Objavljeno u Nacionalu br. 755, 2010-05-04

Autor: Nacionalova redakcija

Šimonovićev odlazak: Kosor tražila da ministar ostane u Vladi do jeseni

Nacional doznaje da Šimonović želi u Zagrebu ostati do jeseni, ali sve ovisi o njegovom idućem razgovoru u Ujedinjenim narodima. Ovo je najviša funkcija na koju je na međunarodnom nivou postavljen neki dužnosnik iz Republike Hrvatske, a Šimonović je izabran tajnim glasanjem između 128 kandidata

Ministar Šimonović uskoro će na put za New YorkMinistar Šimonović uskoro će na put za New YorkOdmah nakon što je u ponedjeljak saznala kako Ivan Šimonović napušta Vladu i odlazi u UN u New Yorku, Jadranka Kosor je ministra pravosuđa zatražila da barem do Nove godine ostane u Zagrebu. Po svemu sudeći to se neće ispuniti - Šimonović u četvrtak ide na sastanak u Tajništvo UN-a, i najkasnije u rujnu, a možda već tijekom srpnja preuzima položaj pomoćnika Ban Ki-moona za ljudska prava.

Kao što je objavljeno, Šimonović je na ovu funkciju izabran u ponedjeljak poslije podne. Odmah po donošenju odluke, Ban Ki-moon je telefonski razgovarao i s predsjednikom Ivom Josipovićem, koji je dao punu podršku izboru Ivana Šimonovića. Zatim je o svemu obaviještena Jadranka Kosor, koja je od ministra pravosuđa zatražila da pokuša odgoditi odlazak u New York i nastavi raditi u njezinoj vladi.

Nacional doznaje da Šimonović želi u Zagrebu ostati do jeseni, ali sve ovisi o njegovom idućem razgovoru u Ujedinjenim narodima. Ovo je najviša funkcija na koju je na međunarodnom nivou postavljen neki dužnosnik iz Republike Hrvatske, a Šimonović je izabran tajnim glasanjem između 128 kandidata.

Kandidature su bile individualne, a ne u ime država, i može se čuti kako je bilo dosta sugestija da odustane, uz obrazloženje kako nema izgleda postati pomoćnik Ban Ki-moona. Ispalo je drukčije, i od 3. svibnja, ministar pravosuđa Republike Hrvatske, postao je jedan od najvažnijih dužnosnika u hijerarhiji Ujedinjenih naroda.

Šimonović je u 90-ima bio hrvatski veleposlanik pri UN-u, a njegova supruga Dubravka je predsjednica UN-ova Odbora za uklanjanje diskriminacije žena.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika