06.04.2010. / 10:22

Autor: Martina Čizmić

Žestoka borba: Povlače li se Dell i HP iz proizvodnje malih netbooka?

Zanimljivo je da Dell i HP razmišljaju o povlačenju u trenutku kada je prodaja netbookova odgovorna za rast prodaje računala od 2,4 posto u posljednjem kvartalu

HP-u netbookovi od 10-inča više nisu zanimljiviHP-u netbookovi od 10-inča više nisu zanimljiviHewlett Packard i Dell mogli bi uskoro u potpunosti prestati proizvoditi svoje male prijenosnike, izvještava DigiTimes. Naime, prodajni rezultati 10-inčnih prijenosnika, poznatijih kao netbook, toliko su loši da su u tim tvrtkama odučili drastično smanjiti proizvodnju, a razmišlja se i o potpunom odustajanju.

Unatoč poboljšanjima koje su uveli u posljednjim serijama svojih malih prijenosnika, prodaja nije poboljšana, pa su u HP-u odlučili okrenuti se nešto većim, 11,6-inčnim prijenosnicima.

Ukoliko se dva najveća proizvođača netbooka odluče povući sa tog tržišta, koje je ostvarilo rekordne rezultat u posljednjem kvartalu, to će pružiti mogućnost napredovanja za Asus, Acer i Samsung, koji se bore za treće odnosno četvrto mjesto.

Zanimljivo je da Dell i HP razmišljaju o povlačenju u trenutku kada je prodaja netbookova odgovorna za rast prodaje računala od 2,4 posto u posljednjem kvartalu. No, istovremeno, nije tajna da proizvođači računala ne vole tržište na kojem kupci zahtjevaju slabije i jeftinije strojeve, zbog njihove jednostavnosti i prenosivosti.

Osim toga, na njihovu odluku vjerojatno će utjecati i lansiranje iPada koji bi s lakoćom mogao zamijeniti netbook jer korisnicima omogućuje surfanje internetom, slanje e-mailova i stvaranje jednostavnijih dokumenata i sve to uz veću mobilnost od i jednog jeftinijeg netbooka.

Vezane vijesti

Snaga IT-ja u ženskim rukama

Snaga IT-ja u ženskim rukama

U organizaciji tvrtke Hewlett-Packard održana je konferencija pod nazivom „Snaga IT-ja u ženskim rukama". Konferencijom je promovirana važnost… Više

Komentari

registracija
9/3/10

PowerUser, 09.04.10. 16:55

netbook je stvar proslosti, zivio ipad www.pc-elite.net


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika