Objavljeno u Nacionalu br. 750, 2010-03-30

Autor: Marko Biočina

NOVI SMJER DIPLOMACIJE

Ivo Josipović dobio podršku SAD-a za nastavak regionalne suradnje

Temelj Josipovićeve vanjske politike bit će dobri odnosi sa Srbijom

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uspostavio je odličnu suradnju s američkim diplomatimaHrvatski predsjednik Ivo Josipović uspostavio je odličnu suradnju s američkim diplomatima"Nema nikakve sumnje da su američki diplomati dosad iznimno zadovoljni radom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Naime, u ovdašnjim diplomatskim krugovima pozitivno su ocijenjeni Josipovićevi planovi da se u svom vanjskopolitičkom djelovanju usredotoči na stvaranje dobrih odnosa sa SAD-om, Europskom unijom i susjednim državama. Primjer toga je i njegov prošlotjedni sastanak sa srpskim predsjednikom Tadićem koji je protumačen kao naznaka boljih odnosa Hrvatske i Srbije u budućnosti, a upravo to SAD smatra i ključem buduće političke stabilnosti u regiji. Američki diplomati su s njim uspostavili bolju suradnju nego što je to ikad bio slučaj sa Stipom Mesićem, pa bi se Josipović vrlo brzo mogao afirmirati kao glavni američki politički saveznik u regiji", izjavio je za Nacional jedan visokopozicinirani američki diplomat, inače smješten u Bruxellesu.

Američko zadovoljstvo Josipovićevom vanjskom politikom temelji se na njegovoj odluci da se u budućnosti intenzivno angažira na poboljšanju odnosa sa susjednim državama, među kojima je svakako najvažnija Srbija. Nacionalov sugovornik smatra da je sastankom s Tadićem, Josipović naznačio promjenu hrvatske politike prema Srbiji, koja bi se navodno trebala sastojati od stanovite promjene hrvatske politike prema Kosovu. Tako bi Josipović u budućnosti trebao puno manje od svog prethodnika Mesića inzistirati na dobrim odnosima s Kosovom, dok se uopće neće miješati u spor te države i Srbije. To bi trebalo rezultirati poboljšanjem odnosa Hrvatske i Srbije, a to pak Josipović planira iskoristiti kako bi se jače angažirao u rješavanju drugih regionalnih problema, poput onih u Bosni i Hercegovini.

Zato će, navodno, idućih tjedana Josipović održati cijeli niz sastanaka s bosanskohercegovačkim političkim liderima, dok u Zagrebu planira ugostiti čelnike obiju suprostavljenih frakcija tamošnjeg HDZ-a. Na taj način Josipović želi pokazati da će se kao predsjednik iznimno aktivno baviti problemima Hrvata u BiH te da kao predsjednik namjerava zastupati interese svih hrvatskih državljana. Te njegove ambicije očito su prepoznate i u međunarodnim diplomatskim krugovima, pa bi Josipović u svom djelovanju mogao dobiti jaku političku podršku iz inozemstva.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika