Objavljeno u Nacionalu br. 755, 2010-05-04

Autor: Plamenko Cvitić

Prekogranična špijunaža: Dodikove tajne službe prisluškuju telefone u Hrvatskoj

Osim nelagalne upotrebe telekom kompanija, srpske službe posjeduju i neke autonomne sustave za prisluškivanje. O tomer svjedoči i događaj iz ožujka prošle godine, kad su predstavnici EUFOR-a u kući Duška Tadića, oficira KOS-a i bliskog suradnika ratnog zločinca Ratka Mladića pronašli znatan dio opreme za prisluškivanje za potrebe sumnjive tvrtke Alpha Security

Milorad DodikMilorad DodikPremijer Republike Srpske Milorad Dodik svoju moć i utjecaj pokušava povećati i ilegalnim prisluškivanjem. Kako je doznao Nacional, srpske paraobavještajne strukture na području Republike Srpske već duže vrijeme provode nelegalno prisluškivanje na prostoru Bosne i Hercegovine, ali i u Hrvatskoj. U tome ima značajnu potporu Telekoma Republike Srpske koji je u vlasništvu Telekoma Srbije, a zajednički im je cilj da na području Balkana osnuju nekoliko sestrinskih tvrtki koje bi se potajno bavile presretanjem telekomunikacijskog prometa i to ne samo na području BiH.

Drugim riječima, nakon što je Telekom Srbije kupio Telekom Republike Srpske, uz svesrdnu pomoć Milorada Dodika Srbiji i srpskim obavještajnim službama omogućen je nadzor cjelokupnog telekomunikacijskog prometa u Bosni i Hercegovini i to uglavnom za političko-obavještajne manipulacije. Jedan od glavnih Dodikovih ciljeva je da se javnom objavom transkripata razgovora političkih čelnika BiH oni diskreditiraju, a sličan scenarij prvi put je iskušan kad je javno objavljen stenogram razgovora snimljenog 2003. godine u kojem je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić s Ejupom Ganićem razgovarao o ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Osim nelagalne upotrebe telekom kompanija, srpske službe posjeduju i neke autonomne sustave za prisluškivanje. O tomer svjedoči i događaj iz ožujka prošle godine, kad su predstavnici EUFOR-a u kući Duška Tadića, oficira KOS-a i bliskog suradnika ratnog zločinca Ratka Mladića pronašli znatan dio opreme za prisluškivanje za potrebe sumnjive tvrtke Alpha Security. Tadićeva obiteljska kuća bila je poslovni prostor tvrtke iz koje se nelegalno prisluškivalo predstavnike međunarodne zajednicei vodeće bosanskohercegovačke političare. Tvrtka Alpha Security bila je u bliskoj vezi s Miloradom Dodikom, a nakon provedene istrage Visoki predstavnik BiH zabranio joj je rad na pet godina zbog prisluškivanja međunarodnih predstavnika, raznih osoba i institucija Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je da tajne službe sigurno nisu špijunirale bivšu ministricu zaštite okoliša i prirode Mirelu Holy, a… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 04.05.10. 11:14

More lažu! Republika Srpska je kandidat za NATO uskoro! Demokratska zemlja proeuropske orijentacije koja ima ulice poput: đenerala Draže, vojvode Sinđelića, Kalabića, majora Đurišića, popa Đujića, dokazanih proeuropskih junaka!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika