09.04.2010. / 15:23

Autor: Nacionalova redakcija

Novo zaduženje: Vlada HEP-u odobrila kredite kod banaka od 14,4 milijuna eura

Zaduženje kod Splitske banke koristit će se za potrebe financiranja investicijskih i općih potreba HEP-a za 2010. godinu. S obzirom da je nedavna havarija na TS Komolac u Dubrovniku ubrzala potrebu za pokretanjem I faze izgradnje projekta TS Plat, sredstva iz ovog kredita koristit će se isključivo za tu namjenu

Na današnjem zatvorenom dijelu sjednice, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Nacionalni program energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje od 2008. do 2016. godine, kao i Prvi nacionalni plan za energetsku učinkovitost za razdoblje od 2008. do 2010. godine. Program je temeljen na Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, a cilj mu je utvrđivanje neposredne potrošnje po sektorima utvrđivanjem energetskih ušteda po određenoj metodologiji, provedbenim mjerama, potencijalu ušteda i nositelja.

Tehnički i stručno je koncipiran prema uputama Europske komisije te pripadajućoj Direktivi 2006/32/EC o energetskoj učinkovitosti i energetskim uslugama. Akcijski plan proizlazi iz Programa energetske učinkovitosti, a strukturiran je prema predlošku Europske komisije i sadrži opis mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti u RH koje se planiraju i provode kako bi se ostvarili ciljevi iz Programa.

Hrvatskoj elektroprivredi dana je suglasnost za zaduženje kod Splitske banke i Erste banke U prvom se slučaju radi o iznosu od 10 milijuna eura, a u drugom o 4.4 milijuna eura. Zaduženje kod Splitske banke koristit će se za potrebe financiranja investicijskih i općih potreba HEP-a za 2010. godinu. S obzirom da je nedavna havarija na TS Komolac u Dubrovniku ubrzala potrebu za pokretanjem I faze izgradnje projekta TS Plat, sredstva iz ovog kredita koristit će se isključivo za tu namjenu.

Zaduženje kod Erste banke je kratkoročni limit, koji se sada obnavlja. HEP koristi devizni kredit od 4.4 milijuna eura, koji dospijeva na naplatu 23. travnja 2010. godine te ga ima namjeru vratiti, što će omogućiti da se ukupan iznos prolongiranog limita oslobodi za ugovaranje novih kratkoročnih kredita, garancija, pisama namjere, akreditiva ili drugih plasmana iz registriranih djelatnosti banke za sljedećih godinu dana. Ugovaranje navedenog kratkoročnog limita ne obvezuje HEP na plaćanje bilo kakvih naknada. Ovo će zaduženje HEP koristiti za obrtna sredstva.

Vezane vijesti

Vladi slabašna trojka

Vladi slabašna trojka

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop, obuhvatilo je mišljenje hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika