Objavljeno u Nacionalu br. 752, 2010-04-13

Autor: Dean Sinovčić

Nakon smrti poljskog predsjednika

Tuga kćeri koja je prkosila ocu

Lijes s posmrtnim ostacima poginulog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog na varšavskom je aerodromu dočekala njegova kći jedinica Marta, koja je svojim načinom života pokazivala neslaganje s očevom desničarskom politikom

DOČEK LIJESA
POGINULOG OCA
Marta Kaczyńska na aerodromu u Varšavi dočekala je lijes svog oca Lecha Kaczyńskog, poljskog predsjednika koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći na
putu u Smolensk; s njim je u zrakoplovu bila i supruga Maria, čije tijelo još nije pronađenoDOČEK LIJESA POGINULOG OCA Marta Kaczyńska na aerodromu u Varšavi dočekala je lijes svog oca Lecha Kaczyńskog, poljskog predsjednika koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći na putu u Smolensk; s njim je u zrakoplovu bila i supruga Maria, čije tijelo još nije pronađenoKad je u nedjelju u Varšavu dopremljeno tijelo poginulog poljskog predsjednika Lecha Kaczyńskog, na aerodromu su lijes dočekali njegov brat Jarosław i kći Marta. I dok se o Jarosławu, bivšem poljskom premijeru, već sve zna, mediji su se raspisali o 29-godišnjoj kćeri koja nije aktivna u politici i poprilično je različita od oca. Sličnost je u tome što su oboje završili pravni fakultet u Varšavi, ali dok je Lech Kaczyński zadrti desničar, život i ponašanje njegove kćeri nemaju osobite veze s desničarstvom.
Nakon što je diplomirala pravo, Marta Kaczyńska postala je odvjetnica i zaposlila se u jednom od uglednijih odvjetničkih ureda u Varšavi.


Međutim, njezina odvjetnička karijera nije dugo trajala jer se ubrzo udala za dvije godine starijeg Piotra Smuniewskog i 2003. rodila kćer Ewu. Godinu i pol nakon rođenja Ewe par se razišao, ali to nije odgovaralo njezinu ocu Lechu, koji je tada bio gradonačelnik Varšave. Objavio je kandidaturu za predsjednika Poljske, a kako se kandidatura temeljila i na zagovaranju obiteljskih vrijednosti, nije mu odgovaralo da se njegova kći razvede usred predsjedničke kampanje. Stoga su Piotr Smuniewski i Marta Kaczyńska fiktivno ostali zajedno i kao sretna obitelj svi zajedno pojavljivali su se na plakatima u predsjedničkoj kampanji.


Nakon što je Lech Kaczyński u listopadu 2005. izabran za predsjednika Poljske, njegova se kći razvela. Razvod je bio poprilično kaotičan, toliko da je jednom prilikom izjavila kako Piotr nije biološki otac njezine kćeri Ewe. S obzirom na utjecaj njezina oca, mediji nisu dalje provjeravali je li to izjava dana u nastupu bijesa ili se temeli na činjenicama. Kako god bilo, nakon razvoda bila je u vezi s odvjetnikom Marcinom Dubienieckim, s kojim se vjenčala 21. travnja 2007. u lučkom gradu Gdyńi. Medijima je bilo zabranjeno na bilo koji način popratiti to vjenčanje, što i ne čudi ako se zna tko je njezin suprug, odnosno suprugov otac. Otac Marcina Dubienieckog sin je poznatog poljskog političara Mareka Dubienieckog, člana ljevičarske stranke SLD (Sojusz lewicy demokratycznej), koji je bio član Komunističke partije te je bio povezivan i s poljskom komunističkom tajnom službom. Preciznije, šuškalo se da je Marek Dubieniecki radio kao tajni agent za poljsku službu.


Marta Kaczyńska s
prvim mužem Piotrom
Smuniewskim i njihovom
kćeri Ewom s kojima je, uz roditelje, čak pozirala u očevoj predsjedničkoj kampanji, premda su već bili pred razvodomMarta Kaczyńska s prvim mužem Piotrom Smuniewskim i njihovom kćeri Ewom s kojima je, uz roditelje, čak pozirala u očevoj predsjedničkoj kampanji, premda su već bili pred razvodomVjenčanje kćeri desničara i sina ljevičara u Poljskoj moralo bi dobiti značajniji medijski tretman, ali kako je Lech Kaczyński bio predsjednik države, a njegov brat blizanac Jarosław premijer, priča o tom braku nije se previše spominjala u političkom kontekstu. Uskoro je druga priča iz njihova braka zasjenila politički kontekst. Nekoliko mjeseci nakon vjenčanja rodila se kći Martyna.

Rođena je prerano, pri rođenju je bila teška samo 1,8 kilograma i liječnici su se borili za njezin život. U tome su uspjeli i danas Martyna sasvim normalno živi. Očito je Marta Kaczyńska naslijedila jako puno osobina od svoje majke, koja nije dijelila desničarske stavove svog muža. Maria Kaczyńska je nakon rođenja kćeri radila kao prevoditeljica s engleskog i francuskog, a kad je postala prva dama, bila je aktivna u organiziranju kulturnih i humanitarnih priredbi. Prije dvije godine istupila je protiv zabrane pobačaja i založila se za pravo na eutanaziju, zbog čega ju je kritizirala Katolička crkva u Poljskoj, za koju Maria Kaczyńska tvrdi da je prekonzervativna.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika