Objavljeno u Nacionalu br. 750, 2010-03-30

Autor: Berislav Jelinić

OPTUŽBE PROTIV MINISTRA

Sačić prijavio Karamarka zbog opstrukcije haaškog suda

ŽELJKO SAČIĆ TVRDI DA JE UHIĆENJEM UGROŽENO NJEGOVO SVJEDOČENJE PRED SUDOM U HAAGUŽELJKO SAČIĆ TVRDI DA JE UHIĆENJEM UGROŽENO NJEGOVO SVJEDOČENJE PRED SUDOM U HAAGUŽeljko Sačić, jedan od bivših zapovjednika specijalnih snaga MUP-a, prijavio je ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i ravnatelja policije Olivera Grbića zbog ometanja utvrđivanja istine i pravde pred Haaškim sudom, doznao je Nacional od izvora bliskih Vladi. Sačić je tu kaznenu prijavu podnio još 21. prosinca 2009., nedugo nakon što je zajedno s još nekoliko osoba bio uhićen pod sumnjom da je sudjelovao u zločinu u Gruborima, selu pored Knina u kojem je 25. kolovoza 1995. ubijeno petero srpskih staraca. Sačić je nedugo nakon uhićenja podnio spomenutu kaznenu prijavu.

Za vrijeme oslobodilačke akcije Oluja Sačić je bio zamjenik šefa specijalne policije Mladena Markača. Markaču, Ivanu Čermaku i Anti Gotovini u Haagu se sudi, među ostalim, i za zločin u Gruborima. Na tom se suđenju kao svjedok suda prošlog tjedna pojavio i Sačić. Svjedočio je punih šest dana, a suđenje je u najvećem dijelu bilo zatvoreno za javnost. Najvjerojatnije zato što je svjedočio o zbivanjima u Gruborima. Sačić je vjerojatno i u vrijeme, kada je koncem 2009. u Hrvatskoj bio uhićen pod sumnjom da je sudjelovao u zločinu u Gruborima, znao da bi se on kao svjedok suda trebao pojaviti na suđenju Markaču, Čermaku i Gotovini. Najvjerojatnije je zato i sastavio kaznenu prijavu u kojoj je napisao da su Grbić i Karamarko, među ostalim, njegovim uhićenjem omeli utvrđivanje istine i pravde pred Haaškim sudom.

Sačić se u sastavljanju te kaznene prijave pozvao na pravilo 77 Pravilnika o postupku i dokazima, pod nazivom Nepoštivanje suda. U njemu stoji da je nepoštivanje suda počinio svatko tko prijeti, zastrašuje, ozlijedi, ponudi mito ili na drugi način utječe na svjedoka koji svjedoči, koji je svjedočio ili će svjedočiti u postupku pred sudskim vijećem, ili utječe na presumptivnog svjedoka.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika