Objavljeno u Nacionalu br. 754, 2010-04-27

Autor: Zrinka Pavlić

Ciganovićev farmeraj: Grebanje gnoja i septičkih jama

Bezbrižno jezičav i bez namjere da ponašanje prilagodi najamnicima, Neven Ciganović je zaslužan za najbolji komentar koji je itko ikada izgovorio na blatnjavom imanju Nove TV: da mu na ‘Farmi’ najviše ide na jetra to što se ‘naciji prodaje fora da je najbolji farmer onaj koji šuti i šljaka’

Zrinka PavlićZrinka PavlićProšle me godine u bojkotu "Farme" omeo snažan odjek Gotovčevih na svakodnevne uredske spike, a ove je godine fenomen postao još opsežniji. "Farma" se, naime, pretvara u novu hrvatsku gospodarsku granu. U početku je sezonski zapošljavala propale ili ocvale glazbenike, trećerazredne manekene, sudionike drugih reality showova i vlasnike popularnih birtija. Sada joj se djelatnost proširila i na sve one koji su s takvima popili kavu, tužili ih za klevetu ili ih dvaput ispedikirali. A to je zbilja krasno. Jer vremena su teška. Treba nekako zbrinuti nezaposlene, pa makar im se sposobnosti i obrazovanje svodili na pet minuta vrtića i vješto baratanje žnirancima.

U sklopu takvih akcija "Farma" je prethodnih sezona već potrošila sve za koje je prosječan gledatelj mogao čuti u frizeraju pa je ovogodišnja garnitura bisera još malo gora nego inače, ali princip je isti. Većini je teško utvrditi djelatnost koja ih je proslavila, a za identificiranje živahnijih im moždanim stanicama definitivno biste morali uposliti CSI ekipu. Uz mnoge, prošlogodišnja zvijezda Simona Gotovac djeluje kao nobelovka, a glavna zabava za gledatelje i ove je godine međusobno klanje oko šnite kruha, govorkanja o orgijanju i lopovluku u izvanfarmerskom životu te seljačke seksi-dosjetke. Kopanje po dreku iz septičke jame i higijenski uvjeti odlično ih nadopunjavaju. Jednom riječju, klasika.


Ipak, ono što je ove godine najupečatljivije jest ubacivanje farmera koji su već ispali i povremeno infiltriranje javnih osoba koje bi trebale "prodrmati" atmosferu. Prošli je tjedan potonju gažu odradila Alka Vuica, navodno ubačena zato što je super frendica s Brankom Marić Mutti, "uspješnom poduzetnicom" čija slava počiva na sudskoj parnici u epilogu ljubovanja s Oliverom Dragojevićem. Vrhunac ukusa zagarantiran. Ovog je pak tjedna, vjerojatno s istim stilskim naumom, kao vanjski neprijatelj na "Farmu" ubačen stilist Neven Ciganović. Kao razlog upada naveo je "pregled farmerskih luleka".
I sad, o Ciganoviću se može reći štošta podrugljivo i silikonski, ali u srazu s farmerima jedno sigurno nije bio - dosadan. Vjeran imidžu zločeste, ali na neku čudnu foru i zabavne trač-tetke, kakav inače njeguje na svom blogu "Plastik fantastik", na farmu je upao bezbrižno jezičav i bez ikakve namjere da svoje ponašanje prilagodi pastoralnoj idili sezonskih najamnika. Nije mu, recimo, palo ni na kraj pameti musti krave, graditi kolibe i čupati zelje, nego je uglavnom stajao po strani i podjebavao k'o da ga plaćaju po riječi. Povremeno je i sabotirao radnu slogu, pozivajući na "dan odmora", a trenutke večernje dokolice iskoristio je za ono što se nitko drugi nije usudio - Branku Marić Mutti ispreskakao je pitanjima o Oliveru bolje nego što bi to ijedan tračerski novinar uspio i na tripu. Valja spomenuti i najbolji komentar koji je itko ikada izgovorio na tom blatnjavom imanju: da mu na "Farmi" najviše ide na jetra to što se "naciji prodaje fora da je najbolji farmer onaj koji šuti i šljaka". Sve u svemu, Ciganović je za svog kratkotrajnog farmeraja ispao apsolutno najbolje što je NovaTV u ovoj sezoni uspjela ponuditi gledateljima.

OK, uozbiljit ću se. Naravno da je „Farma" smeće i naravno da je Ciganović, zajedno sa svojim promišljanjima svijeta, života i općeljudskih vrijednosti toliko značajan da ćemo ga se za deset godina sjećati jedino ako u međuvremenu počini ratni zločin. No kad nam već komercijalne televizije zabavni program shvaćaju kao grebanje po dnu septičke jame koja ostaje nakon što tračerske rubrike potroše i zadnjeg pik zibnera, zgodno je kada se u cijelu priču ubaci netko čiji kvocijent inteligencije nije baš na razini rahitične rotkvice.
Naime, kad nam se već smeće nudi pod zabavne sadržaje, totalno je kretenski i licemjerno da ga se umata u prizore vrijednih momaka koji mole krunicu i kopaju grunt, veselih djeva koje mijese pogaču i muzu krave te iskusnih poduzetnica koje podučavaju mladež životu. Kada već gledateljima golicaš najniže voajerske porive i farmere biraš među ljudima koji bi pojeli bolju porciju stajskog gnojiva samo da ih se snima za televiziju, onda među njih i treba ubaciti Cigija, koji se sigurno neće pretvarati da je onamo došao zbog prijateljstva, čojstva, junaštva ili „jednog velikog izazova". On je tamo došao zato da ih sve prca u mozak i prljave im gaće razvije na jarbol. A to je, ako sam dobro shvatila, prava svrha "Farme". Uz sezonsko zapošljavanje, dakako.

Vezane vijesti

Neven Ciganović: Najviše sam se razočarao u Avi, baš je loša osoba

Neven Ciganović: Najviše sam se razočarao u Avi, baš je loša osoba

Preplanuo, čak devet kilograma lakši i sa simpatičnom sijedom bradicom, poznati stilist i društveni kroničar Neven Ciganović vratio se iz Kostarike u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika