23.04.2010. / 18:56

Autor: Vedrana Rudan

Vedrana bez Zemlje: Zašto su četnici u Hrvatskom saboru izglasali Zakon o golfu?

Što ćemo jednoga dana reći djeci? Reći ćemo: "Djeco, ne sudite nam. Bilo je teško, jako teško, bilo je nemoguće prihvatiti istinu, Hrvat je Hrvatu najveći četnik"

Vedrana RudanVedrana RudanMoj djed po majci pred sto je godina nastradao u američkom rudniku. Baka je od Amera dobila brdo love. Kupila je nekoliko tisuća kvadrata zemlje. Obrađivala je zemlju, živjela je teško, bojala se i Talijana i Nijemaca, a onda su došli Tito i partizani i moju baku oslobodili od njene zemlje.

Moj djed po ocu pred devedeset je godina bio kapetan broda. Godinama je plovio, plovio i plovio, kupio je kuću i sedamdeset tisuća kvadrata zemlje u okolici Mošćeničke Drage. Jednu su mu kćer ubili Talijani, drugu Nijemci. Došli su Tito i partizani. Moga su djeda odmah po dolasku oslobodili od sedamdeset tisuća kvadrata zemlje. Nije se bunio jer nije bio jedini oslobođen. Svi koji su nešto imali ostali su bez svega. Kuća, stanova, tvornica, zemlje...Tito i partizani oslobođenje su shvaćali ozbiljno.

A onda je došao Titov general Tuđman i demokrati. Mome su ocu vratili oslobođenu zemlju. Ja, moja djeca i od moje djece djeca, očev brat, njegova djeca i od njegove djece djeca, svi smo odahnuli. Aleluja, aleluja, vratilo nam ukradeno.

A onda su došli četnici. Pa u Hrvatskom saboru izglasali Zakon o golfu. Ja, moja djeca i od moje djece djeca, očev brat, njegova djeca i od njegove djece djeca, svi ćemo ostati bez djedovine. Zakon je jasan, ako neki belosvetski razbojnik na našoj zemlji odluči igrati golf naša će zemlja postati njegova.

Zašto su četnici u Hrvatskome saboru izglasali Zakon o golfu? Zato jer im njihovi djedovi ništa ostavili nisu. Sve što četnici koji sjede u Hrvatskome saboru imaju stekli su od devedesete do danas. Krađom, laganjem, varanjem, donošenjem Zakona o golfu. Njima nitko ništa oteti neće.

A meni hoće. Zato jer sam civilizirana, mirna osoba poput moga djeda? Zato jer vjerujem u pravdu? Ili ipak zato jer me paralizira jeza? Mi prevareni, mi bespomoćni užasnuto gledamo što se događa nama i našoj zemlji. Jednoga će nas dana djeca pitati zašto smo samo gledali, zašto nismo učinili nešto?

Što ćemo jednoga dana reći djeci? Reći ćemo: "Djeco, ne sudite nam. Bilo je teško, jako teško, bilo je nemoguće prihvatiti istinu, Hrvat je Hrvatu najveći četnik".

Blog Vedrane Rudan

Vezane vijesti

"Dabogda te majka rodila": Beskompromisno o tabu temama

"Dabogda te majka rodila": Beskompromisno o tabu temama

U subotu 31. ožujka 2012. u riječkom HKD Teatru održat će se premijera predstave "Dabogda te majka rodila", nastale prema istoimenom romanu Vedrane… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 23.04.10. 20:31

Ne preostaje ništa drugo nego uzeti palicu (za golf) i udri...


registracija
27/8/09

Lujo1, 23.04.10. 21:36

Da laufer, koje li koincidencije. Danas vozeći se s "radnog mjesta" ( ne s posla jer već cca 5 godina samo dolazim na radno mjesto i niš ne delam i stalno mi se po glavi mota ona poznata - Alaj volem ovaj režim, plata ide, a ja ležim) razmišljam o našoj usranoj situaciji i padne mi na pamet (ili na ono kaj je još od nje ostalo) ideja - peredložiti ću ljudima nek se podijele u grupe po (recimo) 20 ljudi, nek si svaka grupa izabere jednog saborskog zastupnika iz svih dosadašnjih saziva Sabora, nek si kupe (ili naprave) toljage i na znak nek svaka grupa zatuće svog saborskog zastupnika.
Priznajem tvoja ideja sa golf palicom je bolja, ali nisam siguran da ljudi imaju penez za kupiti golf palica, pa makar i u tako humane svrhe!
Bok i Hrvati!


registracija
26/7/09

odredjen, 23.04.10. 22:10

svi znaju da su to ratni profiteri, i Todoric i Kerum i Zubak i Vidosevic i svi odreda o kojima se pirca i pise kao uspjesnima... koji su "pametniji" od obicnog puka, koji ce i dalje kradjom i prevarom puniti svoje dzepove... Nece to tako brzo zavrsiti jer su se umrezili u sluzbenim formama, sami sebi donose zakone i dobro im je. A narod? Otrpjet ce jos 20-30 godina, kao sto je otrpio i ovih 20...


registracija
16/11/09

simo, 23.04.10. 22:48

Lujo,ti si vrlo lijepo detektirao svoj problem.To nije ni saborski zastupnik a ni Todorić,Kerum i sl.Tvoj problem je što ti ne doprinosiš stvaranju nikakvih vrijednosti.Ti živiš u vremenu partijskih parola o dobrom režimu gdje ništa ne radiš a primaš novac.Strah me da sa takvima poput tebe ili vas ne doživimo odljev mozgova i da nam ne promakne ulazak u europsku uniju,kao posljedica!
Nisu nama neprijatelji oni koji imaju novac i zapošljavaju nečije roditelje,neprijatelji ove zamlje su takovi poput tebe koji 5 godina odlaze na posao na kojem ništa ne rade, i još se time ponose, i naravno,traže krivca u drugima...


registracija
27/7/09

columbo, 24.04.10. 04:53

Tuzan je ovaj petak mada je cvijece svud
cekam te Vedrana, al nemoj da je uzalud,
A sto se golfa tice, neka makar podsjeca
na daleke zemlje gdje sveudilj vlada sreca,
I jos nestoi Vedrana moja i mila i draga
kad prevlada ljutnja onda ljubavi ni traga,
Pusti cetnike i te bas nepromisljene Hrvate
sto u Saboru sve samo praznu slamu mlate,
Vrati se voljena u moj zivot nece ti biti zao
jer ja duso ne zalim ni lipe sto sam na te dao,
Ova pjesma mnogima se cini luda zbog rime
ali Vedro sunce ja kod tebe ne izgubih time,
Reci mi samo da me volis makar bila i laz
jer moj zivot samo uz tebe ima neku draz...

P.S. Molim kolege forumase da mi ne zamjere sto sam sebi dao oduska na ovaj, mozda neprikladan nacin i na jos neprikladnijem mjestu, ali moja ljubav me vec dugo ignorira, tako da sam joj se morao ovako javno obratiti.
Columbo


registracija
9/8/09

vinko12, 24.04.10. 15:52

rijetko dobra kolumna , konacno bez preteranog seksizma.


registracija
10/11/09

ruvil, 24.04.10. 20:27

Columbo,ako su vasi osjecaji uzajamni nek vam je sa srecom!


registracija
4/1/09

miroljubiv, 25.04.10. 10:37

Sigurno je samo Lesar glasao "protiv".ispada da jedino on ne gaji četničke skrivene simpatije prema cijelom narodu.jedni škorpioni rasprodavaju zemlju po cijeni nevrijednoj spomena,a druge škorpionke pokušavaju vraćati da ju unuci ne pitaju do kad će nositi tuđe državljanstvo koje je pred vratima.


registracija
27/8/09

Lujo1, 25.04.10. 23:58

simo, 23.04.10. 22:48 - hajd bre simo svakom je dozvoljeno biti blesav i niš ne razmeti, pa i tebi, no posle tvojih "mudrih napisa" ne zaboravi pustiti vodu.
E tele, tele (nek mi telad oprosti).


registracija
16/11/09

simo, 26.04.10. 17:55

Lujo 1,tvoj haiku me uništio do kraja.I sada ponižen i sam sjedim ispred monitora i razmišljam o tome kojem nakladniku da se javiš.Prvo sam pomislio da si darovit, i da je to neka dječja brojalica:pusti vodu te le jed no,bif,baf, buf.A kad tamo,pomanjkanje osnovne komunikacije vještine za formiranje suvisle uvrede.Žalostan sam da ti treba puna 3 dana da sastaviš priprostu brojalicu,pa nije to engleski.Nek mi englezi oproste!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika