12.04.2010. / 10:21

Autor: Nacionalova redakcija

'Carstvo mesa': Đuro Gavrilović preuzeo McDonald's Hrvatska

Gavrilović i Kujundžić potpisali su razvojnu licencu što znači da će oni osigurati kapital za cjelokupno poslovanje svih restorana, a McDonaldsu će plaćati samo naknadu na temelju postotka od prodaje. McDonalds i dalje zadržava pravo odobravanja dizajna restorana, operativnog procesa i korištenja imena

Đuro GavrilovićĐuro GavrilovićObiteljski posao u mesnoj industriji Georg (Đuro) Gavrilović mlađi posljednjih je dana proširio akvizicijom atraktivne tvrtke McDonald's Hrvatska.

Gavrilović je, doznaje business.hr, u partnerstvu s Robertom Kujundžićem, bivšim šefom lokalnog McDonald'sa, preuzeo svih 16 postojećih restorana s franšizom McDonald'sa koji posluju u Hrvatskoj.

Nije poznato o kojoj se cifri radi, no poznato je da restorani, nekretnine, postrojenja i oprema vrijede oko 84,3 milijuna kuna prema bilanci iz 2008. godine.

"U nama su prepoznali kvalitetne partnere. Naša je namjera do kraja godine otvoriti dva nova restorana i obnoviti dva-tri postojeća", rekao je za Business Gavrilović koji kaže kako su pregovori oko preuzimanja McDonald'sa trajali godinu i pol.

Transakcija je potvrđena i iz američkog lanca brze prehrane iz kojeg kažu kako se takav model primjenjuje u više od 50 zemalja širom svijeta, te da oko 80 posto McDonald'sovih restorana vode lokalni poduzetnici putem konvencionalnih franšiza, joint venture partnerstva i razvojnih licencija.

"Vjerujemo da će se naše poslovanje znatno unaprijediti uz njih", kažu iz McDonald'sa.

Gavrilović i Kujundžić potpisali su razvojnu licencu što znači da će oni osigurati kapital za cjelokupno poslovanje svih restorana, a McDonald'su će plaćati samo naknadu na temelju postotka od prodaje. McDonald's i dalje zadržava pravo odobravanja dizajna restorana, operativnog procesa i korištenja imena.

U 16 restorana ovog lanca trenutačno se svakodnevno poslužuje više od 20 tisuća gostiju, a franšiza je na hrvatskom tržištu prisutna od 1996. kada je u zagrebu otvoren prvi restoran.

Prema posljednjem dostupnom financijskom izvješću iz 2008. godine neto dobit McDonald'sa iznosila je 10,9 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Franšizno poslovanje u svijetu i dalje drži 50 posto maloprodaje

Franšizno poslovanje u svijetu i dalje drži 50 posto maloprodaje

Na sastanku Svjetskog franšiznog vijeća-World Francihse Council u Južnoj Koreji, gdje su među 35 delegacija iz svijeta bili i predstavnici Hrvatske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika