25.04.2010. / 10:51

Autor: Hina

Diljem Španjolske prosvjedi u znak potpore Baltasaru Garzonu

Španjolski istražni sudac Luciano Varela u optužnici na 14 stranica optužio je Garzona za svjesno kršenje ovlasti i zakona jer je, navodno zanemario pomilovanje koje je nakon Francove smrti 1975. proglašeno za zločine tijekom građanskog rata

Baltasar GarzónBaltasar GarzónDeseci tisuća prosvjednika promarširali su u subotu središtem Madrida i mnogih drugih španjolskih gradova, iskazujući na taj način potporu sucu Baltasaru Garzonu optuženom za prekoračenje ovlasti, jer je, protivno zakonu, počeo istragu zločina španjolskoga diktatora Francisca Franca od 1936. do 1975.

Prosvjednici su Madridu isticali fotografije na kojima ismijavaju Franca prikazujući ga kao vampira. Među prosvjednicima su bile brojne slavne ličnosti, poput Oscarovca Pedra Almodovara. Veliki prosvjed održan je u Barceloni te u više od deset ostalih većih španjolskih gradova.

"Postoji tabu oko stvari koje su se dogodile u građanskom ratu. Garzon ih nastoji raskrinkati, a oni kojima to ne odgovara, pokušavaju ga ušutkati", rekao je za AP 33-godišnji vozač madridskog metroa, jedan od sudionika prosvjeda.

Garzon, poznat po optužnicama protiv kršitelja ljudskih prava diljem svijeta, među kojima su čileanski diktator Augusto Pinochet i prvi čovjek Al-Kaide Osama Bin Laden, 2008. počeo je istraživati zločine Francova režima kojeg krivi za smrt više od 100.000 protivnika u građanskom ratu 1936.-1939. te u poraću.

No nekoliko mjeseci nakon početka istrage odustao je pod pritiskom pravnih stručnjaka i konzervativanih političara te nadležnost prebacio na pokrajinske sudove. Garzon je 7. travnja optužen za prekoračenje ovlasti, jer je protivno zakonu počeo istragu zločina španjolskog diktatora Francisca Franca od 1936. do 1975. godine.

Španjolski istražni sudac Luciano Varela u optužnici na 14 stranica optužio je Garzona za svjesno kršenje ovlasti i zakona jer je, navodno zanemario pomilovanje koje je nakon Francove smrti 1975. proglašeno za zločine tijekom građanskog rata.

Optužnica suca Varele, koji je istragu počeo na osnovi tužba dviju ultrakonzervativnih skupina te Francove stranke, znači da je u nemilost pao jedan od najistaknutijih španjolskih pravnika i ugledna ličnost u svijetu te junak ljevičara i međunarodnih boraca za ljudska prava.

Bude li osuđen, 54-godišnji Garzon bi mogao dobiti zabranu rada od 10 do 20 godina, iako mu ne prijeti zatvorska kazna. Nekolicina međunarodnih pravnika pridružila se španjolskim intelektualcima s ljevice, odvjetnicima, političarima i borcima za ljudska prava u Garzonovoj obrani.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

registracija
28/12/08

smokeonthewater, 25.04.10. 11:37

... a kod nas se diktator i zločinac broz slavi ... njegovi sljedbenici, kugo-komunjare, ne daj ni da sjenka padne na njegov lik i djelo ... strava ...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika