14.04.2010. / 13:49

Autor: Igor Koruga

Boško Petrović otvorio Proljetnu reviju jazza 2010. godine

U sedamdeset i petoj godini života, skladatelj je uvodne minute nastupa ispunio ad-hoc skladanom minijaturom "King Arthur's Castle", počastivši pritom dugogodišnjeg prijatelja i poslovnog partnera Anđelka Vučića

Boško PetrovićBoško PetrovićMali dječak s velikim snovima

Obljetnički koncert skladatelja, glazbenika, promotora i pedagoga Boška Petrovića otvorio je Proljetnu reviju jazza 2010. Predstavljanjem opsežnog četverostrukog CD-izdanja, s bogatim fotografskim i pisanim materijalom ukoričenim u specijalno dizajnirani ovitak, Croatia Records iskazala je svoju zahvalnost i povjerenje najvećem nacionalnom jazz glazbeniku.

King Arthur's Castle

U sedamdeset i petoj godini života, Petrović je uvodne minute nastupa ispunio ad-hoc skladanom minijaturom "King Arthur's Castle", počastivši pritom dugogodišnjeg prijatelja i poslovnog partnera Anđelka Vučića. Upravo je njegovim dječacima (Ivanu Tinu i Marcu) posvetio suptilnu pjesmicu, minimalističkog izraza oblikovanog kroz nekoliko virtuoznih improvizacija. Kostur jednostavne teme činili su dvostruko intonirani detalj s mogućom asocijacijom na dva dječaka i iznenadni obrat poput vlastoručnog glazbenog potpisa. Baladom u nastavku, uz dobro ugođeni klavirski trio "Senior Service" (Grega Ftičar/Goran Rukavina/ratko Divjak), Boško je završio svoj izvođački zadatak i prepustio pozornicu onima koji njegov ili neki sličan put nastoje slijediti.

Cirkus Boška Petrovića

Već poznati (Grožnjan, BP Club) udaraljkaši, pjevači, gitaristi, basisti, harmonikaši i klaviristi, polaznici ljetne škole jazza i izvođači pod imenom "Balwan City Kids", utjesnili su svoje nastupe unutar dvodijelnog koncerta, kojim su još jednom razveselili i raspoložili većinu prisutnih. Takozvani "Cirkus Boška Petrovića" na samom je kraju dao prostor i posebnim gostima; Josipu Blaškoviću (vibrafon) i hrvatskom predstavniku na aktualnoj ozbiljnoglazbenoj Euroviziji, Filipu Merčepu (marimba), dok se zamjetnim improvizacijskim talentom predstavila i hrvatska pjevačica s njujorškom adresom Thana Pavelić.

A što ću s cvijećem?

Da cijela večer nije bila tek jedna u zavidnom nizu, otkrile su često svjetlucave oči Boška Petrovića, ispunjene vješto suzdržanim suzama. Konac priče ukrasio je i predivan buket iz ruku uvijek dotjeranih i uglađenih hostesa Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Pokušavajući ga zamijeniti s proizvodima uglednih hrvatskih vinara iz publike, Boško se spontano našalio i, uz poziv prisutnima u BP Club, oprostio pitanjem - a što ću s ovim (cvijećem)?
Vrijedan divljenja, u buci ovacija, klike i pljeska, brzo se iskrao s pozornice. Boško i njegov veliki buket. Mali dječak s velikim snovima. Zamišljen i nepredvidljiv. Mudar, konzerviran i tek ponekad potpuno otvoren.

Vezane vijesti

Promocija autobiografije Boška Petrovića

Promocija autobiografije Boška Petrovića

Nešto više od godinu dana nakon nenadane smrti legendarnog hrvatskog jazz glazbenika, u petak je u prisavskom HRT-ovom studiju Zvonimir Bajsić… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika