07.04.2010. / 18:00

Autor: Hrvoje Šimičević

Skandal: Na internetu nezakonito objavljen Registar nezaposlenih

Kako je i bilo za očekivati, nije puno trebalo ni da se po pitanju nezakonite objave registra oglase udruge nezaposlenih, koje su tom prilikom osudile ovaj 'sramotni čin', nazvavši nepoznate počinitelje 'sramotama hrvatske države', koji su pak 'zaslužili da im se za kaznu nađe posao'

"Sigurna sam da ćemo brzo doći do imena onih koji su otuđili te neke podatke koji su bili temelj za izradu Registra nezaposlenih. To je vlasništvo Republike Hrvatske i protuustavno i protuzakonito je objaviti bilo koji zaštićeni podatak. Očekujem brzu i učinkovitu istragu pronalaženje odgovornih osoba i naravno njihovo kažnjavanje", oštro je danas premijerka Jadranka Kosor osudila nezakoniti čin zasad nepoznatih počinitelja, koji su jučer na internetu objavili tajni Registar nezaposlenih - popis od 317.625 radno sposobnih neradnika koji se razlikuju od drugih građana po tome što nemaju nikakav posao, zbog čega posljedično baštine razne beneficije koje idu uz taj status.

Na popisu koji su vješti hakeri prema svemu sudeći otuđili sa Burze rada i resornog Ministarstva nalazi se tristo i nešto tisuća hrvatskih klošara, beskućnika, nekadašnjih djelatnika u hrvatskoj industriji i brodogradnji i mnogih 20-godišnjaka sa strukovnom diplomom u džepu, a prema raspoloživim informacijama, većinu registra sačinjavaju muški i ženski roditelji koji imaju od jednog do osmero djece. Riječ je o skupini stanovnika ove države, koji su se navodno u najvećem broju nezakonitim putem dokopali brojnih prava i povlastica, među kojima su svakako najzvučnija prava na potpuno besplatno spavanje po hrvatskim kolodvorima i prikupljanje plastičnih ambalaža, privilegirana mjesta u kolonama za pučke kuhinje te besplatna struja i plin za svakog nezaposlenika kojemu je dotok ovih energenata prethodno i za stalno isključen zbog neplaćanja računa.

'Povlašteni neradnici'

Na iznenađenje mnogih, u registru pod ekskluzivnom skupinom 'povlaštenih neradnika', našla su se i imena osmero aktualnih ministara u vladi: to su redom Darko Milinović, Ivan Šuker, Petar Čobanković, Božidar Pankretić, Božidar Kalmeta, Damir Bajs, Ivan Šimonović, Radovan Fuchs i Tomislav Ivić. Kada se na jednu hrpu skupe svi podaci o radnom putu kancelarovih podređenika koji su se navodno zasluženo našli u registru faktičkih neradnika, ispada kako punih 73 mjeseca, odnosno nešto više od 6 posljednjih godina, oni nisu radili doslovno ništa. Na taj se način potpuno neistinite i deplasirajuće pokazuju tvrdnje bivšeg kancelara Ive Sanadera, koji je jednom prilikom usvrdio kako su svi njegovi 'ministri bili neradnici'. Kao što je vidljivo, službeni nam podaci kazuju da ih samo polovica od te sume nije radila ništa, pa Sanaderove konstatacije kako su svi pripadnici njegovog kabineta bili 'sposobni uraditi sve samo da ne rade ništa' - dakle ne 'piju vodu'.

Kako je i bilo za očekivati, nije puno trebalo ni da se po pitanju nezakonite objave registra oglase udruge nezaposlenih, koje su tom prilikom osudile ovaj 'sramotni čin', nazvavši nepoznate počinitelje 'sramotama hrvatske države', koji su zbog ovoga 'zaslužili da im se za kaznu nađe posao'. "Iza ovoga očigledno stoje pojedini ljevičarski jugonostalgičari, koji u Hrvatsku žele vratiti onaj mračni radnički duh iz bivše države, kada je nezaposlenost, za razliku od danas, bila na najmanjoj mogućoj razini u povijesti ovih prostora. Nećemo dopustiti da se na takav način blate hrvatski nezaposlenici, koji su ovoj svetoj zemlji i jednako svetim hrvatskim bankama dali svoje zdravlje, domove, i doslovno svu imovinu koju su imali. Na koji nam način društvo uzvraća za našu žrtvu? Želi nas lišiti našeg krvavo stečenog prava na glad i umjesto toga nam neizravno nameće slobodna radna mjesta! Naš sindikat potpuno stoji iza stavova premijerke Jadranke Kosor, koja je jasno dala do znanja da će u ime vlade sve učiniti kako bi zaštitila naše dostojanstvo i politiku koja uspješno generira visoku stopu nezaposlenosti", rekao je čelnik Nezavisnog sindikata nezaposlenih Hrvatske (NSNH) na konferenciji za novinstvo, održanoj iza zgrade Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, gdje su organizatori nezaposleničkog ceha za prisutne novinare upriličili obilni tradicionalni švedski stol, sazdan od čak 16 kontejnera za smeće.

'Dok je nezaposlenih, biti će i HDZ-ove vlasti'

Foto: PixsellFoto: Pixsell

Premda nisu poznate dugoročne posljedice objave ovog strogo tajnog dokumenta, utjecajni pojedinci s kojima smo razgovarali složni su u ocjeni kako se ovom aferom reaktualizirala jedna od svakako najkontroverznijih tema u novijoj hrvatskoj povijesti. Oporbenjački prvaci, predvođeni neutralnim predsjednikom Ivom Josipovićem po izlasku ove afere ponovili su odavno oblikovane stavove: da, potrebno je objaviti registar nezaposlenih, ali ne na nezakonit način, već putem strogo zadanih zakonskih normi, koje bi se trebale ostvariti putem 'rada nadležnih radnih tijela'. Osnovni argumenti onih koji se zalažu za objavu Registra nezaposlenih jest konačno rasvjetljivanje eventualnih nezakonitosti i spornih načina koji su doveli do toga da sada u državi živi 317.625 građana koji ništa ne rade.

"Tomu jednostavno treba stati na kraj. Suvišno je i spominjati stavku u hrvatskom Ustavu, prema kojoj su svi građani navodno jednaki. Svaka normalna vlast bi trebala kazati da je 'dosta' ovom ucjenjivačkom teroru raznih udruga nezaposlenih građana. Posljednja dva desetljeća HDZ očigledno podilazi ovakvim skupinama, a to najeksplicitnije pokazuju svojim vladalačkim stilom. Oni sustavno i planski uništavaju i pljačkaju hrvatsko gospodarstvo jer znaju da će zbog takvih poteza uvijek imati glasačku podršku od onih koji zbog takove politike nikako ne mogu pronaći posao. Dok je nezaposlenih, biti će i HDZ-ove vlasti", zaključio je naš sugovornik (podaci poznati redakciji), dodajući na kraju kako 'ovakav pokvareni društveni trend ponajviše vrijeđa dostojanstvo velike većine od 500 hiljada hrvatskih branitelja'.

Vezane vijesti

'Jamčim objavu Registra, makar završio u zatvoru'

'Jamčim objavu Registra, makar završio u zatvoru'

Ministar branitelja Predrag Matić odlučan je u namjeri da objavi Registar branitelja. Kako sam kaže u intervjuu za Jutarnji list, nije mu cilj… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 07.04.10. 19:54

Svaka vam cas Hrvoje Simicevicu! Sjajno, bas. Vas komentar briljantno nadopunjuje pricu s hrvatske strane. No, ima li izlaza ovome jadu? Tesko, jer imamo Vladu organizirnog kriminala, gdje je inzistiranje na neobljavljivanju liste branitelja, tek jedan u nizu dobro smisljenog bacanje pjeska u lice naciji...
No, da ne duljim; radije cu ponovno procitati kako se jedan mladi covjek kroz vrckavu alegoriju i snaznu metaforu ruga drzavi koja nas nemilice vara i krade, a pritom jos i pravi budalama...


registracija
9/8/09

vinko12, 08.04.10. 19:05

ovo komunjarsko ljevicarsko piskaralo od hrvoja podsjeca na seljancicu severinu. Lupeta o gluposima da nebi morao pisati o vaznim stvarima, kao kriminalu u sdp-eu i mesicevim udbaskim manipulacijama oko objave popisa branitelja.
Dokle ce nas ti jednoumni nasljednici partizansko- komunjarskog sljama, koji su zasjeli na sva mjesta kolumnista, ovako besramno maltretirati svojom bolesnom mastom?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika