Objavljeno u Nacionalu br. 752, 2010-04-13

Autor: Robert Bajruši

Ivo Josipović u Bosni i Hercegovini govori protiv ideja Milorada Dodika

Postoji opasnost da i hrvatski političari počnu inzistirati na stvaranju trećeg entiteta i Josipović namjerava poručiti kako u tome neće imati podršku Republike Hrvatske, nego da svoje zahtjeve trebaju realizirati u dogovoru s druga dva naroda u BiH

IVO JOSIPOVIĆ JEDAN JE OD RIJETKIH
STRANIH DRŽAVNIKA KOJI ĆE GOVORITI U
BiH PARLAMENTUIVO JOSIPOVIĆ JEDAN JE OD RIJETKIH STRANIH DRŽAVNIKA KOJI ĆE GOVORITI U BiH PARLAMENTUTijekom ovotjednog posjeta Bosni i Hercegovini hrvatski predsjednik Ivo Josipović trebao bi održati govor u parlamentu te zemlje, što je u počast koju je dosad imao mali broj predsjednika stranih država. U tom govoru, ali i tijekom susreta s predstavnicima svih vjerskih zajednica i političkih stranaka, Josipović će potvrditi da neće biti promjene dosadašnje politike i da Hrvatska bezuvjetno podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine.

To je posebno važno u kontekstu istupa Milorada Dodika koji često naglašava potrebu organiziranja referenduma o neovisnosti Republike Srpske, ali i potpore koju Dodik dobiva iz Srbije. Postoji opasnost da i hrvatski političari počnu inzistirati na stvaranju trećeg entiteta i Josipović namjerava poručiti kako u tome neće imati podršku Republike Hrvatske, nego da svoje zahtjeve trebaju realizirati u dogovoru s druga dva naroda u BiH. Osim toga, Josipović je prvi član državnog vrha iz Hrvatske koji će posjetiti selo Ahmiće, u kojem su 1993. pripadnici HVO-a počinili težak ratni zločin i pobili više od stotinu bošnjačkih civila.

Osim toga, Josipović će istoga dana posjetiti i Grabovicu, gdje je Armija BiH počinila zločin nad hrvatskim stanovništvom. U Uredu predsjednika ističe se da nije riječ ni o kakvoj ekvidistanci, nego o želji da se pokaže poštovanje prema nevinim žrtvama dvaju naroda, ali i individualizira krivnja i tako smanje napetosti u odnosima između tamošnjih Bošnjaka i Hrvata. Josipović je u petak trebao produžiti u Pečuh na trilateralni sastanak s predsjednicima Mađarske i Srbije, ali to je sada upitno jer postoji mogućnost da se toga dana u Varšavi organizira pogreb poljskog predsjednika Lecha Kacyńskog. Neovisno o tome hoće li se održati susret trojice predsjednika, vidljivo je kako je Josipović puno bliži s Borisom Tadićem nego je to u prošlosti bio Stipe Mesić. Njihov prvi susret u Opatiji protekao je vrlo dobro i može se doznati kako Josipovića i Tadić povezuju slični moderni politički nazori, sličnih su godina, pa čask postoje i dobre vibracije na osobnoj razini. Zato se vjeruje kako će Hrvatska i Srbija u idućem mjesecima popraviti odnose, koji su bili loši nakon što je 2008. Zagreb priznao neovisnost Kosova.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 19.04.10. 19:51

Protiv ideja Dodika, to je OK, ali koje je to ideje
Josipovic iznio U PRILOG Hrvata nije ( jos ) poznato


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika