Objavljeno u Nacionalu br. 754, 2010-04-27

Autor: Maroje Mihovilović

Politički skandal britanskog top modela

Naomi, diktator i krvavi dijamant

Zbog dijamanta koji je primila na dar od bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora, top model Naomi Campbell nesvjesno se uplela u politički skandal koji bi mogao kulminirati svjedočenjem u Haagu

DIVLJAKUŠA S MODNE SCENE Naomi Campbell već je gotovo dvadeset godina jedna od najuspješnijih svjetskih manekenki,
poznata po svom besprijekornom tijelu, ali i po temperamentnom karakteru te sklonosti
ekscesimaDIVLJAKUŠA S MODNE SCENE Naomi Campbell već je gotovo dvadeset godina jedna od najuspješnijih svjetskih manekenki, poznata po svom besprijekornom tijelu, ali i po temperamentnom karakteru te sklonosti ekscesimaNaomi Campbell, 40-godišnja britanska manekenka i supermodel, našla se u politički i pravosudno vrlo neugodnoj situaciji, sve zbog svoje pričljivosti. Ispričala je svojoj prijateljici romantični detalj, kako je usred noći prije 13 godina primila jedan galantni dar, a zbog toga bi se sada mogla naći na sudu, i to međunarodnom. Doduše, neće biti optuženik, nego samo svjedok, ali u jednom delikatnom procesu s kojim najradije ne bi željela imati veze. To se vidjelo po jednom nedavnom incidentu.
Ona je odavno poznata po svojoj naprasitoj naravi, pa je dosad bila sudionica velikog broja različitih incidenata u kojima se nasilno ponašala prema svojim suradnicima, zaposlenicima i novinarima. Stoga ne bi mnogo uzbuđenja izazvao ni njen posljednji incident što ga je izazvala u New Yorku da on nema i širu političku i sudsku pozadinu.
Prije nekoliko dana u studiju američke televizijske mreže ABC davala je intervju za elitnu večernju informativnu emisiju "Nightlife" u vezi sa svojim naporima da se pomogne stradalnicima potresa na Haitiju. Ona se jako angažirala u akciji "Fashion for Haiti", pa je stoga i došla u New York na prigodnu svečanost, što su novinari TV-mreže ABC iskoristili da u improviziranom studiju razgovaraju sa slavnim sudionicima te akcije. Tako je i ona odgovarala o tom angažmanu, a uz to je ležerno govorila i o svojem sadašnjem radu, uvjerena da je to samo jedan od niza showbiz intervjua kakve često daje. No postavljeno joj je pitanje koje nije očekivala i koje ju je uzrujalo.


Ona nije znala da su producenti TV-mreže ABC odlučili iskoristiti taj intervju da je pitaju nešto što nema veze s modom, a što ih je zapravo najviše zanimalo. Novinarka ABC-ja Anna Schecter postavila joj je nenadano pitanje o putovanju u Južnoafričku Republiku 1997. Bilo je to vrijeme kada se Južnoafrička Republika naglo mijenjala pod vodstvom popularnog predsjednika Nelsona Mandele, koji je demontirao dotadašnji rasistički režim te mirnim, strpljivim putem gradio novu crnačku vlast. Za tu svoju politiku imao je i široku međunarodnu podršku raznih poznatih ličnosti, među kojima je bila i Naomi Campbell. Zbog toga ju je Mandela pozvao u posjet, pa je ona bila njegova gošća zajedno s još nekim slavnim ljudima koji su tada simpatizirali Mandelinu antirasističku politiku. Bili su tamo i hollywoodska glumica Mia Farrow, slavni pakistanski igrač kriketa Imran Khan, ali igrom slučaja i tadašnji predsjednik Liberije Charles Taylor.
Charles Taylor tada je upravo u Liberiji bio preuzeo vlast nakon dugogodišnjeg krvavog, divljačkog građanskog rata u kojem je on bio poveo pobunjenike protiv dotadašnje vlade i koristio vrlo brutalne metode. Pokušao se nametnuti i kao regionalni vođa, pa se počeo miješati i u unutarnje stvari susjednih zemalja. Tako je raspirivao rat u susjednom Sijera Leoneu te je, baš zbog toga, i doputovao u Južnoafričku Republiku tražeći podršku za svoju politiku. Igrom slučaja tamo se susreo s Naomi Campbell, a čini se da ga je taj susret jako fascinirao. Zbog toga ju je u tom intervjuu u New Yorku novinarka Anna Schecter podsjetila na to putovanje te upitala: "Je li istina da ste tada od Charlesa Taylora dobili veliki dijamant?"
HUMANITARKA ZA AFRIKU Naomi Campbell 1997. posjetila je Južnoafričku
Republiku kako bi pružila javnu podršku predsjedniku Nelsonu Mandeli, koji ju je i pozvaoHUMANITARKA ZA AFRIKU Naomi Campbell 1997. posjetila je Južnoafričku Republiku kako bi pružila javnu podršku predsjedniku Nelsonu Mandeli, koji ju je i pozvao"Ja od njega nisam dobila nikakav dijamant", odgovorila je Naomi Campbell. Novinarka je inzistirala: "Jeste li bili na večeri s Charlesom Taylorom?"
"Ne, bila sam na večeri kod Nelsona Mandele. Osim toga, ja ne želim govoriti o tome."
"Čuli smo da ne želite surađivati sa Specijalnim sudom UN-a u Haagu pred kojim se sada sudi Tayloru zbog ratnih zločina."
"Ja nisam došla ovamo da o tome govorim", rekla je očito iživcirana Naomi Campbell te prekinula intervju. Digla se s fotelje i naglo krenula prema izlazu. No dok je napuštala studio, u bijesu je udarila jednu televizijsku kameru i odgurnula snimatelja, pokazavši tako još jednom svoj divlji temperament.
O tome su smjesta izvijestili mediji pa su se mnogi zainteresirali zašto se Naomi Campbell na to pitanje tako uzrujala, zašto je uopće došlo do tog incidenta te kakve sve veze priča o dijamantu ima sa suđenjem Tayloru pred Specijalnim sudom Ujedinjenih naroda za Sijera Leone koji zasjeda u Haagu i sudi odgovornima za strašne zločine počinjene u toj zemlji za građanskog rata. Taylor je bio predsjednik Liberije od 1997. do 2003., u vrijeme kada je cijela zapadna Afrika, pa i njegova zemlja, bila nemirna i nesigurna, a u Liberiji susjednom Sijera Leoneu bjesnio građanski rat.
Taylor je podržavao pobunjenike koji su kontrolirali sjeverni dio Sijera Leonea i željeli srušiti vladu u Freetownu, pružao im vojnu pomoć, ali i pomagao na međunarodnom planu. Tvrdilo se tada da su pobunjenici tu pomoć plaćali na neobičan način, i to dijamantima kojima je Sijera Leone bogat, pa su se i borbe vodile za rudnike dijamanata. Rat je bio iznimno brutalan, masovno su ubijani civili, pobunjenici su protivnicima sjekli ruke, mučili ih na strašne načine, sve uz podršku Taylora. Taylor je u ime pobunjenika tim "krvavim dijamantima" tajno kupovao oružje za njih, a o svemu tome je prije nekoliko godina snimljen i film "Krvavi dijamant" s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi. Oni to nisu mogli i smjeli raditi sami jer je u to vrijeme već bio stupio na snagu vrlo strog međunarodni sporazum, po kojem se smjelo na međunarodnom tržištu trgovati samo dijamantima čije je porijeklo bilo poznato te koji su bili iskopani u licenciranim rudnicima, a to rudnici na području pod kontrolom pobunjenika u Sijera Leoneu nisu bili.
GLUMICA MIA FARROW bila je 1997. u JAR-u s Naomi Campbell, a ogorčena što Charles Taylor tvrdi da nema
veze s dijamantima, otkrila je da joj je Naomi Campbell ispričala da je usred noći od njega dobila - dijamantGLUMICA MIA FARROW bila je 1997. u JAR-u s Naomi Campbell, a ogorčena što Charles Taylor tvrdi da nema veze s dijamantima, otkrila je da joj je Naomi Campbell ispričala da je usred noći od njega dobila - dijamantZbog zločina koje je počinio u domovini, ali i koje je poticao u Sijera Leoneu, Taylor je 2003. u Liberiji svrgnut s vlasti, potom je u Nigeriji, gdje se sklonio, bio i uhićen, te izručen Haaškom sudu koji je protiv njega podigao optužnicu zbog njegove uloge u ratu u Sijera Leoneu. Nakon dugih pravničkih natezanja, Taylor je u srpnju 2009. napokon sjeo na optuženičku klupu haaškog Specijalnog suda za Sijera Leone.
Posebno ga pred tim sudom terete zbog njegova ilegalnog trgovanja "krvavim dijamantima", a on pred sudom u Haagu energično niječe da je ikada primao dijamante od pobunjenika iz Sijera Leonea, da ih je ikada nosio po svijetu te da za njih kupuje oružje. Štoviše, on tvrdi da nikada nikakve veze s bilo kakvim dijamantima nije imao. Tužitelji mu namjeravaju dokazati da o tome laže, a smatraju da im na opće iznenađenje u tome može pomoći upravo - Naomi Campbell. Traže s njom razgovor, no ona uopće sa sudom ne želi kontaktirati. Ljuta je zbog toga jer je u to miješaju, pa je zato tako reagirala prilikom intervjua u New Yorku. Posebno je ljuta na osobu koja ju je u sve to umiješala. A to je druga slavna osoba koja je kao gošća Nelsona Mandele bila u Južnoafričkoj Republici na tom putu 1997. - Mia Farrow.
Glumica Mia Farrow poznata je već godinama po svojim brojnim humanitarnim i političkim angažmanima, posebno u Africi. Ona je pažljivo pratila suđenje Tayloru, pa je - kada je čula kako Taylor niječe da je ikada imao veze s dijamantima - ogorčena tim njegovim tvrdnjama odlučila ispričati nešto što osobno o tome zna, a što - po njenim tvrdnjama - pokazuje da Taylor laže, jer postoji svjedok koji može potvrditi da je Taylor itekako imao veze s dijamantima. A to je Naomi Campbell.
Mia Farrow je ispričala što se dogodilo nakon one večere 1997. na kojoj su ona, Naomi Campbell i drugi poznati ljudi bili kod Mandele. Tamo je bio i Taylor, koji se po drugoj liniji našao u Južnoafričkoj Republici kao predsjednik Liberije u službenom državnom posjetu. Tvrdilo se kasnije da je došao tamo da kupi od Južnoafričke Republike oružje, a postojale su spekulacije da je to oružje želio platiti upravo "krvavim dijamantima" iz Sijera Leonea.
Charles TaylorCharles TaylorDrugog jutra Mia Farrow i Naomi Campbell našle su se u hotelskom restoranu na doručku, a prema tvrdnjama Mije Farrow, Naomi Campbell joj je uzbuđeno opisala što se dogodilo prethodne noći nakon što su se vratile s večere. U neki kasni sat, kada je Naomi Campbell bila već zaspala, pokucao joj je netko na vrata hotelske sobe. Ona je otvorila, a pred njom su bili neki muškarci koji su tvrdili da joj nose dar od Charlesa Taylora i uručili su joj ogroman dijamant te otišli. Sva uzbuđena zbog tog noćnog posjeta Naomi Campbell to je tada ispričala Miji Farrow, a ona je to sada javno ispričala medijima.
Priča Mije Farrow je za suđenje Charlesu Tayloru iznimno važna jer bi to mogao biti dokaz da je Taylor tada imao u svojem vlasništvu dijamante, što je u kontradikciji s njegovim tvrdnjama da nikada nikakve veze s dijamantima nije imao. Sam Taylor je na sudu u Haagu zanijekao da se ono što je Mia Farrow ispričala dogodilo, tvrdio je da nikakvi njegovi emisari nisu odnijeli dijamant Naomi Campbell, a bilo je i drugih sugestija da je možda Mia Farrow ili događaj izmislila ili je pogrešno shvatila. Ona je, međutim, u jednom recentnom televizijskom intervjuu vrlo energično potvrdila priču, zanijekala mogućnost da je nešto krivo shvatila te dodala: "Kako netko može nešto krivo shvatiti kada ti prijateljica ispriča da je za dar dobila ogroman dijamant, i to usred noći." Prema tvrdnjama Mije Farrow, Naomi Campbell joj je kasnije ispričala da je taj dijamant darovala jednom Mandelinu humanitarnom fondu.
Zbog priče Mije Farrow haaški tužitelji jako su zainteresirani da razgovaraju s Naomi Campbell, a ona svaki kontakt s njima izbjegava. Vidjelo se da je vrlo nervozno na sve ovo reagirala i tijekom spomenutog televizijskog intervjua u New Yorku. Njezina nervozna reakcija, pak, pokazuje da možda u cijeloj priči ima istine, pa će stoga Haaški sud još energičnije tražiti od Naomi Campbell da se o ovoj priči izjasni, a na tome će sigurno sada inzistirati i mediji.

Vezane vijesti

Naomi Campbell na tečajevima svladavanja bijesa

Naomi Campbell na tečajevima svladavanja bijesa

Jedna od najpoznatijih manekenki svih vremena, Naomi Campbell priznala je kako redovito pohađa tečajeve za svladavanje bijesa. Za svoje neuračunate… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika