Objavljeno u Nacionalu br. 755, 2010-05-04

Autor: Plamenko Cvitić

KRAH SANADEROVE korupcijske hobotnice

Optužnica protiv Sanaderova rizničara

USKOK DOVRŠAVA OPTUŽNICU protiv bivšeg HDZ-ova rizničara, šefa Carine Mladena Barišića koji je optužen da je sa svojom bliskom prijateljicom Nevenkom Jurak isisao 140 milijuna državnog novca, a ima indicija da je pokrovitelj te operacije bio Ivo Sanader

Mladen Barišić s
Ivom Sanaderom;
nakon što je premijer
4. travnja 2007. u
Banskim dvorima
održao tajni sastanak
s čelnicima javnih
poduzeća, sljedećeg
dana većina njih došla
je na 'konzultacije'
u ured šefa Carine
Mladena Barišića, gdje
su upoznali Nevenku
Jurak s kojom su
započeli izdašnu
suradnjuMladen Barišić s Ivom Sanaderom; nakon što je premijer 4. travnja 2007. u Banskim dvorima održao tajni sastanak s čelnicima javnih poduzeća, sljedećeg dana većina njih došla je na 'konzultacije' u ured šefa Carine Mladena Barišića, gdje su upoznali Nevenku Jurak s kojom su započeli izdašnu suradnjuNacional je prije nekoliko dana ekskluzivno doznao da u Uskoku traje završno kompletiranje optužnice koja će uskoro, možda čak za nekoliko dana, biti podignuta protiv aktualnog šefa Carine Mladena Barišića. Tako će afera u kojoj su se deseci milijuna državnog novca godinama slijevali u malu marketinšku agenciju Fimi-mediju uskoro dobiti svoj pravosudni epilog. Uskok je još prije mjesec dana protiv Barišića podnio kaznenu prijavu temeljenu na članku 343. Kaznenog zakona koja za protuzakonito posredovanje, koje mu se stavlja na teret, predviđa zatvorsku kaznu do pet godina.

Zbog količine isisanog državnog novca koja se mjeri u desecima milijuna kuna, opsega korupcijske hobotnice i zvučnih imena koja sežu sve do bivšeg hrvatskog premijera, pravosudno raspletanje ove afere moglo bi biti jedno od najkrupnijih antikorupcijskih slučajeva u Hrvatskoj: osim Barišića, na optuženičkoj klupi trebala bi se naći i njegova dugogodišnja bliska prijateljica Nevenka Jurak, više od dvadeset čelnih ljudi u državnim poduzećima a možda i - sam bivši premijer Ivo Sanader.


Za konačan pad Mladena Barišića ključan je misteriozni sastanak u Banskim dvorima, zgradi hrvatske vlade koji se održao 4. travnja 2007. godine, za koji su neki tvrdili da se uopće nije dogodio. Na njemu su Sanader i Barišić okupljenim direktorima državnih poduzeća naložili da sve marketinške poslove ugovaraju isključivo s tvrtkom Fimi-media kojoj je vlasnica Barišićeva intimna prijateljica Nevenka Jurak. Na taj način iz državnog proračuna se slilo gotovo 140 milijuna kuna, a policijski istražitelji još uvijek intenzivno rade na utvrđivanju cjelokupnog tijeka novca, pa će uskoro biti jasno je li Fimi-media služila za financiranje paralelne HDZ-ove korupcijske hobotnice, za tajno financiranje stranačke mašinerije ili samo za uski krug osoba koje su zasad još skrivene iza tajnovitih off-shore računa u Sjevernoj Irskoj i na Djevičanskim Otocima. Kako je doznao Nacional, Barišića izravno terete iskazi nekolicine sudionika sastanka koji su potvrdili detalje tajnog travanjskog sastanka u Banskim dvorima i mutne poslovne odnose s tvrtkom Nevenke Jurak. Prema nekim izvorima, stješnjena dokazima koji ju terete, na suradnju s Uskokom navodno se odlučila i sama Nevenka Jurak, što bi moglo biti izuzetno neugodno za Mladena Barišića, a možda i za onoga tko je svih proteklih godina stajao iznad njega. Iako se o političkom kraju bliskog Sanaderova prijatelja Mladena Barišića spekuliralo još potkraj siječnja, kad ga je stranačka šefica Jadranka Kosor smijenila s funkcije rizničara HDZ-a, on se proteklih mjeseci ipak zadržao na mjestu državnog tajnika u Ministarstvu financija, odnosno ravnatelja Carinske uprave.

Danas je njegova situacija mnogo teža, jer je potpuno jasno da će u vrlo kratkom roku biti smijenjen, a neće mu pomoći ni imunitet saborskog zastupnika koji će mu biti skinut čim to zatraži Državno odvjetništvo. Ukratko, Barišića se tereti da je posljednjih nekoliko godina čelnim ljudima u dvadesetak državnih poduzeća sugerirao da za sve marketinške aktivnosti, organizaciju događanja i zakup medijskog prostora moraju angažirati tvrtku Fimi-media, čija je vlasnica Barišićeva prijateljica Nevenka Jurak. Na taj se način samo od 2005. do 2009. godine u Fimi-mediju slilo gotovo 130 milijuna kuna i to putem direktnih pogodbi ili fingiranih javnih natječaja. Na temelju zahtjeva Uskoka policijski istražitelji već nekoliko mjeseci intenzivno analiziraju sve poslove koje je Fimi-media sklopila s više od dvadeset državnih tvrtki, a istovremeno se zbraja i iznos ukupne direktne štete koju je zbog sumnjivih ugovora i napuhanih cijena pretrpio državni proračun. Osim toga, detaljno se analizira i uloga bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u cijelom slučaju, kao i tijek novca koji bi trebao pokazati tko se sve okoristio milijunima državnog novca, nakon što se utvrde sve sporne financijske transakcije od kojih neke vode i na tajnovite inozemne off-shore račune. Nakon niza medijskih napisa o sumnjivim ugovorima s državnim tvrtkama, istragu protiv tvrtke Fimi-media i njezine vlasnice Nevenke Jurak Uskok je inicirao još potkraj studenoga prošle godine. Tada je već postojalo nekoliko indicija da je čak i novac iz europskih fondova netransparentno završio na računima Fimi-medije, pri čemu se spominjao slučaj iz ljeta 2008. kad je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje za organizaciju svečanosti radova na obnovi željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik angažirala tvrtku Nevenke Jurak koja je za posao tražila 200.000 kuna, iako je posao na natječaju dobila druga agencija koja je za isti posao tražila samo 60.000 kuna.

NEVENKA JURAK vlasnica agencije Fimi-media u pet godina dobila je od države poslova u vrijednosti 140 milijuna kunaNEVENKA JURAK vlasnica agencije Fimi-media u pet godina dobila je od države poslova u vrijednosti 140 milijuna kunaPotkraj siječnja ove godine slučaj je dobio neočekivani, ali vrlo znakovit razvoj: bivši član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović javno je progovorio o tajnovitom sastanku koji se u proljeće 2007. zbio u zgradi Vlade, i na kojem je tadašnji premijer Ivo Sanader okupljenim HDZ-ovim članovima uprava iz dvadesetak državnih poduzeća neizravno naložio da moraju poslovati s Fimi-medijom, odnosno da se zasebno sastanu sa šefom Carine Mladenom Barišićem, koji je većinu njih već sljedećeg dana primao u svom uredu, upoznavao s Nevenkom Jurak i koordinirao da njezina tvrtka dobije marketinške poslove vrijedne milijune kuna. Nakon tog istupa, Mihanović je primio nekoliko telefonskih prijetnji, on i njegova obitelj dobili su policijsku zaštitu, a Ivo Sanader oglasio se priopćenjem u kojem je demantirao da je direktorima javnih poduzeća sugerirao s kojom agencijom trebaju poslovati. Ipak, nakon što je Mihanović svoj iskaz ponovio i u Uskoku, to su učinili i još neki sudionici tajnog sastanka, no u interesu istrage iz Uskoka nikad nije procurila informacija koliko sudionika je potvrdilo Mihanovićeve navode, iako se u javnosti spekuliralo da je ih je bilo pet ili sedam. Istragom je utvrđeno da se navedeni sastanak zbio u srijedu, 4. travnja 2007. godine, a kao dokaz je poslužila ulazna knjiga Vlade RH, odnosno službena evidencija svih ulazaka i izlazaka iz Banskih dvora, koja je potvrdila da se sastanak doista i dogodio. Istražitelji su temeljito pregledali i ulazne evidencije u ravnateljstvu Carine, tako da se točno utvrdilo koji su čelnici javnih poduzeća nakon sastanka dolazili u ured Mladena Barišića. Ti podaci, zajedno s iskazima sudionika sastanaka očito su bili dovoljno inkriminirajući za šefa Carine, pa je ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan pokrenuo kazneni postupak protiv Barišića zbog protuzakonitog posredovanja.

U međuvremenu, policija i Uskok proteklih nekoliko mjeseci temeljito ”češljaju” poslovnu dokumentaciju tvrtke Nevenke Jurak i svih državnih tvrtki koje su s njom poslovale proteklih godina. Od potpuno anonimne referentice na HRT-u, Nevenka Jurak u samo pet godina postala je - multimilijunašica. Iako je tvrtku Fimi-media osnovala još 2001. godine, prvih nekoliko godina bavila se izradom svjetlećih natpisa i tiskanjem vizitki, no kad je na vlast potkraj 2003. godine došao Ivo Sanader, a njezin dugogodišnji bliski prijatelj Mladen Barišić postao šef Carine i ključni financijer HDZ-a, promijenila se i njezina poslovna situacija: u 2005. godini Fimi-media imala je prihod od 8,76 milijuna kuna, u 2006. 22 milijuna kuna, 2007. rekordnih 53 milijuna kuna, 2008. 49 milijuna kuna a lani je prihodovala ”samo” 48 milijuna kuna. Tako je u samo pet godina njezina tvrtka imala više od 180 milijuna kuna prihoda, od čega je godišnje imala višemilijunsku dobit: samo u 2008. godini, prema izvješćima dostavljenima Fini, tvrtka Nevenke Jurak imala je čistu dobit od 11 milijuna kuna, od čega si je ona isplatila osam milijuna kuna. Najteži zadatak za istražitelje bit će da se utvrdi je li od tog novca Nevenka Jurak određeni dio ipak morala nekome vratiti ili - nagraditi one koji su joj omogućili unosne poslove. Od veljače do danas policijski istražitelji zajedno s Poreznom upravom detaljno analiziraju i sve odlazne fakture tvrtke, pogotovo poslovne knjige Fimi-medije u kojima ima i sumnjivih računa ispostavljenih na ime konzaltinga, a kojima su sredstva isplaćivana na račune off-shore tvrtki u Sjevernoj Irskoj i Djevičanskim Otocima, što je, dakako, uobičajen način izvlačenja novca iz poduzeća. Najteži dio posla za hrvatske istražitelje bit će i da se utvrdi tko uistinu stoji iza tih off-shore tvrtki i - što ne bi bilo nikakvo iznenađenje - ima li među njima i nekih u Hrvatskoj vrlo poznatih osoba. Prema podacima koji će biti pridodani optužnici protiv Mladena Barišića bit će obuhvaćene financijske analize za ukupno dvadeset državnih tvrtki i institucija koje su od 2005. do 2009. tvrtki Fimi-media ukupno isplatile gotovo 140 milijuna kuna. Tako je od 2005. do 2007. Croatia Airlines s Nevenkom Jurak ugovorila poslove vrijedne 460.000 kuna, Croatia osiguranje od 2007. do 2009. čak 15 milijuna kuna, a Crosco 4 milijuna i šesto tisuća kuna. Putem direktne pogodbe Fond za energetsku učinkovitost je 2008. i 2009. tvrtki Fimi-media platio dva i pol milijuna kuna, HEP sedam i pol milijuna kuna, a Hrvatska lutrija 12 milijuna i osamsto tisuća kuna.

MLADEN BAJIĆ I DINKO CVITAN, glavni državni odvjetnik i ravnatelj USKOK-a još su u studenome prošle godine naložili detaljnu istragu svih
sumnjivih poslova
Nevenke JurakMLADEN BAJIĆ I DINKO CVITAN, glavni državni odvjetnik i ravnatelj USKOK-a još su u studenome prošle godine naložili detaljnu istragu svih sumnjivih poslova Nevenke JurakU tri godine Hrvatska poštanska banka platila je 9 milijuna kuna, Hrvatska turistička zajednica ”samo” 500.000 kuna, a Hrvatske autoceste gotovo 20 milijuna kuna. U 2006. Hrvatske ceste platile su 200.000 kuna, Hrvatske šume tri milijuna kuna, a poslovi s HŽ Holdingom i HŽ Infrastrukturom vrijedili su oko četiri stotine tisuća kuna. Naftna kompanija Ina od 2005. do 2009. na račun Fimi-medie uplatila je gotovo šest milijuna kuna, Jadranski naftovod milijun i pol kuna, Plinacro šest milijuna kuna, a Proplin više od četiri milijuna kuna. STSI, Integrirani tehnički servisi d.o.o., članica Ina grupe u tri godine tvrtki Nevenke Jurak platila je dva i pol milijuna kuna, najvećim dijelom za izradu newslettera koji se tiska u tisuću primjeraka i čiji je posljednji broj iz prosinca 2009. još uvijek dostupan na stranicama STSI-ja. Sumnjive ugovore s Fimi-medijom imala je građevinska kompanija Viadukt, koja je na marketinške aktivnosti utrošila tri i pol milijuna kuna. Autocesta Rijeka-Zagreb Fimi-mediji je platila četiri i pol milijuna kuna, a Hrvatska pošta šest i pol milijuna kuna. U detaljnom češljanju svih ugovora Fimi-medije policijski istražitelji imali su i jedan vrlo nezahvalan zadatak na kojem su pokazali vlastitu vjerodostojnost: morali su analizirati i poslove koje je s tvrtkom Nevenke Jurak sklopio MUP. Tako je otkriveno da je od 2006. do 2009. na promidžbene aktivnosti u sklopu Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa iz MUP-a isplaćeno vrtoglavih 26 milijuna kuna. I dok za preostala državna poduzeća još nije definirano tko će se naći na kaznenoj prijavi, za MUP je već jasno da će to biti državni tajnik Ivica Buconjić, koji je bivšim ministrima policije Ivici Kirinu i Berislavu Rončeviću ”servirao” na potpis ugovore s tvrtkom Nevenke Jurak. Kad su popisali sve ugovore u svih dvadesetak državnih tvrtki, istražitelji su došli do brojke od gotovo 140 milijuna kuna. Na temelju tih informacija od ožujka pa sve do danas traje još zahtjevniji zadatak - utvrditi koliki je iznos ukupne štete za državni proračun. Naime, neke od poslova Fimi-media dobila je legalno, odnosno putem natječaja, no dobar dio njih nije, a pogotovo je teško doći do egzaktnih pokazatelja koliko bi se novca uštedjelo da je, primjerice, MUP direktno s HTV-om dogovarao emitiranje spotova o sigurnosti djece u prometu, umjesto što je uz nečiju pomoć ili nemar to prepušteno tvrtki Nevenke Jurak.

Ona je na televiziji, ali i u drugim medijima dobivala velike količinske popuste za emitiranje, a svojim je klijentima zaračunavala cijene i do 50 posto veće od realnih, a razlika je, dakako, bila njezina izdašna zarada. Primjerice, samo u HAC-u izravna šteta premašuje dva i pol milijuna kuna, a u slučaju Croatia osiguranja razlika u cijeni emitiranja spotova iznosi pet milijuna kuna. U svakom slučaju, raspletanje slučaja Fimi-medije imat će velike posljedice za sve aktere. Uz iskaze svjedoka i materijalne dokaze u najtežem položaju naći će se šef Carinske uprave Mladen Barišić, kojeg najviše inkriminira sastanak u Vladi 4. travnja 2007. i sumnjivi dolasci čelnika javnih poduzeća u njegov ured u periodu nakon tog sastanka. On će u Uskoku morati objasniti što je, kao ravnatelj Carine, radio na sastanku premijera Ive Sanadera s čelnicima javnih poduzeća. Isto tako, morat će objasniti ulaske pojedinih čelnih ljudi državnih poduzeća u Carinsku upravu, a pogotovo će morati objasniti svoju vezu i odnos s Nevenkom Jurak. Ako se odluči na šutnju, teško će izbjeći osuđujuću presudu, a jedina mogućnost da si nekako olakša položaj je da prokaže Nevenku Jurak a možda i svog bliskog prijatelja Ivu Sanadera. S druge strane, Nevenka Jurak također će se suočiti s optužbom za pomaganje ili poticanje u protuzakonitom posredovanju, ili se može s Državnim odvjetništvom nekako nagoditi i postati svjedok.

DAMIR MIHANOVIĆ, bivši član Uprave Croatia osiguranja,
prvi je i javno progovorio o misterioznom sastanku
održanom 4. travnja 2007DAMIR MIHANOVIĆ, bivši član Uprave Croatia osiguranja, prvi je i javno progovorio o misterioznom sastanku održanom 4. travnja 2007U tom slučaju, sebi bi olakšala, no time bi izravno naštetila Barišiću. Osim njih, posve je izvjesno da će kaznene prijave za nesavjestan rad ili zloporabu položaja i ovlasti biti podnesene i protiv dvadesetak odgovornih osoba u javnim poduzećima i institucijama koje su sklapale poslove s tvrtkom Nevenke Jurak. Sudeći po dosad provedenim radnjama, stječe se dojam da ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić doista namjeravaju potpuno rasvijetliti aferu Fimi-media, jer je iz današnje perspektive posve jasno da je to bila jedna od najkrupnijih korupcijskih hobotnica iz perioda vladavine Ive Sanadera. Toga su proteklih nekoliko mjeseci svjesni i u HDZ-u, gdje njihov nekadašnji financijer Mladen Barišić nije dobrodošao još od siječnja. A toga je, vrlo vjerojatno, svjestan i sam Barišić, kojem je jasno da će mu, iz strateških razloga, bivši stranački kolege vrlo rado skinuti saborski imunitet i ostaviti ga na milost i nemilost hrvatskog pravosuđa.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika