Objavljeno u Nacionalu br. 754, 2010-04-27

Autor: Berislav Jelinić

Kolaps poslova Tuđmanova savjetnika

Braća Pašalić zakrvljeni zbog novca

Zdravko Pašalić, vlasnik tvrtke Zagrebdrvo, tužio je svog brata Ivića Pašalića tvrdeći da ga hoće prevariti te da želi izvući novac iz njihovih zajedničkih poslova kako bi podmirio dugove nastale u njegovu posrnulom građevinskom biznisu

OD POLITIKE
U GRAĐEVINU
Ksenija i Ivić Pašalić čiji je građevinski biznis zbog recesije doživio slom. Dugove
Hypo Alpe Adria banci
Ivić Pašalić želi podmiriti imovinom Adriadrva na koje
prava polaže i njegov bratOD POLITIKE U GRAĐEVINU Ksenija i Ivić Pašalić čiji je građevinski biznis zbog recesije doživio slom. Dugove Hypo Alpe Adria banci Ivić Pašalić želi podmiriti imovinom Adriadrva na koje prava polaže i njegov bratIvića Pašalića, nekoć najmoćnijeg hrvatskog političara iz vremena vladavine prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u zatvor želi poslati njegov rođeni brat Zdravko Pašalić. Ivić Pašalić je koncem 90-ih bio protagonist većine ključnih afera koje su 2000. stajale HDZ gubitka vlasti. Sumnjalo se kako je on u to vrijeme stekao i ogromni kapital, koji je prije nekoliko godina počeo i pokazivati, ali ga mjerodavne državne institucije nikada nisu povezivale s bilo kakvim kriminalnim aktivnostima. Sada bi Državno odvjetništvo ipak trebalo početi istraživati sumnjive aktivnosti Ivića Pašalića, ali ne zbog njih samih, nego zato što se u Pašalićevoj obitelji dogodio veliki razdor između dva brata.
Ivić Pašalić se po povlačenju iz politike nakon 2000. uključio u poslove svog brata Zdravka, koji je od prije bio poduzetnik u drvnoj industriji. Sada su njihovi zajednički poslovi doživjeli propast, uvelike zbog ekonomske krize koja vlada u Hrvatskoj, a ta je poslovna drama dovela i do raspada obiteljskih odnosa.
Iako je bio tek savjetnik predsjednika Republike za unutarnju politiku, Ivić Pašalić je u prošlom desetljeću bio jedan od najmoćnijih hrvatskih političara, koji je svoj utjecaj i moć znao dobro iskoristiti.


Do ulaska u politiku Pašalić je živio skromno. Kao mladi liječnik na posao u lepoglavskoj ambulanti odlazio je u Zastavinoj Skali 55, te isprva živio stanu veličine 24 m2 u potkrovlju kuće svoga oca. Međutim, njegovi su imovinski problemi prestali nedugo nakon ulaska u politiku: ubrzo se preselio u trosobni stan u elitnoj zagrebačkoj četvrti iznad Rebra, a supruga mu je napustila posao učiteljice i postala savjetnica u Ministarstvu vanjskih poslova. Obitelj je živjela dobro, a Pašalić se uskoro počeo brinuti i za svog brata Zdravka Pašalića. Zdravko Pašalić je tijekom 90-ih kontrolirao tvrtku Zagrebdrvo, ali upućeni u njihova obiteljska zbivanja tvrde da Zdravko nije bio previše talentiran za posao, pa je često znao upadati u poslovne probleme. Kada bi se to dogodilo, brat Ivić mu je pomagao koristeći svoj veliki politički utjecaj. Tako je tijekom 90-ih tvrtku Zagrebdrvo obilato kreditirala Privredna banka Zagreb, a ti krediti uglavnom su poslije bivali otpisani.

Ivić Pašalić tijekom 90-ih nije se niti trudio skrivati svoj politički utjecaj, ali je pomno pazio da prikrije stvarnu vrijednost svoje imovine. Još od 1998., otkad je zakonski propisana obveza dužnosnika da javno predoče svoju imovinu, Pašalić se uporno trudio prikriti koliko je, kao savjetnik od najvećeg Tuđmanova povjerenja, zapravo profitirao. U svojim imovinskim karticama više je puta manipulirao podacima, obmanjujući javnost i stranačke kolege, te nastojao prikazati da ne živi raskošno. Taj je privid, uz sitna odstupanja, održavao sve do sredine ovog desetljeća. Nakon što ga je Ivo Sanader porazio u borbi za HDZ, Pašalić je osnovao vlastitu stranku, ali je ubrzo zbog svoje loše reputacije doživio debakl na izborima i odustao od politike. Međutim, Pašalić je potom krenuo u poslovne vode, i to kroz suradnju sa svojim bratom Zdravkom Pašalićem. Ivić Pašalić tada je uskrsnuo kao uspješan poduzetnik, nominalno kao partner tajnovitih stranih ulagača, koji u tvrtke koje kontrolira ulažu desetke milijuna eura. OD BIZNISA DO SUDA
Zdravko Pašalić je vodio tvrtku Zagrebdrvo čije je
poslovanje preuzela tvrtka Adriadrvo pod nadzorom Ivića
Pašalića. Zdravko se sada boji da će mu brat zbog svojih
dugova sve oduzetiOD BIZNISA DO SUDA Zdravko Pašalić je vodio tvrtku Zagrebdrvo čije je poslovanje preuzela tvrtka Adriadrvo pod nadzorom Ivića Pašalića. Zdravko se sada boji da će mu brat zbog svojih dugova sve oduzetiTako je Pašalić postao direktor tvrtke Adriadrvo, koja je zapravo preuzela poslove Zagrebdrva. Za potrebe javnosti Pašalić se tada predstavio kao potentan građevinski investitor, koji kreditima namjerava graditi naselje od 300 stanova za tisuću stanovnika u Odri, prigradskom zagrebačkom naselju. Nekoliko godina kasnije, netransparentna suradnja Ivića i Zdravka Pašalića zbog recesije je doživjela debakl i izazvala obiteljski raskol. Do debakla je najvjerojatnije došlo zato što prijeti propast građevinskoj investiciji Ivića Pašalića u Odri. Prodaja stanova zbog recesije ide jako slabo, a Hypo Alpe Adria banka mogla bi se odlučiti naplatiti dio unosnih kredita koje je plasirala Kapital konzaltingu, tvrtki Ivića Pašalića koja je formalno realizirala taj projekt. Kako ne bi narušio ugled kod banke, Ivić Pašalić je najvjerojatnije htio dio dugova prebiti tako da banci prebaci vlasništvo nad imovinom tvrtke Adriadrvo. To se Zdravku Pašaliću nikako ne sviđa, jer je i on suvlasnik te tvrtke, pa misli da on ne bi trebao sanirati poslovne probleme svoga brata. Braća su se toliko razišla da je Zdravko Pašalić nedavno podnio i kaznenu prijavu protiv Ivića Pašalića.
Zdravko Pašalić traži od mjerodavnih državnih institucija da istraže zašto ga je Ivić Pašalić izbacio iz obiteljske tvrtke Adriadrvo, te da spriječe da imovina Adriadrva završi u vlasništvu Hypo Alpe Adria banke, koja bi tu imovinu mogla zaplijeniti ako Kapital konzalting, druga tvrtka Ivića Pašalića, ne bude vraćala 1,5 milijuna eura kredita Hypo Alpe Adria banci. Pojednostavnjeno govoreći, Zdravko Pašalić tvrdi da ga je Ivić Pašalić izbacio iz zajedničke tvrtke kako bi imovinom Adriadrva pokrio kredit Hypo Alpe Adria banke.
Formalno je Zdravko Pašalić svog brata Ivića prijavio zbog sklapanja štetnog ugovora, te zbog zloporabe položaja i ovlasti. Zdravko Pašalić istu je prijavu podnio i protiv Zdravka Skaramuce, svog donedavno bliskog suradnika iz tvrtke Adriadrvo.

Pašalići su se posvađali oko imovine tvrtke Adriadrvo, kroz koju je prije 4 godine Ivić Pašalić počeo pokazivati svoje veliko bogatstvo, te u kojoj je i sam jedno vrijeme obnašao funkciju direktora. U toj tvrtki jedan od suvlasnika je i Zdravko Pašalić, koji je ondje formalno predsjednik uprave. Zdravko Pašalić u kaznenoj prijavi protiv svog brata Ivića navodi da je direktor Adriadrva Zdravko Skaramuca u ljeto prošle godine, 22. kolovoza 2009., bez njegova znanja sklopio čudan ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s Ivićem Pašalićem, koji je taj ugovor potpisao kao direktor tvrtke Mundus viridis i kao direktor tvrtke Kapital konzalting.

Prema tvrdnjama Zdravka Pašalića, Skaramuca i Ivić Pašalić dogovorili su se da Adriadrvo ustupi svu svoju dugotrajnu materijalnu imovinu na korištenje tvrtki Mundus viridis. S druge strane, tvrtka Mundus viridis obvezala se mjesečno plaćati Adriadrvu naknadu za korištenje te imovine, i to u iznosu od 80 tisuća kuna mjesečno. Međutim, Zdravko Pašalić u kaznenoj prijavi tvrdi da tvrtka njegova brata nikada nije plaćala tu naknadu. Zdravko Pašalić u kaznenoj prijavi navodi da dugotrajnu materijalnu imovinu Adriadrva predstavljaju sve nekretnine u vlasništvu te tvrtke, uključujući sve proizvodne pogone, opremu za obradu drva, postrojenja, proizvodne linije... Zdravko Pašalić u kaznenoj prijavi navodi da se tvrtka Mundus viridis obvezala dati Adriadrvu i bjanko zadužnicu ispunjenu na 100 tisuća kuna, ali da ni nju nikada nisu dali, te da vrijednost imovine Adriadrva višestruko premašuje vrijednost te zadužnice. Zdravko Pašalić navodi i da tvrtka Mundus viridis na temelju istog ugovora ima pravo dati u podnajam cijelu imovinu Adriadrva i zaključiti podzakup za strojeve Adriadrva koji se nalaze pod režimom leasinga. Žali se i da se nigdje ne utvrđuje cijena eventualnog davanja u podnajam i slično.


KOBNI STANOVI
Stanovi u velikom naselju O2 u zagrebačkom prigradskom naselju Odra loše se prodaju
ne samo zbog recesije nego i zbog nepovoljnog smještaja
te loše kvalitete, tako da Ivić Pašalić ne može vraćati kreditKOBNI STANOVI Stanovi u velikom naselju O2 u zagrebačkom prigradskom naselju Odra loše se prodaju ne samo zbog recesije nego i zbog nepovoljnog smještaja te loše kvalitete, tako da Ivić Pašalić ne može vraćati kreditZdravko Pašalić tvrdi da članak 5. ugovora predstavlja skrivenu krajnju svrhu tog ugovora. U njemu se navodi da je druga tvrtka Ivića Pašalića, Kapital konzalting, zaključila ugovor o kreditu od 1,5 milijuna eura s Hypo Alpe Adria bankom u Zagrebu, te da je kompletan iznos tog kredita, zajedno s još 100 tisuća kuna dodatnih vlastitih sredstava, posudila Adriadrvu. Zdravko Pašalić u kaznenoj prijavi tvrdi da takva posudba zapravo ne postoji, ali da je na temelju te izmišljene posudbe Kapital konzalting izvršio upis na kompletnu imovinu Adriadrva. Sve je to napravljeno, tvrdi u prijavi Zdravko Pašalić, kako bi se imovinom Adriadrva vratio kredit Kapital konzaltinga.
Zdravko Pašalić u kaznenoj prijavi protiv svog brata ističe da su Ivić Pašalić i Branko Skaramuca sve to napravili bez njegova znanja, te da je tvrtka Mundus viridis osnovana isključivo zbog tog jednog posla, odnosno poslovno-tehničke suradnje koja zapravo ne postoji. Zdravko Pašalić u kaznenoj prijavi ističe da je Ivić Pašalić nakon toga angažirao tvrtku Klem security, kako bi mu zabranio pristup tvrtki, pa on sada više nema nikakav uvid ni u to što se događa s imovinom Adriadrva, niti što se događa s proizvodnjom te tvrtke.

Poslovne veze i odnosi Zdravka i Ivića Pašalića vrlo su složeni, a ponajprije se trebaju gledati upravo kroz tvrtku Adriadrvo, koja je preuzela poslovanje Zagrebdrva. Pašalić je u Adriadrvu formalno prije nekoliko godina bio tek direktor, a vjerojatno vlasništvo prikrivali su mu zastupnici iz Vaduza u Lihtenštajnu.
Nije slučajno što je Pašalić pokazao interes upravo za Zagrebdrvo. Zagrebdrvo je u prošlom desetljeću kontrolirao njegov brat Zdravko. Tu je tvrtku tada, najvjerojatnije zbog političkog utjecaja Ivića Pašalića, Privredna banka Zagreb unosno kreditirala s oko 22 milijuna maraka kredita. Većinu tih kredita PBZ je u nikad posve razjašnjenim okolnostima otpisao. Dugove obitelji Pašalić PBZ je otpisao samo šest dana prije konstituiranja koalicijske Račanove vlade 2000. Pašalić je nakon objavljivanja tih informacija u proljeće 2000. reagirao nemušto i mijenjao objašnjenja javnosti - prvo je rekao da s poslovima svog brata i oca nema nikakve veze, a nekoliko dana poslije demantirao je da je bilo tko od njegove obitelji dobio kredite PBZ-a. Na kraju nitko nije odgovarao za ono što se dogodilo. Bankari su uklonili tragove nepodmirenih potraživanja, a građani su podmirili dubioze PBZ-a koji je poslije prodan Talijanima.
Nekoliko godina kasnije Zagrebdrvo se preoblikovalo u dioničko društvo te je počelo surađivati s Adriadrvom. Adriadrvo, gdje je jedno vrijeme direktor bio Ivić Pašalić, osnovano je u Zagrebu 2002. s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Formalno ga je osnovala tvrtka Südost Holz Beteiligung (Jugoistočno drvo holding).

Adriadrvo sjedište ima gdje i Zagrebdrvo i bavi se istim poslovima. Odmah nakon osnutka Adriadrva dvije su tvrtke počele surađivati. Zapravo je Adriadrvo počelo formalno preuzimati Zagrebdrvo i u Hrvatsku unositi 22 milijuna eura sumnjiva podrijetla, koji su nakon više netransparentnih transakcija završili kao temeljni kapital tvrtke gdje je direktor jedno vrijeme bio Ivić Pašalić. Najvjerojatnije se radilo o novcu koji preko fantomskih zaklada kontrolira upravo Ivić Pašalić. Kada je završio tu operaciju, Pašalić je počeo investicije u građevinske projekte. Nekoliko godina kasnije ti su se projekti zbog recesije zakomplicirali, pa je dugove u koje je upao Ivić Pašalić htio posredno podmiriti imovinom tvrtke Adriadrvo. Kako na nju prava polaže i njegov brat Zdravko Pašalić, on se sada tome usprotivio pa traži od države da njegova brata zatvori. Ta bi obiteljska svađa mogla posredno otvoriti i neka druga pitanja oko poslovanja Adriadrva iz bliske prošlosti.

Vezane vijesti

Ja sam pozvao Pašalića na skupštinu

Ja sam pozvao Pašalića na skupštinu

Član Izvršnog odbora ogranka HDZ-a Remete Vid Težak priznao je danas da je on pozvao Ivića Pašalića na izbornu skupštinu tog ogranka, te ocijenio… Više

Komentari

registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 28.04.10. 16:52

Kurvini sinovi...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika