Objavljeno u Nacionalu br. 751, 2010-04-06

Autor: Berislav Jelinić

Zaokret: Kulterer glavni svjedok u aferi Hypo, pod povećalom hrvatski 'klijenti'

Zbog Kulterera razloga za brigu imaju i neki Hrvati, jer se pokazalo da je Kulterer u svjedočenju detaljno opisivao i neke aspekte poslovanja Hypo banke u Hrvatskoj, pa je ispričao i da su brojni pojedinci dobivali velike kredite od banke pod privilegiranim uvjetima

WOLFGANG KULTERER JE U SVJEDOČENJU DETALJNO
OPISIVAO POSLOVANJE HYPO BANKE U HRVATSKOJWOLFGANG KULTERER JE U SVJEDOČENJU DETALJNO OPISIVAO POSLOVANJE HYPO BANKE U HRVATSKOJWolfgang Kulterer, bivši predsjednik Uprave Hypo Grupe Alpe Adria, koji je 2006. odstupio sa te funkcije, glavni je svjedok suradnik austrijskih istražitelja u aferi kojom se žele rasvijetliti sva mutna zbivanja unutar poslovanja Hypo banke. Kulterer se već ranije nagodio s austrijskim vlastima kad ga se sumnjičilo za lažiranje bilance Hypo banke. On je potom morao platiti samo novčanu kaznu, ali se nedavno počelo otkrivati da postoji i nepoznata pozadina Kultererova dogovora s austrijskim vlastima, koja podrazumijeva Kultererovu stručnu insajdersku pomoć prilikom analize poslovne dokumentacije i odnosa koji su vladali unutar Hypo banke za vrijeme Kultererova mandata.

Kulterer je u okviru tog dogovora više puta svjedočio pred državnim odvjetništvom u Koruškoj, koje istražuje sumnjive poslovne transakcije Hypo banke, otkad je banka prešla u državno vlasništvo nakon što su je zbog ogromnih gubitaka morali sanirati njemački i austrijski porezni obveznici. Međutim, Kultererova suradnja ne odnosi se samo na dio u kojem on ima status svjedoka, već Kulterer u tom slučaju ima i puno značajniju pozadinsku ulogu o kojoj se dosad ništa nije znalo. To znači da Kulterer de facto vodi istražitelje kroz osjetljivu tajnu poslovnu dokumentaciju Hypo banke, što je mnoge u Austriji zabrinulo.

Zbog Kulterera razloga za brigu imaju i neki Hrvati, jer se pokazalo da je Kulterer u svjedočenju detaljno opisivao i neke aspekte poslovanja Hypo banke u Hrvatskoj, pa je ispričao i da su brojni pojedinci, uključujući Vladimira Zagorca, Brunu Orešara, ali i Ninoslava Pavića, dobivali velike kredite od banke pod privilegiranim uvjetima. Pavića je Kulterer spomenuo u kontekstu privatizacije Hypo Consultantsa, tvrtke kćeri Hypo banke, koja je osnovana kako bi banka zarađivala i od udjela u projektima vezanim za nekretnine koje je banka financirala. Ta je tvrtka pod nepoznatim okolnostima prodana grupi investitora koju je okupio broker Marijan Palić iz brokerske kuće Auctor. Kulterer je ispričao austrijskim istražiteljima da je Hypo Consultants prodan trostruko ispod cijene, te da je u toj transakciji među protagonistima bio upravo Ninoslav Pavić. Pavića se u tom kontekstu spominje i u tajnom špijunskom izviješću koje je napravljeno za potrebe Bayerische Landesbanke, nakon što su oni ušli u suvlasništvo Hypo grupe. U tom se izviješću tvrdi da je Pavić zapravo s Miroslavom Kutlom napravio novi ortački ugovor radi preuzimanja Hypo Consultantsa. Sada je o tim netransparentnim poslovima svjedočio i Kulterer. Kulterer je potvrdio i neka ranija otkrića o privilegiranom statusu Zagorca i Orešara kod banke. Kulterera se sada smatra najvjerodostojnijim svjedokom u istrazi.

Međutim, prošli se tjedan u Austriji dogodio i neočekivani obrat u medijsko-političkom tretmanu afere vezane uz Hypo banku. Austrijski tjednik News došao je do kompletnog spisa istražitelja o aferi Hypo banke, te je najavio da će sve dokumente objaviti. Nakon toga Hypo banka zatražila je da se to sudskim putem zabrani, jer bi objava kompletnog spisa, kako tvrde u banci, mogla uništiti banku zbog stvaranja stampeda štediša koji bi mogli podići sve svoje uloge. Sud je prihvatio argumente banke i naredio povlačenje tjednika News iz prodaje.

To je dio političkih krugova u Austriji shvatio kao pokušaj države da krene u zataškavanje svih aspekata afere koja se veže uz kolaps Hypo banke. Upućeni austrijski novinarski krugovi tvrde da će dijelovi tih dokumenata i dalje biti objavljivani u novinama, te da tjednik News nije najspretnije iskoristio i kontekstualizirao materijal do koga je došao. Posebno se u Austriji počelo analizirati u kakvim su odnosima bili neki austrijski političari s Tilom Berlinom, bivšim čelnikom Hypo grupe, koji se na mutan način obogatio na preprodaji dionica banke. U međusobnim prepucavanjima raznih struja bivšeg menadžmenta unutar Hypo banke, često se prozivaju i bivši čelnici te banke u Hrvatskoj. Te suprotstavljene struje sada jedna na drugu preko medija pokušavaju raditi pritiske, a to bi moglo dovesti i do novih otkrića o tome tko je u Hrvatskoj imao privilegirani status kod Hypo banke, te tko se zahvaljujući tome možda i nezakonito obogatio.

Vezane vijesti

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj je posao unajmila Deutsche Bank, javlja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika