17.04.2010. / 10:04

Autor: Anamarija Kronast, Hina

Zbog vulkanskog oblaka zatvorene zračne luke u Sjevernoj Hrvatskoj i na Jadranu

Od jutros u 8 sati je zabrana slijetanja i polijetanja zrakopklova i nad sjevernim Jadranom te su zatvorene zračne luke Pula, Rijeka, Zadar i Lošinj

Oblaci su stigli i do HrvatskeOblaci su stigli i do HrvatskeOno o čemu je jučer pričala cijela sjeverna Europa danas se događa i u Hrvatskoj.

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe doznaje se kako se zbog oblaka vulkanske prašine koji je stigao do Hrvatske, od noćas u 2 sata provodi regulacija zračnog prometa u zračnim lukama Zagreb i Osijek, što znači da nema slijetanja i polijetanja zrakoplova u tim zračnim lukama, odnosno u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

Od jutros u 8 sati je zabrana slijetanja i polijetanja zrakopklova i nad sjevernim Jadranom te su zatvorene zračne luke Pula, Rijeka, Zadar i Lošinj, izvijestila je glasnogovornica Hrvatske kontrole zračne plovidbe Olivera Ilijaš.

Do 14 sat i ostale zrakoplovne luke?

U 14 sati bit će procjena hoće li se zatvoriti zračni promet do 43. paralele, znači zrakoplovne luke Split i Brač, odnosno dalje prema Dubrovniku.

Prema meteorološkim prognozama i analizama u sektoru Hrvatske kontrole zračne plovidbe procjena je da se oblak vulkanske prašine neće širiti dalje prema jugu, no točno stanje znat će se iz 14 sati.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. kao pružatelj usluga u zračnoj plovidbi, od prvog trenutka erupcije islandskog vulkana i stvaranja oblaka vulkanskog pepela pozorno prati, razmjenjuje i analizira sve informacije i podatke koje dobija od međunarodnih organizacija, navodi glasnogovornica Ilijaš.

Prema najnovijim prognozama oko ponoći je dio tih oblaka biti iznad Austrije i većeg dijela Mađarske, a do oko 8 sati ujutro došao i do sjeverne granice Hrvatske.

I dalje Državni hidrometeorološki zavod nema spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima ni pouzdanih informacija o mogućim posljedicama.

Oblaci iznad većeg dijela Europe

Oblaci vulkanske prašine vulkana s Islanda nalaze se iznad većeg dijela Europe, osobito sjevernije od Hrvatske, pri čemu se dio oblaka, raspršenih i oku nevidljivih, nalazi iznad središnje Hrvatske, zapadne Slavonije, Gorskog kotara i Istre.

Tijekom subote će oblaci vulkanske prašine nastaviti širenje na istok i jug Europe te će do oko 20 sati dio tih oblaka vrlo vjerojatno biti i iznad većeg dijela Hrvatske, uz iznimku južnih krajeva (južnije od Makarske i otoka Brača), a do oko 2h u noći na nedjelju vjerojatno je širenje dijela tih raspršenih oblaka vulkanske prašine iznad cijele Hrvatske.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 17.04.10. 12:08

"Zbog vulkanskog oblaka zatvorene zračne luke u Sjevernoj Hrvatskoj i na Jadranu", = Pretpostavljam da su letovi iz Osjeka i Vukovara za Dubai, Singapore i slicno i dalje neometani, :))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika