Objavljeno u Nacionalu br. 750, 2010-03-30

Autor: Robert Bajruši

Reforma 'stopirana': Šuker od Milinovića tražio ukidanje i većine odjela u gospićkoj bolnici

U gospićkoj bolnici se u prosjeku liječi 10,6 a u Kninu 3,5 pacijenata dnevno

Ministar zdravstva Darko Milinović tvrdi da je 
bolnica u Gospiću
neophodnaMinistar zdravstva Darko Milinović tvrdi da je bolnica u Gospiću neophodnaMinistar financija Ivan Šuker zatražio je od Darka Milinovića značajno smanjenje troškova u hrvatskom zdravstvenom sustavu i uskoro će ovoj temi biti posvećena sjednica Vladinog kabineta. Ali za sada od značajnijih ušteda neće biti ništa jer Milinović odbija provesti najvažniju mjeru – ukidanje pojedinih odjela u dvadesetak županijskih bolnica, iako bi se na taj način uštedjele stotine milijuna kuna. Razlog je jednostavan: najočitiji primjer potrebne racionalizacije predstavlja bolnica u Gospiću, ali ukidanje tamošnjih odjela Miliović ne želi provesti u ustanovi u kojoj je bio dugogodišnji ravnatelj. U Hrvatskoj trenutačno postoji 77 bolnica, među kojima su i tri kliničko-bolnička centra, koje godišnje troše oko deset milijardi kuna. Kakva je realna situacija u hrvatskim bolnicama pokazuje podatak da su u posljednjih šezdeset godina izgrađene samo dvije - KB Dubrava i Opća bolnica Knin.

Veliki broj zdravstvenih ustanova sagrađen je na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće i u slučaju jačeg potresa, vjerojatno bi se urušile. Međutim, osnovni problem jest maksimalno neracionalan način rada županijskih bolnica, od kojih većina ne bi opstala bez političke potpore Darka Milinovića i Andrije Hebranga. U većini ovih bolnica postoji između deset i petnaest odjela, unatoč malom broju pacijenata i, s druge strane, izuzetno velikim troškovima. Tako se u Kninu godišnje liječe 1173 pacijenta (prosjek od 3,5 pacijenata na dan), Gospiću 3900, Pakracu 5300, Našicama 6400, a u Vukovaru približno 7000 osoba. Nasuprot ovim primjerima nalaze se tri efikasna kliničko-bolnička centra: Zagreb sa 71.000 pacijenata, Split 55.000 i Rijeka gdje se liječilo više od 48.000 ljudi, dok ih je u Kliničkoj bolnici Osijek bilo skoro 45.000. Suhi statistički podaci pokazuju da bi jedan od načina racionalizacije mogla biti podjela na četiri statističke regije, dok bi u općim bolnicama trebalo ukinuti većinu odjela i u njima bi se bavili uglavnom urgentnim slučajevima. Prema jednoj ideji, u dvadesetak županijskih bolnica u budućnosti bi ostali samo odjeli interne medicine, kirurgije, pedijatrije i ginekologije, a svi ostali bi bili ukinuti i pacijenti bi se liječili u nekom od četiri velika regionalna centra.

Logika nalaže da je u takvom konceptu prva na udaru gospićka bolnica, u kojoj se liječi svega trideset posto oboljelih u Ličko-senjskoj županiji, dok svi ostali odlaze u Zagreb ili Rijeku. Tek nešto bolja situacija je u bolnicama u Kninu, Vukovaru ili Pakracu, odakle također većina pacijenata odlazi u velike centre. Svojevrsni paradoks jest u tome da u Hrvatskoj postoji latentni manjak liječnika i medicinskih sestara, i to čak i u usporedbi s nekadašnjim socijalističkim zemljama, koje su danas članice Europske unije. Ali u razvijenim državama liječnici primarne i sekundarne zaštite rješavaju više od 70 posto medicinskih slučajeva, dok se ostatak najtežih pacijenata liječi u većim centrima i kliničkim bolnicama. U Hrvatskoj primarna zaštita i hitna pomoć liječe do 55 posto slučajeva, a to znači da se skoro svaki drugi pacijent šalje u neusporedivo skuplje županijske bolnice ili kliničke bolničke centre, a u posljednjih deset godina broj upućivanja na specijalističke preglede porastao je za trideset posto.

U slučaju smanjenja broja bolnica, povećala bi se funkcionalnost zdravstvenog sustava i, primjerice, omogućio 24-satni rad odjela na kojima se koriste rendgeni ili CT aparati. Ministar zdravstva Darko Milinović iz političkih se razloga protivi ukidanju odjela u županijskim bolnicama, koje bi donijelo značajne financijske uštede, a uz dobru organizaciju poboljšalo i kvalitetu liječničkih usluga. Zdravstvena reforma izazvala bi pobunu dijela zdravstvenog osoblja, ali i lokalnih političara koji misle da svaki gradić treba imati vlastiti zdravstveni centar, bez obzira na to koliko to stoji. Zato su male šanse da Milinovićeva reforma hrvatskog zdravstva poluči uspjeh.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika