Objavljeno u Nacionalu br. 750, 2010-03-30

Autor: Berislav Jelinić

Kraj afere Liburnia: Država vraća opatijske hotele Darku Ostoji

SN Holding bi se u kontekstu nagodbe obavezao i da najmanje tri godine neće prodavati svoje udjele u Liburnija rivijera hotelima. Nacional je doznao i da SN Holding planira i ozbiljna ulaganja u razvoj te tvrtke. Osim toga, sve zainteresirane strane bi u sklopu nagodbe odustale od međusobnih tužbi

Darko Ostoja, vlasnik SN Holdinga Darko Ostoja, vlasnik SN Holdinga Bliži se konačni rasplet afere Liburnija i potpisivanje nagodbe između Vlade i SN Holdinga, pod kontrolom poduzetnika Darka Ostoje, doznao je Nacional od upućenih pravničkih krugova. Vlada je u ljeto 2005. na netransparentan način dodijelila SN Holdingu 84 posto najstarije hrvatske turističke tvrtke Liburnija rivijera hoteli, zbog nerazjašnjenih odnosa i potraživanja koja je Ostoja prema državi imao na temelju sudjelovanja u procesu kuponske privatizacije.

Oko toga se tada u medijima na poticaj grada Opatije stvorila prava drama, pa je Vlada na koncu tu nagodbu poništila, ali je arbitražni sud Hrvatske gospodarske komore kasnije odlučio da je odustajanje Vlade od te nagodbe nelegalno te je problem ostao narazjašnjen.

Godinama je Ostoja svoja potraživanja pokušavao rješavati pravnim putem i to je činio prilično uspješno, dok su nerazjašnjeni odnosi počeli sve više opterećivati Vladu. Nakon višegodišnjeg temeljitog pregovaranja, sada se došlo na rub potpisivanja nove nagodbe, koja bi trebala zadovoljiti sve strane u tom kompliciranom predmetu. Tvrdi se da se Ostoja odrekao 25 posto plus jedne dionice, od onih 84 posto dionica koje su mu pripale temeljem ranije nagodbe. Ostoji bi tako ostalo 59 posto dionica Liburnije, a 25 posto plus jednu dionicu Ostoja bi ustupio gradu Opatiji.

Trenutačno se radi i na tome da se pronađe najkvalitetnije pravničko rješenje kojim bi se grad Opatija oslobodio podnošenja obvezujuće ponude za kupovinu preostalih dionica Liburnija rivijera hotela. I tu bi obavezu na sebe preuzeo Darko Ostoja, odnosno SN Holding nakon potpisivanja nagodbe. SN Holding bi se u tom slučaju obavezao dati primjerenu obvezujuću ponudu u skladu sa zakonom, čime bi se u opatijski gradski proračun slila dodatna značajna sredstva ako bi grad Opatija odlučio prodati svoje dionice.

SN Holding bi se u kontekstu nagodbe obavezao i da najmanje tri godine neće prodavati svoje udjele u Liburnija rivijera hotelima. Nacional je doznao i da SN Holding planira i ozbiljna ulaganja u razvoj te tvrtke. Osim toga, sve zainteresirane strane bi u sklopu nagodbe odustale od međusobnih tužbi.

Vezane vijesti

Od Darka Ostoje traže 60 milijuna kuna za 10 posto dionica opatijskih hotela

Od Darka Ostoje traže 60 milijuna kuna za 10 posto dionica opatijskih hotela

Udruga malih dioničara Liburnia Riviera Hotela počela je raditi pritisak na Darka Ostoju, jer je nedavno javno izrazila kako očekuje da im Ostoja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika