Objavljeno u Nacionalu br. 754, 2010-04-27

Autor: Renato Baretić

Premijerka na Sinjskoj alci

Što će Viteško alkarsko društvo odgovoriti Jadranki Kosor ako poželi trčati Alku? Hoće li imati u pratnji momka ili curu? Ili će je pratiti Pahor? Smije li staviti broš na dolamu? Hoće li morati nalijepiti brkove? Kamo će staviti torbicu?

Renato BaretićRenato BaretićSkoro do svanuća trajala je prošle noći sjednica proširenog Upravnog odbora Viteškog alkarskog društva, a nastavit će se vjerojatno i večeras. Nisu posrijedi bile nikakve lokalne razmirice, čak ni prepirka oko toga kako sad oslovljavati novog državnog poglavara - da li s "vaša visosti" kao Mesića, ili s "druže predsjedniče", kao Tita. Pred sinjskim se alkarima, naprotiv, stvorio problem s kakvim se još nijednom nisu suočili u slavnoj, 295 godina dugoj povijesti svoga viteštva. Pouzdani izvor (podaci poznati redakciji) jutros nam je dostavio audio-zapis, doduše nepotpun, isprekidan i relativno loše kvalitete zvuka, s te dramatične sjednice. Poslušajmo.


- Čekajte, ljudi, dosta galame! Ovo triba u miru i ladne glave dogovort, usuglast i poslat odgovor u Zagreb najkašnje do petka, to san van već triput reka! Znači, ajmo jedan po jedan! Alo, Stipe, umukni više tamo!!! Eto, fala. Znači, šta? Šta nan je činit poton pitanju? Imal ko kaki konstruktivni prijedlog? Vojvodo?
- A neznan, ja san ajmo reć ipak novi na funkciji, pa... Volija bi prvo čut šta baza kaže, vitezovi i momci, alajčauš i arambaša... Ne znan, mene je samo straj da i nas ne optuži za oni, đava ga odnija, seksizan... A di smo onda?
- Ma koji seksizan, vojvodo, nema tu ni gujica ni sisa, ni jedne jedine, pa kako unda seksizan?!
- Čekaj malo, ima vojvoda pravo, jer oti seksizan danas moreš nać bilo di, samo ako ga tražiš. I tu te unda svak more i tužit i nategnit kako ga je volja! Vidija si ka i svi mi kako se proveja oni Bulić, odma se povuka i iskida spot.
- Ma koji Bulić, Mate moj, taj da je čovik, nikad ne bi obrija brke! Okad i je obrija... Vidiš i san. Božemeprosti, more bit da je ono bila i njegova gujica u bikiniju!
- E, ili Bajsova! Hi-hi-hi...
(Smijeh, žamor... Snimka se prekida na neodređeno vrijeme, a onda se rasprava nastavlja)
- Kako ćemo je pustit da jaše? Pa godinu dana jon je tribalo samo da zajaši konja, alo ljudi!
- Je, al govori da sad čvrsto drži uzde i da gonja pravo naprid!
- Je, tako je i Joskanova baba pijana prvi put zajahala, pravo naprid, pa je Stipi uletila u štekat, skoro konobarcu ubila! Hi-hi-hi...
(Smijeh, žamor, pa ponovo stanka nepoznatog trajanja)
- Ma čekajte, svitu, ajmo prvo vidit šta bi bilo ako mi njoj rečemo "da"?¸
- Ma koje "da"?! Šta je vami?
- Polako, ajmo vidit. Ženska oće trkat alku, zna se da to ne mere, al zna se jopeta i ko je ta ženska, nije to bilo ko, nije Joskanova mater.
- Baba! Nije bila mater Joskanova, nega baba!
(Žamor, prepirka, psovke, stanka)
- Znači, šta? Bil se ona obukla ka pravi vitez? Jel bi zbilja trkala alku, il da se napravi neki revijalni program, onako, ka, prin il poslin službenog programa?
- Vidin ja, ti si njoj već dozvolija, već si jon reka sudbonosno "da"!
- Mater ti je dozvolila! Ozbiljno van govorin, idemo nać argumente da ju odjebemo, al ufino. Ljudi, zavrniće ona špinu i nami, ovako il onako, vidite di sve ovo vodi, al bolje ovako nega onako, jel tako? Šta sad, pa neće ovo ionako bit najveća pizdarija u povijesti alke...
- Ne vriđaj svetinju!
(Prepirka, psovke, stanka)
- Dobro, ajmo onda razmislit ovako. Al ozbiljno razmislit. Šta ako nan padne s konja nasrid trkališta i sva se polomi? Kakvu poruku unda šaljemo u svit? Il šta ako kopljen prokine koga iz publike? Pa još stranca...
- E, pa od cilog prvog reda napravi kumpir na salatu! Hi-hi-hi...
(Psovke, uvrede, psovke, stanka)
- Ajmo, ljudi, kasna je ura, tribalo bi poć leć, a situacija traži brzo djelovanje. Kako ćemo joj onda reć to naše povijesno "ne"? Oćemol ić samo na to da nije rođena u Cetinskon krajini, ka šta naš statut propisiva? Jel to dostatno? Samo na to šta je ženska, ne smimo samo na to zaigrat, uvik nas more vatat na oni seksizan.
- E, više more žensko smista, nega đava izatrka! Hi-hi-hi...
(Smijeh, psovke, stanka)
- A bil ona tila alkarskog momka, il curu?
- E, moramo unda nać neku brkatu!
- Nije, nega javit Pahoru da pusti brčine, ako ima oklen! - Ljudi, ja ću dat ostavku ako ovo ne napravimo kako triba!
- A šta ako bude tila natakarit niki broš na dolamu? Jel se to smi po statutu?
- A di će stavit torbicu?
- Nek je da momku, da jon nosa! Hi-hi-hi...
- Ljudi, ja zbilja...
- Alo, svitu, dosta je zajebancije, ajmo bit konkretni. Em je žensko, em nije rodon iz Cetinske krajine, em nije članica VAD-a, em pojma nemamo dal zna jahat. O držanju i koplju neću ni govort, znači - nema šanse. Pitanje je samo kako ćemo jon to reć.
- Čekaj malo, a šta bi nan falilo da zatrka i ona, ako jon je to već tolika želja? More bit da jon Gospe Sinjska da svoj zagovor, pa sve lipo otrče... Moremo je pustit i da trka inkognito, kosa jon je lipo kratka, pari slatki muškić, a još ako i nalipi one brčine iz teatra...
- Nemojte sad i vi, fra Hijacinte...
- E, i šta ako jon Gospe naša dadne ruku pa pogodi triput usridu? Šta je onda, slavodobitnik il slavodobitnica? Osin toga, svi će jon pripoznat glas kad se bude zafaljivala.
- Ma di će ona, nebudi lud! Zajebaješ nas cilu večer!
- A zašto nebi trkala? Zna jahat pravo, drži uzde, ima čvrstu ruku...
- E, pa ćemo se unda zvat Sinjska jadralka, hi-hi-hi...
- Svitu, ja ću zbilja dat ostavku!
Tu se snimka naprasno prekida. O daljnjem tijeku sjednice izvjestit ćemo vas sutra, čim pribavimo novi audio zapis.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 27.04.10. 20:37

Gospod RENATO BARETIC
Slusas zvukove te "jugojanjicarske mafije" sa kojom rukovodi mesic, on je stavio IVU JOSIPOVICA u okove po svojoj mjeri i kosoricu i svoj proljev sipa u Kosorovu torbicu i ona to sve izriga u saboru svokim HIJENCIMA.


registracija
30/9/09

davor12345, 27.04.10. 22:56

Ovaj fuzija 2 je junak


registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 28.04.10. 16:57

Ovaj fuzija 2 je neshvačeno novorođenče


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika