Objavljeno u Nacionalu br. 755, 2010-05-04

Autor: Dean Sinovčić, Berislav Jelinić

EKSKLUZIVNO

Huligan vodio krvavi napad na policajce

NACIONAL OTKRIVA identitet huligana Nijaza Tadžića Hadžiosmanagića, kojeg policija sumnjiči za nerede u Maksimiru

NIJAZ TADŽIĆ
HADŽIOSMANAGIĆ
predao se u ponedjeljak
poslijepodne policiji,
a poznat je kao jedan
od vođa navijačke
frakcije No profit,
najradikalnijeg
ogranka Dinamovih
navijača Bad Blue
BoysaNIJAZ TADŽIĆ HADŽIOSMANAGIĆ predao se u ponedjeljak poslijepodne policiji, a poznat je kao jedan od vođa navijačke frakcije No profit, najradikalnijeg ogranka Dinamovih navijača Bad Blue BoysaU ponedjeljak poslijepodne policiji u Zagrebu predao se Nijaz Tadžić Hadžiosmanagić, jedan od vođa navijačke frakcije No profit, praktično najradikalnijeg ogranka navijačke skupine Bad Blue Boys (BBB). Nijaza Tadića Hadžiosmanagića policija poznaje već duže vrijeme i smatra ga jednim od najekstremnijih pripadnika huligana-divljaka, koji se u javnosti predstavljaju kao nogometni navijači, u ovom slučaju nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba.

Njega policija zasad neformalno sumnjiči i da je bio jedan od glavnih organizatora subotnjih nereda koji su šokirali hrvatsku javnost na nogometnoj utakmici između poznatih hrvatskih nogometnih klubova Dinama iz Zagreba i Hajduka iz Splita. U trenutku zaključivanja ovotjednog broja tjednika Nacional policija je protiv Nijaza Tadžića Hadžiosmanagića pripremala kaznenu prijavu zbog napada na policiju, odnosno napada na ovlaštenu službenu osobu.


Nijaz Tadžič Hadžiosmanagić je neposredno nakon subotnje utakmice s još nekoliko pripadnika vjerojatno iste frakcije BBB-a krenuo prema južnoj strani stadiona u Maksimiru. Na prilaznoj cesti prema stadionu primijetila ga je skupina policajaca u civilu, tzv. spottera, koji su na tom području uoči stadiona bili zaduženi za sprječavanje bliskih susreta navijačkih skupina Dinama i Hajduka. Policijski spotteri imaju zadatak pratiti je li na tzv. kritičnim točkama osiguranja prisutan netko od nasilnih navijača, otprije poznatih policiji. U službenom policijskom vozilu marke Škoda Octavia, koje je bilo bez vidljivih policijskih oznaka, te su se večeri nalazila četiri policijska spottera u civilnim odijelima. Dvojica su bili iz Zagreba, a dvojica iz Splita. Dvojica policajaca iz Zagreba u navijačkoj grupi odmah su prepoznali Nijaza Tadžića Hadžiosmanagića. Pretpostavili su da su krenuli u obračun s navijačima Hajduka. Kad su ih primjetili, policajci su ih pustili da prođu, a zatim su lagano automobilom krenuli iza njih. Namjeravali su ih preteći i preventivno djelovati na južnoj strani stadiona, bude li potrebno. Međutim, kad su se počeli voziti iza njih, ta se grupa odbila maknuti s ceste kako bi ih vozilo preteklo.

Na toj cesti poslije utakmice i inače ima puno pješaka, jer se navijači upravo tim smjerom udaljavaju sa stadiona. Policajci su potom uključili rotacijsko policijsko svjetlo koje se nalazilo unutar vozila. Kad su to primjetili, pripadnici grupe koju je predvodio Nijaz Tadžić Hadžiosmanagić odlučili su napasti policijsko vozilo. Počeli su prema policijskom vozilu bacati staklene boce, a zatim su počeli otvarati vrata vozila, udarati policajce u civilu i izvlačiti ih iz vozila. Policajci su se počeli braniti, a jedan od napadača pogođen je iz službenog pištolja, nakon što je policajca udario po ruci, pa je pištolj slučajno opalio i pogodio napadača u prsa. Policajci nisu imali nikakve dvojbe - glavni organizator tog napada bio je Nijaz Tadžić Hadžiosmanagić. Njega je policija više puta imala prilike upoznati. Protiv njega je podnijela jednu kaznenu prijavu zbog krađe, jednu kaznenu prijavu zbog zlouporabe opojnih droga, te jednu kaznenu prijavu zbog napada na ovlaštenu službenu osobu. Treba dodati najmanje deset prekršajnih prijava koje je policija protiv njega podnosila zbog divljačkog ponašanja na nogometnim utakmicama. Većina napadača odmah nakon tog napada uspjela se razbježati, ali se Nijaz Tadžić Hadžiosmanagić na kraju ipak predao. U vrijeme subotnjeg napada koji je organizirao Nijaz Tadžić Hadžiosmanagić na stadionu u Maksimiru i oko njega vodio se pravi rat između samozvanih navijača, odnosno divljaka i policije. Sat vremena prije napada koji je organizirao Nijaz Tadžić Hadžiosmanagić u tom ratu 33-godišnji varaždinski policajac Kristijan Trokter ostao je bez oka.

Izvori bliski policiji ispričali su Nacionalu da je unutar sjeverne tribine prema njemu zasad nepoznati napadač bacio eksplozivnu napravu vojnog podrijetla, koja proizvodi tzv. topovski udar. Ta se naprava odbila od betonske stepenice točno ispod vizira nesretnog policajca i teško mu ozlijedila sluh i izbila oko. Bilo je to za vrijeme nereda u poluvremenu utakmice na sjevernoj tribini stadiona. Bilo je još divljanja nakon utakmice. Zapravo je nastavak divljanja započeo izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić. Možda iziritiran zvižducima navijača zbog loše igre Dinama, lošim ozračjem oko utakmice, za što je optužio novinare, a vjerojatno i izravnom provokacijom, svega nekoliko minuta nakon završetka utakmice Mamić je, odjeven u plavo sportsko odijelo, doslovce skočio iz svečane lože na središnji dio donje zapadne tribine maksimirskog stadiona i počeo se tući s jednim mlađim navijačem Dinama. Navijač je bio odjeven u smeđu odjeću i bermude, bez vidljivih navijačkih oznaka Dinama. Mamić ga je najmanje jednom udario i odgurnuo, a razdvojili su ih redari. Nije poznato zašto je to Mamić učinio. Poslije tog ispada Mamića su redari podigli natrag u svečanu ložu. Ondje ga je s osmijehom na licu dočekao poduzetnik Jako Andabak, potapšao ga po ramenima i zagrlio, te se zajedno s Mamićem vjerojatno zaputio na domjenak. Sve je to u nevjerici promatralo više desetaka navijača na tom dijelu tribine.

Potpredsjednik Dinama Zdravko Mamić na subotnjoj utakmici između Dinama i Hajduka s Vlatkom MarkovićemPotpredsjednik Dinama Zdravko Mamić na subotnjoj utakmici između Dinama i Hajduka s Vlatkom MarkovićemFestival sličnog primitivizma u poluvremenu utakmice nije trajao samo na sjevernoj stadionskoj tribini, nego i ispred svečane stadionske lože, gdje je nepoznata osoba najvjerojatnije ošamarila predsjednika Hajduka Joška Svagušu. Čelnici Hajduka to su poslije demantirali, ali policija je u ponedjeljak raspolagala indicijama da je Svaguša ipak dobio pljusku, te da ga je navodno čak pljusnuo netko blizak splitskom klubu. Nakon utakmice gorjeli su automobili Fiat Punto i Renault Twingo u Kuhačevoj ulici u Zagrebu, skupina divljaka koji navijaju za Dinamo trgala je prometne znakove i oštećivala vozila u prolazu u blizini Maksimirske šume. Sve je to opisano kao najteži incident u zadnjih deset godina, a taj su incident proizvele frakcije divljaka koji za sebe tvrde da pripadaju navijačkoj skupini BBB, a među njima policija je kao najekstremnijeg izdvojila Nijaza Tadžića Hadžiosmanagića. Nijaza Tadžića Hadžiosmanagića u policiji smatraju najekstremnijim vođom treće, naradikalnije frakcije navijačke skupine BBB-a, No profit. Ta je frakcija osnovana u ožujku 2009., nakon što su njeni članovi poraženi na izborima za čelništvo Udruge navijača Dinama. Za navijačku grupaciju No profit prvi se put čulo u srpnju prošle godine kad se igrala prijateljska utakmica između Dinama i rumunjske Steaue u austrijskom Bad Bleiburgu i koja je prekinuta u 85. minuti zbog divljanja huligana.

Na utakmici je došlo do fizičkog obračuna među navijačima Dinama, a smatra se da su se pripadnici radikalne frakcije No profit tukli s onima mirnijima, koji nisu željeli nerede na stadionu. Nije to bila jedina situacija u kojoj su se članovi No profit skupine tukli s drugim pripadnicima BBB-a. Prošlog ljeta često su se sukobljavali, a u pozadini sukoba stajala je optužba skupine No profit da su ostale dvije skupine obični plaćenici Zdravka Mamića, te da jedino No profit ima stvarnu želju smijeniti izvršnog potpredsjednika Dinama. Kako su najradikalniji, tako imaju i najmanji broj članova u odnosu na ostale dvije navijačke udruge i smatra se da ih nema više od stotinjak. Njih sumnjiče da su i prije formalnog izdvajanju u frakciju No profit bili glavni izazivači nereda na utakmicama Europske lige u Pragu između Dinama i Slavije, te u Udinama između Udinesea i Dinama. Nakon tih i još nekih nasilničkih ispada UEFA je kaznila Dinamo. Članovi Udruge navijača i Kluba navijača tada su odlučili objaviti neke informacije o čelnicima No profit organizacije, uključujući i Nijaza Tadžića Hadžiosmanagića, te se pojavila informacija da su čelnici No profit organizacije prije pet godina, još kao dio Udruge navijača, predlagali da se od Zdravka Mamića traži 50 tisuća eura za mir na tribinama stadiona u Maksimiru. Time su ih optužili da im je No profit samo u imenu, ali da im je zapravo itekako do financijskog profita.

U SUKOBU između BBB-a i policije na utakmici
između Dinama i Hajduka jedan policajac je
izgubio oko, a jedan navijač je prostrijeljenU SUKOBU između BBB-a i policije na utakmici između Dinama i Hajduka jedan policajac je izgubio oko, a jedan navijač je prostrijeljenNjihova radikalnost ogleda se u tome što ne samo da ne žele komunicirati s vodstvom Dinama, nego ne žele ni razgovarati ni pregovarati s policijom. Naime, policija održava kontakte i s Udrugom navijača i s Klubom navijača, jer su njihovi čelnici s godinama postali nešto ozbiljniji i shvaćaju da je divljaštvo na stadionima nepotrebno. S grupacijom No profit nema razgovora, te je uslijed toga s vremenom došlo do zanimljivog razvoja događaja među navijačima. Naime, od prije pet godina broj huligana se smanjivao, tako da se s oko tisuću huligana po utakmici došlo do broja od oko 250 huligana, ali je problem što je sadašnja grupacija huligana ekstremnija, organiziranija te su vrlo zatvoreni. Za policiju je problem u tome što i Udruga navijača i Klub navijača ipak štite huligane u svojim redovima i, koliko god deklarativno smatraju da se moraju očistiti od huligana, ipak će ih zaštititi kao "svoje" čim dođe do nasilja na tribinama. Takvo je ponašanje zapravo u subotu dovelo do najozbiljnijih navijačkih nereda u zadnjem desetljeću, što bi napokon trebalo ozbiljno mobilizirati mjerodavne državne institucije u borbi protiv divljaštva na sportskim terenima i oko njih.

'Zna se tko je opstruirao oštriji zakon'

ĐURĐA ADLEŠIČ kaže da huligane treba shvatiti ozbiljno prije nego što padnu žrtveĐURĐA ADLEŠIČ kaže da huligane treba shvatiti ozbiljno prije nego što padnu žrtveSubotnje nasilje na nogometnoj utakmici između Dinama i Hajduka u Zagrebu, koje je rezultiralo teškim stradavanjem policajca koji je ostao bez oka i propucavanjem jednog navijača, dokaz je koliko je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič bila u pravu kad je prije dvije godine inzistirala na rigoroznom Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, poznatog i kao Zakon o navijačima. Međutim, otkako se Đurđa Adlešič angažirala oko pisanja i donošenja tog zakona, našla se na udaru mnogih, od navijačkih skupina, preko medija, opozicijskih stranaka do nevladinih udruga. Njezina prva verzija zakona za sve kritičare bila je preoštra te je zakon ublažen. U verziji koja je usvojena u travnju prošle godine u Saboru odustalo se, primjerice, od mogućnosti da se problematičnim navijačima oduzimaju putovnice kako ne bi putovali u inozemstvo na utakmice te se dopušta točenje alkohola na utakmicama, dopustilo se 0,8 promila alkohola u krvi navijača umjesto predloženih 0,5.

NACIONAL: Ministar Tomislav Karamarko tvrdi da zakon treba pooštriti, ravnatelj policije Oliver Grbić da treba usvojiti prvu verziju zakona koju ste vi predložili, ali čiji dijelovi nisu usvojeni jer su tada smatrani prerigoroznima. Čini se da su te izjave tužna satisfakcija za vaš dosadašnji rad na Zakonu o navijačima?

- Ne mogu reći da sam zadovoljna time što su sada svi uvidjeli da sam bila u pravu. Užasno sam nesretna jer se moralo dogoditi da jedan policajac ostane bez oka, da je jedan mladi čovjek propucan, da bi se shvatilo da zakon mora biti strog. Pri donošenju zakona otrpjela sam uvrede i stoički sam ih podnijela jer sam bila sigurna da zakon mora biti upravo takav. Govorila sam da treba raditi na edukativnom dijelu, ali da treba postojati i represivni dio. Nisam sigurna da je nužan balans. Međutim, sve ovo što se dogodilo bilo je potpuno predvidljivo. Prije nego postrožimo zakon, treba vidjeti poštuje li se sadašnji zakon, koliko se poštuje. Netko je zatajio u lancu odgovornosti i treba utvrditi tko je to bio jer baklje su ipak unesene na stadion. Meni je žao što, kad je zakon usvajan, javno nisam rekla da sam usamljena i da zakon koji sam branila više nije bio moj.

NACIONAL: Ako HDZ nije tada osigurao većinu u Saboru da vaš prijedlog zakona prođe, sada će skočiti sam sebi u usta i kroz neke amandmane usvojiti taj zakon.

- Nisam formalist. Bitno je da zakon bude dobar. Naučila sam u politici otrpjeti svašta, pa i to da me ponekad ne razumiju. Ne očekujem uvijek pljesak. Zadovoljna sam što sam tada upozorila na neke stvar i danas bismo mnoge stvari izbjegli da je tada postojala čvrstoća i da se nismo nastojali svima svidjeti. Upozoravala sam tada da možemo razgovarati s navijačkim skupinama, ali moramo reći da navijači i huligani nisu isto. Također moram reći da odgovornost snosi i Hrvatski nogometni savez, čiji su predstavnici tada otišli k predsjedniku Mesiću i žalili mu se da se nešto sa zakonom mora napraviti. Lako je prisjetiti se tko je opstruirao zakon.

NACIONAL: Prisjetimo se tko je opstruirao vašu verziju zakona.

- Mnogi saborski zastupnici i šira javnost nisu željeli podmetnuti leđa i zamjeriti se određenim skupinama, prije svega huliganima kojih se mnogi u Hrvatskoj previše boje. Naprosto me tada nisu poduprli. Drago mi je da je to netko barem pokušao napraviti, a među njima ste bili i vi iz Nacionala.

NACIONAL: Znači li to da ćete ovaj put imati podršku premijerke Jadranke Kosor, ako ju već tada niste imali od bivšeg premijera Ive Sanadera?

- Tada sam imala potporu za stvaranje zakona, ali su se javljali mnogi borci za ljudska prava, pa i neki saborski zastupnici, koji nisu shvaćali zašto ja želim taj zakon. Žao mi je da nisam uspjela, a uvjerena sam da će sadašnja garnitura u MUP-u taj posao obaviti do kraja. Sigurna sam da je Jadranka Kosor spremna za takve okršaje.

NACIONAL: Znači li to da se Sanader zbog populističke politike nije želio zamjerati dijelu javnosti i huliganima?

- Ne želim napadati nikoga tko više ne sjedi u Vladi. Bila sam usamljena na puno mjesta.

NACIONAL: Iz službenih podataka vidi se da je policija evidentirala 240 huligana. To nije velik broj, kako je moguće da se policijski sustav jedne zemlje ne može nositi s 240 huligana?

- Da pojednostavnim, vrijeme je da huligane shvatimo ozbiljno prije nego što padne prva žrtva. Sada više nema izlika. Ne smijemo čekati još jednog stradalog da kažemo kako sada mislimo ozbiljno. To nije velik broj, to su ljudi koji su evidentirani u MUP-u, a da bi im se mogao zabraniti dolazak na utakmice, moramo imati presude. Bez toga im kršimo ljudska prava, kako je to govorio Šime Lučin u Saboru.

NACIONAL: Kažete da ne želite više razgovarati s navijačkim skupinama i nevladinim organizacijama. Tko će voditi glavnu riječ u pisanju amandmana na zakon?

- Ja više nisam spremna za razgovore. Na zakonu će raditi Ministarstvo unutarnjih poslova a ja ću im pomagati i obaviti svoj dio posla, ali više s njima ne želim sjesti za stol.

NACIONAL: Je li kriv i dio medija koji podilaze navijačima?

- Sjećam se kolumnista koji su se silno brinuli za ljudska prava i koji su pitali što si ja umišljam. Danas se ne javljaju.

Vezane vijesti

Navijački barbarizam & mafija u HNS-u

Navijački barbarizam & mafija u HNS-u

Hrvatskoj slijedi nova kazna od strane Europske nogometne federacije (UEFA) uslijed divljanja i rasističkih ispada dijela hrvatskih navijača tijekom… Više

Komentari

registracija
22/12/08

FotoFreek, 04.05.10. 00:48

Kakav klošar!!!!!!Taj bi mi visio na banu 7 dana!!!


registracija
14/12/06

crestor, 06.05.10. 11:06

Musliman iz Bosne. Eto sad drzite dokaz da se ovdje ne radi o sportu nego o rusenju pravne drzave.Taj tip iznad svega mrzi neovisnu RH. Sto rade nase tajne sluzbe ?


registracija
19/4/10

galileos, 06.05.10. 13:41

da li postoji neki nered u republikama bivse SFRJ da ovi iz bosne nisu kolovodje?


registracija
8/5/10

smele, 08.05.10. 18:06

Majmune jedan što se nisi ugledao na ostale Bošnje
pa umjesto ga guzish po Zagrebu ti se digo da predvodis divljake protiv kluba ushranog Mamica. (Dinamu svaka čast , kapa dole).


registracija
9/5/10

ferhat, 09.05.10. 23:37

crestor i galileos niste nista bolji od njega, on huligan vi nacionalisti


registracija
19/4/10

galileos, 10.05.10. 14:09

nisam nacionalista niti sovinista.
ali to je fakat.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika