Objavljeno u Nacionalu br. 754, 2010-04-27

Autor: Marko Biočina

Đurđa Adlešič protiv huligana

Navijačko divljanje u inozemstvu kažnjavat će se zbog štete ugledu države

Đurđa Adlešič tvrdi kako bi rezultati provedbe zakona bili još bolji da su vlasnici stadiona i ostalih sportskih borilišta ispunili svoje obveze i adekvatno opremili objekte

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić kaže kako je zadovoljna dosadašnjim rezultatima zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjimPotpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić kaže kako je zadovoljna dosadašnjim rezultatima zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjimHrvatska vlada uskoro će promijeniti tekst Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima kako bi se omogućilo kazneno gonjenje hrvatskih državljana koji izazivaju nerede na sportskim natjecanjima u inozemstvu.

Takva mogućnost u aktualnom zakonu ne postoji, a kako tvrdi potpredsjednica Vlade i njegova glavna autorica Đurđa Adlešič, takva odredba je ključna kako bi se spriječilo prelijevanje navijačkog nasilja u inozemstvo: "Statistički podaci govore kako je u godinu dana provođenja Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima zabilježeno znatno manje privedinh osoba, ozljeda ili oštećene imovine, pa se stoga može zaključiti da je zakon uspješan, unatoč tome što je precepcija u javnosti suprotna. Problem je u tome što nemamo način kako da kažnjavamo nasilje počinjeno u inozemstvu, jer je ono kvalificirano kao prekršaj, a ne kazneno djelo. To nije dobro i to moramo promijeniti, pa sada još uvijek razmatramo moguća rješenja. Činjenica je da neke države navijačke izgrede u stranim zemljama kvalificiraju kao kazneno djelo štete ugledu države, što to u biti i jest. Trenutačno se konzultiramo s Ministarstvom pravosuđa oko najboljeg mogućeg rješenja. Sve u svemu vesele me rezultati zakona, a dokaz činjenice da se radi o uspješnoj pravnoj normi je i poziv kolega iz Srbije koji žele naša iskustva primijeniti u izradi svog zakona. Sličan interes pokazala je i Makedonija, a mi ćemo učiniti sve da im pomognemo. Na žalost, u Srbiji je situacija s navijačkim nasiljem mnogo gora nego u Hrvatskoj, nedavno sam tamo nazočila jednoj međunarodnoj konferenciji koja je započeta s minutom šutnje za šest poginulih na tamošnjim sportskim borilištima."

Prema službenim statistikama na koje se poziva Đurđa Adlešič od 14. travnja do 31. prosinca 2009. zabilježen je pad broja privedenih osoba za 2,4 posto, ozlijeđenih osoba za 18,8 posto, ozlijeđenih policijskih službenika za 28,6 posto te oštećenih vozila za 34,8 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, u tom razdoblju bilježi se i porast ukupnog broja prekršajno prijavljenih osoba za 47,3 posto. Ukupno je privedeno 1287 osoba, a podneseno 1210 prekršajnih prijava.
U obračunima je ozlijeđeno 47 osoba, među kojima 4 teže, a prilikom intervencije ozlijeđeno je 11 policijskih službenika. U izgredima je oštećeno 9 autobusa, 1 službeno vozilo MUP-a, 19 osobnih automobila i 2 željeznička vagona. U MUP-ovoj zbirci podataka trenutačno je evidentirano dvije i pol tisuće navijača, od čega ih je 240 kategorizirano kao nasilni huligani, a 1686 kao potencijalno nasilni.

Đurđa Adlešič tvrdi kako bi rezultati provedbe zakona bili još bolji da su vlasnici stadiona i ostalih sportskih borilišta ispunili svoje obveze i adekvatno opremili objekte: "Rijetki su stadioni uveli potrebni videonadzor i brojače ljudi na ulazu, a sada traže da im se ta obveza prolongira zbog recesije. Tražit ću da, ako do te odgode i dođe, ona bude što kraća, jer smatram kako postoji cijeli niz klubova koji su dovoljno financijski moćni da to financiraju bez obzira na krizu. Uvođenjem videonadzora lakše ćemo i kažnjavati rasističke izgrede poput bacanja banana u teren ili hukanja, jer ćemo moći identificirati inicijatore. Sada to ne možemo, a nerealno je očekivati da će u takvim situacijama policija isprazniti cijelu tribinu. Izgredi poput bacanja banana problem su klubova koji moraju zajedno s nama raditi na suzbijanju tih pojava. Dok to ne učine bit će suočeni s visokim kaznama kao što je sad slučaj. Nažalost, takvi se problemi dugoročno mogu riješiti jedino edukacijom. Ono što je dobro jest činjenica da imamo model koji možemo dalje nadograđivati. Izmjene vezane za nasilje u inozemstvu upravo su takva nadgradnja i vjerujem kako će se u budućnosti hrvatski navijači u stranim zemljam ponašati mngo bolje nego u prošlosti."

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika