Objavljeno u Nacionalu br. 755, 2010-05-04

Autor: Robert Bajruši

novi predsjednikov savjet

Josipovića će o vanjskoj politici savjetovati novinari, politolozi i bivši diplomati

Lončar je ujedno jedan od rijetkih Mesićevih kadrova koje je Josipović odlučio zadržati u svojem krugu, što pokazuje da sadašnji predsjednik namjerava voditi drukčiju politiku od svog prethodnika

Budimir LončarBudimir LončarU utorak 4. svibnja održati će se prva sjednica predsjeničkog Savjeta za vansku politiku, čiji bi članovi trebali trebali utjecati na međunarodnu strategiju Ive Josipovića. U Savjetu je ukupno 14 članova od čega su polovica njih radili u diplomatskoj službi, dok su ostali uglavnom novinari i analitičari. Sudeći po sastavu, izgleda kako je predsjednik Josipović pokušao balansirati između predstavnika različitih političkih opcija, tako da je u tijelo koje bi ga trebalo savjetovati uvrstio i Davorina Rudolfa, koji je vrlo blizak desnici. Među članovima koji su radili u diplomaciji nalazi se i Budimir Lončar, donedavni specijalni savjetnik Stipe Mesića, koji je svojim lobiranjem među Nesvrstanim zemljama, prije nekoliko godina značajno pomogao ulasku Hrvatske u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Lončar je ujedno jedan od rijetkih Mesićevih kadrova koje je Josipović odlučio zadržati u svojem krugu, što pokazuje da sadašnji predsjednik namjerava voditi drukčiju politiku od svog prethodnika. Nekadašnji diplomati su i Ana Marija Bešker, koja je bila veleposlanica u Danskoj, Branko Caratan nekadašnji ambasador u Rusiji, Ivan Grdešić (SAD), Dražen Vukov-Colić (Austrija i Bugarska) te bivša novinarka Neda Ritz, koja je vodila Misiju pri UNESCO-u.

Ostali članovi Josipovićevog savjeta su novinari Chris Cviić i Damir Grubiša, profesori Žarko Primorac i Radovan Vukadinović, ekonomist Zdeslav Šantić kao i Tvrtko Jakovina i Mladen Staničić. S izuzetkom Cviića, većina savjetnika iz ove skupine, nije se konkretno bavila vanjskom politikom i nemaju značajnije kontakte u međunarodnim institucijama, međutim Josipović je zaključio kako će trebati i njihove sugestije. U svakom slučaju, formiranje Saveta za vanjsku politiku izazvati će puno manje reakcija nego je to bilo s Gospdarskim vijećem u koje su ušli vodeći hrvatski pduzetnici, i što je i u vladi doživljeno kao izazov.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika