Objavljeno u Nacionalu br. 755, 2010-05-04

Autor: Sandra Županić

NACIONALOVI stipendisti u inozemstvu

Uspjeh Top studenata na prestižnim svjetskim sveučilištima

TROJE DOBITNIKA Top stipendije govori o obrazovanju i životu na vrhunskim fakultetima u Kaliforniji, Lyonu i New Yorku

Tomislav Baškarić, asistent na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, Vlatka Čuljak, liječnica u Osijeku, Dean Kopri, koji još uvijek studira
glazbenu pedagogiju, i Slobodan Jelić, asistent na Odjelu za matematikuTomislav Baškarić, asistent na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, Vlatka Čuljak, liječnica u Osijeku, Dean Kopri, koji još uvijek studira glazbenu pedagogiju, i Slobodan Jelić, asistent na Odjelu za matematikuTrud, rad, izvrsnost i svestranost osobine su koje se osobito cijene pri odabiru dobitnika Top stipendije za Top studente. Tu je stipendija do danas dobilo 217 studenata iz cijele Hrvatske, a da su to zaista izvanredni mladi ljudi, dokazuje to što je nekolicina njih svoje obrazovanje nastavila na najprestižnijim fakultetima u Europi i SAD-u.

Jedna od njih je i Dubravka Pezić, koja trenutačno na California Institute of Technology u Pasadeni priprema postdoktorat iz molekularne i razvojne biologije. Ona je Top stipendiju dobila 2003. kad je bila na četvrtoj godini molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kako Top stipendija nagrađuje svestranost, dodijeljena joj je jer je radila je na istraživačkim projektima Sveučilišta McGill u Montrealu (Kanada) te na Medicinskom fakultetu Necker u Parizu i trenirala rukomet, na temelju čega je dva puta bila proglašena najboljom sportašicom Ivanić Grada. Nakon što je diplomirala, ova Top studentica nastavila se obrazovati na Institute of Molecular Biology u Beču, gdje je i doktorirala.

O tome kako se nastavila obrazovati u inozemstvu Dubravka Pezić kaže: “Nažalost, u Hrvatskoj baš nema previše posla za molekularne biologe. Ali to nije jedini razlog zašto sam otišla. Jedan od razloga je i to što je u našoj struci situacija takva da je dobro i poželjno raditi na više institucija, po mogućnosti u inozemstvu. To je normalna stvar u većini zemalja, osim možda u SAD-u. Hoću li se moći vratiti u Hrvatsku jednoga dana i baviti se svojom strukom, ovisi o tome hoće li uvjeti rada u znanosti jednoga dana napokon dosegnuti razinu barem susjednih zemalja srednje Europe. Niz je mojih kolega na doktoratima i postdoktoratima po svijetu i bilo bi odlično kad bi se stvorili uvjeti da se barem neki postotak nas vrati i svojim znanjem, iskustvom i poznanstvima pridonese razvoju hrvatske znanosti.” Najvećim uspjehom u dosadašnjoj karijeri Dubravka Pezić smatra doktorat i to što je dobila poziciju koju je i htjela, na području koje ju najviše zanima: “Nekako taj doktorat doživljavam kao svoj najveći uspjeh, premda je uspjeh zaista relativan jer nisam imala publikaciju niti dobila stipendiju za postdoktorat. Količina energije, koncentracije te strpljenja i oporavljanja od raznih trauma koju su iziskivale te četiri godine ne može se usporediti ni s čim što sam prije u životu radila. Ali okruženje u kojem ste svaki dan izloženi vrhunskoj znanosti i prilično pametnim i uspješnim ljudima vrlo je inspirativno, imam dojam da sam zaista puno naučila, da sam jača.”

Osim na istraživanjima potrebnim za postdoktorat Dubravka Pezić slobodno vrijeme u Kaliforniji provodi baveći se sportom, trčanjem, vožnjom biciklom i rolanjem, a uživa i u degustaciji raznih vrsta kalifornijskog vina i hrane. Ipak, najviše se veseli ljetnom ljenčarenju s prijateljima na Hvaru. “Moji planovi za budućnost ovise o tome kako će ispasti ovaj postdoktorat. Možda i neću nastaviti karijeru u znanosti. Zanima me diplomacija, posebno znanstvena diplomacija koja se razvija u Americi, a u Europi gotovo i ne postoji. Znanstvena diplomacija razvija odnose među zemljama neovisno o službenoj, državnoj diplomaciji, ili usporedo s njom, s posebnom pažnjom prema obrazovno-znanstvenoj razmjeni i razvoju. Pitajte me za godinu ili dvije o planovima za budućnost”, rekla je Dubravka Pezić.

Andrej Ficnar dobio je Top stipendiju 2008., a iste je godine diplomirao fiziku na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s prosjekom 5,0. Nakon toga upisao je postdiplomski studij fizike na Sveučilištu Columbia u New Yorku i još se školuje u Americi. “Svoje obrazovanje odlučio sam nastaviti u SAD-u jer sam odlučio pokušati nešto novo. Mogućnost studiranja u SAD-u shvatio sam kao petogodišnju avanturu i priliku ne samo da dobijem kvalitetnu specijalizaciju na jednom od najboljih američkih sveučilišta, nego i kao priliku da upoznam ljude iz raznih kultura i vidim kako je vani, u znanstvenom, ali i kulturološkom smislu. Svoje obrazovanje mogao sam nastaviti u Hrvatskoj, ali smatrao sam da je ovo jedinstvena prilika da spojim korisno s ugodnim. Velikom uspjehom smatram što sam u dvije godine koliko sam na Columbiji položio sve ispite na postdiplomskom studiju i nedavno stekao uvjete za dodjelu magisterija iz fizike. Prije godinu dana priključio sam se grupi iz teorijske nuklearne fizike i počeo istraživački rad na tom području. Prošlog ljeta sam, zajedno s kolegama iz Hrvatskog fizikalnog društva, bio jedan od organizatora Međunarodne konferencije studenata fizike u Splitu”, o dosadašnjim iskustvima boravka u Americi rekao je Ficnar.

Za ovog mladog fizičara Top stipendija je značila veliko priznanje i motivaciju za daljnji rad te mu je bila i velika financijska pomoć u vrijeme kad je svoje školovanje nastavljao u SAD-u. “Za nešto više od tri godine planiram doktorirati fiziku i potražiti postdoktorsku poziciju na nekom američkom ili europskom sveučilištu, nakon čega bih se volio vratiti u Hrvatsku i zaposliti se na nekom sveučilištu ili znanstvenom institutu”, o planovima za budućnost kaže Ficnar. Iako mu zahtjevan program studija ne ostavlja puno slobodnog vremena, Ficnar ga provodi slušajući glazbu, a iako nema formalno glazbeno obrazovanje, svira i električnu gitaru. Redovito trči i odlazi u teretanu te igra nogomet.

Obrazovanje izvan Hrvatske nastavila je i prošlogodišnja dobitnica Top stipendije Mirta Desnica. Ona je u Lyonu na diplomskom studiju lingvistike na Sveučilištu Jean Moulin Lyon 3, a da školovanje nastavi u Francuskoj, puno je pomogla i Top stipendija, o čemu je Mirta Desnica za Nacional rekla: “Dobivanje Top stipendije za mene je prije svega velika čast i priznanje za trud koji sam uložila tijekom studija u Zagrebu. Zahvaljujući financijskoj sigurnosti koju mi je ova stipendija pružila, uspjela sam ostvariti svoju želju - neko vrijeme živjeti u Francuskoj i usavršiti se kroz studij francuske lingvistike. Tijekom studija sociologije i francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zainteresirala sam se za lingvistiku. Ujedno sam htjela usavršiti svoje poznavanje francuskog jezika i upoznati francusku kulturu iznutra. Kako me naročito zanimaju romanski jezici, odlučila sam se za studij lingvistike i dijalektologije, smjer romanistika, u Lyonu.” Mirta Desnica vrlo je zadovoljna što je nakon prvog semestra među najboljim studentima ovog francuskog sveučilišta te ima drugi najviši prosjek na godini.

Velikim uspjehom smatra i to što je uspostavila kontakt s nekoliko profesora sa svog sveučilišta i sa Sveučilišta Lyon 2 te se uključila u interdisciplinarni istraživački projekt o odnosima lingvističkih struktura i aktivnosti i ljudskog tijela. Svoju karijeru Mirta Desnica ipak želi nastaviti u Hrvatskoj: “Želim doktorirati i jednoga dana predavati francusku lingvistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu ili na Dubrovačkom sveučilištu. Voljela bih još neko vrijeme živjeti i studirati u inozemstvu, učiti, putovati i stjecati nova iskustva, a onda se vratiti u Hrvatsku, zaposliti, ali i nastaviti učiti, putovati i stjecati nova iskustva. Nadam se da će se u međuvremenu i u mom rodnom gradu otvoriti filološki studiji i radna mjesta za mlade znanstvenike s područja društvenih znanosti.” Uz Dubrovnik i Zagreb, Mirta Desnica i Lyon sada smatra svojim trećim domom jer se uspješno prilagodila životu u tom gradu i snašla se u francuskom sustavu visokog školstva, udobno se smjestila i okružila zanimljivim mladim ljudima najrazličitijih nacionalnosti i područja studija. “U slobodno vrijeme nastojim što bolje iskoristiti kulturnu ponudu grada pa idem u kazalište, operu, kino, na koncerte, izložbe i festivale. Zbog Top stipendije to si mogu i priuštiti. Često idem na izlete i upoznajem okolicu Lyona i ovaj dio Francuske. Posebno me veseli što uz svoje cimerice i prijatelje otkrivam kulinarske specijalitete iz raznih dijelova Francuske i svijeta. Jednom tjedno netko od nas priprema specijalitete iz svoga kraja, tako da se svaki tjedan izmjenjuju francuske, kineske, afričke, bugarske, korejske i hrvatske kulinarske večeri”, o svom životu u Lyonu rekla je Mirta Desnica.

Vezane vijesti

'Top stipendija' odgođena za sljedeću godinu

'Top stipendija' odgođena za sljedeću godinu

Obavještavamo vas da ove godine nećemo biti u mogućnosti organizirati našu tradicionalnu akciju „Top stipendija za top studente“. Razlozi za takvu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika