru, iako je prošao u parlamentu i za njega su glasovali Bošnjaci i Srbi, a Hrvati protiv, no onda je Ustavni sud to stopirao.

- Iako su dva strana suca Ustavnog suda glasovala za taj zakon, domaći suci su ga, očito pod pritiskom uvoznih lobija, proglasili neustavnim. Ja sam dvije godine radio na tom zakonu i obrazlagao u parlamentu da poljoprivreda kao najosjetljivija grana ne može preživjeti nelojalnu konkurenciju iz Europske unije i susjednih zemalja. Hrvatska izdvaja u poljoprivredu deset puta više od BiH pa opet ima teškoća. Zamislite kako je našim seljacima koji imaju deset puta manje poticaja.

NACIONAL: Osim iz EU, najviše se uvozi iz Srbije i Hrvatske. Tim zakonom ste dakle direktno dirnuli i u interese hrvatskih tvrtki koje izvoze u BiH.

- Jednim dijelom da jer smatram da Hrvatskoj ne može biti rješenje da ostvaruje suficit samo s BiH i da svoju nekvalitetnu ekonomsku politiku pokuša premostiti preko leđa privrede u BiH jer će to biti kratkoročno, a i BiH je premala da bi riješila probleme Hrvatske. Mislim da i Hrvatska izlaže svoje proizvođače nelojalnoj konkurenciji te da bi se protiv toga trebala udružiti zajedno s BiH.

NACIONAL: Vaš prijedlog zakona je prozvan “Lijanovića zakon”, a htjelo se implicirati da time želite zaštititi vlastitu tvrtku od konkurencije. Kako se Lijanovići nose s recesijom?

- Sreća je da se mi nalazimo uglavnom u hrani; zahvaljujući obujmu proizvodnje, kvaliteti proizvoda, snazi brandova i orijentaciji na izvoz prošle godine smo ostvarili 17 posto veći prihod nego godinu dana prije, a i ove godine imamo rast od 15 do 20 posto. Ova besparica na žalost uništava velik dio malih proizvođača, dok je velikima to prilika da ojačaju svoju poziciju na tržištu. Ovim zakonom upravo želimo zaštititi male proizvođače.

NACIONAL: Kako gledate na zakon o dvojnom državljanstvu i na pravo Hrvata iz BiH da samim time što imaju pravo glasa na izborima sukreiraju politiku u Hrvatskoj?

- Ja sam bio i kandidat za Hrvatski sabor, nedostajalo mi je oko tisuću glasova, i smatram da to pravo glasa i državljanstvo trebaju imati svi Hrvati nevezano gdje žive. No način na koji se to dosad provodilo nije dobar. Ne trebaju se stranke iz Hrvatske natjecati izvan Hrvatske za glasove nego to treba prepustiti ljudima koji žive izvan Hrvatske, da kandidiraju neovisne kandidate i na taj način imaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru. Naši predstavnici u Hrvatskom saboru pridonijeli bi kvalitetnijem vođenju politike prema BiH, a bili bi kvalitetan promotor hrvatskih interesa u državama u kojima žive.

NACIONAL: Kako je izgledao vaš profesionalni put? U vrijeme dok ste vi odrastali, vaš je otac već imao uspješnu tvrtku. Kakav vam je odnos prema poslu ugradio i jeste li u to vrijeme bili bogati tatin sin?

- Otac nas je uvijek učio radu i promicao te vrijednosti. Kad se 1981. pokrenuo biznis s mesom, kao dječak sudjelovao sam u svim poslovima i prošao od zaposlenika u mesnici i voditelja odjela do evo sad najviše funkcije predsjednika Nadzornog odbora. Sa 16 godina radio sam za panjem i mislim da je iznimna vrijednost da se stekne takvo iskustvo kakvo se u školi ne može naučiti.

NACIONAL: Je li vam otac s 18 godina kupio prvi Mercedes?

- Nije, u biti sam prvo vozilo kupio od novca koji sam zaradio. Otac je tražio da se radi i onda zarađeno troši i to očito ima svoje vrijednosti jer puno više cijenite ono što ste sami stvorili nego kad vam netko drugi nešto daruje. To nastojim dalje prenijeti na svoju kćer i dva sina. Imam sina koji ima 18 godina i nema još auto jer ga nije uspio zaraditi, ali vjerujem da će se potruditi. On studira u Zagrebu i vozi se tramvajem.

Vezane vijesti

Lijanović: Kosor vraća dug HDZ BiH jer su oni poduprijeli ustavne promjene u

Lijanović: Kosor vraća dug HDZ BiH jer su oni poduprijeli ustavne promjene u RH

Dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović, koji je i kandidat za člana predsjedništva na skorašnjim izborima u BiH,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika