31.03.2010. / 12:51

Autor: Nacionalova redakcija

Socijalizam kao tema Subversive Film Festivala: Što nakon dvije smrti neoliberalizma?

Neoliberalna utopija u 21. stoljeću umrla je najmanje dva puta: jednom s 11. rujnom, drugi put s financijskim krahom 2008. godine. Ako je ikada bilo jasno da trenutni ekonomski i politički model dugoročno nije održiv, onda je to danas

Treće izdanje Subversive Film Festivala, koji ove godine kao temu propituje „Socijalizam", održat će se od 1. do 25. svibnja na slijedećim lokacijama: u kinima Europa, Tuškanac, Grič i SC te u zgradi bivšeg Muzeja suvremene umjetnosti. Poput prijašnjih izdanja, festival i ove godine obuhvaća bogat filmski, teorijski i umjetnički program, kao i niz popratnih sadržaja.

Neoliberalna utopija u 21. stoljeću umrla je najmanje dva puta: jednom s 11. rujnom, drugi put s financijskim krahom 2008. godine. Ako je ikada bilo jasno da trenutni ekonomski i politički model dugoročno nije održiv, onda je to danas. Shodno tome, nameće se pitanje o mogućoj alternativi. Prvi Subversive Film Festival bio je posvećen obljetnici '68-e, a drugi 60-oj obljetnici Kineske revolucije. Treće izdanje Subversive Film Festivala zaokružit će spomenute teme baveći se - socijalizmom.

Novost ovogodišnjeg izdanja je da će teorijski i filmski program biti odvojeni. Od 03. do 07. svibnja u kinu Europa održat će se velika međunarodna konferencija pod nazivom „Krah neoliberalizma i ideja socijalizma danas", čiji su direktori Slavoj Žižek i Srećko Horvat. Uz već tradicionalnog gosta Žižeka, svoj su dolazak potvrdili brojni intelektualci kao što su Gianni Vattimo, Samir Amin, Michail Ryklin, G. M. Tamas, Michael Lebowitz i drugi. Pored njih sudjelovat će i tridesetak sudionika iz Hrvatske i regije (Boris Buden, Igor Štiks, Andrej Nikolaidis i mnogi drugi). Noam Chomsky i Michael Hardt sudjelovat će putem video-konferencije. Sva predavanja uključit će simultani prijevod na hrvatski jezik.

Filmski program ove godine ima tri fokusa. Kroz gotovo cijeli svibanj (1.-25. 05.) u kinu Tuškanac publika će imati jedinstvenu priliku pogledati veliku retrospektivu jugoslavenskog filma, kroz 75 cjelovečernjih igranofilmskih naslova nastalih u periodu od početka 50-ih pa do kraja 80-ih godina, kao i retrospektivu radova Živojina Žike Pavlovića. Kao pojava od posebnog značaja unutar jugoslavenske kinematografije istaknuta je Zagrebačka škola animiranog filma, koja će biti predstavljena kroz stotinjak naslova, uključujući retrospektivu Dušana Vukotića.

Drugi dio programa, koji će se od 09. do 15. svibnja odvijati u kinu Studentskog centra, donosi izbor iz latinoameričkih i istočnoeuropskih kinematografija, predstavljajući revolucionarni filmski modernizam 60-ih i 70-ih godina, ali i presjek suvremene latinoameričke filmske produkcije.

Treći segment filmskog programa, naslovljen „Film kao subverzivna umjetnost", smješten je u atraktivni i intimniji prostor kina Grič, a u periodu od 17. do 22. svibnja predstavlja autore suvremenog političkog filma, trodnevnu filmsko-teorijsku školu i trodnevni filmsko-teorijski simpozij, na kojem će dvadesetak filmskih autora i teoretičara iz regije i inozemstva kritički

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika