07.05.2010. / 16:00

Autor: Robert Bajruši

20 prokockanih godina - slobodni, samostalni, opljačkani

Na današnji dan, prije dvadeset godina, održan je drugi krug prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj: ova povijesna obljetnica, posve je prešućena - kao da oni koji su sudjelovali u tadašnjim događajima s nelagodom gledaju na posljedice svojih postupaka

U nedjelju 7. svibnja 1990. održan je drugi krug prvih višestranačkih izbora, i kao što se običava lapidarno kazati, toga se dana Hrvatska priključila demokratskim i slobodnim društvima. Na vlast je došao HDZ, ubrzo je iz imena republike ukinut termin "socijalistička", a premda se Hrvatska još uvijek nalazila u Jugoslaviji, bilo je jasno kako je na tim izborima započeo nezadrživ proces raspada federacije i stvaranje samostalne države.

U normalnim društvima, dvadeseta obljetnica ovako važnih događaja u kojima je socijalizam zamijenjen kapitalizmom i slobodnim tržištem, vladavina jedne partije s višestranačkom demokracijom, a Jugoslavija s Hrvatskom, obilježila bi se brojnim skupovima, raspravama, a vjerojatno i proslavama. U Hrvatskoj, međutim, ova povijesna obljetnica, posve je prešućena - kao da oni koji su sudjelovali u tadašnjim događajima s nelagodom gledaju na posljedice svojih postupaka, a velik dio ovdašnje javnosti danas vjeruje da je nekada bilo bolje.

Moralna devastacija

To ne znači, naravno, da Hrvati žale za socijalizmom, ali je jasan pokazatelj rezigniranosti svime štose u Hrvatskoj dešavalo u proteklih dvadeset godina. Hrvatska je postala slobodna i samostalna, ali i materijalno opljačkana, a intelektualno i moralno devastirana država, s potpuno zagubljenim identitetom. Nestali su i Jugoslavija i Komunistička partija i socijalizam, ali osim stvaranja nove države, sve što je uslijedilo, uglavnom nosi negativni predznak. Rat se nije mogao izbjeći, ali jesu pljačka i privatizacija, koje su u '90-ih bile dirigirane sa samog vrha države.

Posljedica slabe politike je dvadeset prokockanih godina, zbog čega većina hrvatskih građana danas živi, ili barem tako osjeća, teže nego u vrijeme prvih višestranačkih izbora.

Na lopovluku stvorena kasta bogataša

Glavni krivac za ovu situaciju je nekadašnji predsjednik Franjo Tuđman, koji je projektirao privatizacijski model s ciljem stvaranja nekoliko stotina bogataških obitelji. Iako je bio ekonomski analfabet, Tuđman je uspio - i u Hrvatskoj je na lopovluku i korupciji stvorena kasta bogataša, koji su manje-više sve što posjeduju, stekli legaliziranom krađom. Može se sada u Ustav unositi odredba prema kojoj privatizacijski zločini ne zastarjevaju, no stanje u Hrvatskoj je zacementirano. Tko ima taj će i imati, a ostali imaju vremena razmišljati zašto su svojim glasovima omogućili dolazak i ostanak na vlasti politike koja ih je pauperizirala.

Sadašnja situacija počet će se popravljati tek kada Hrvatska uđe u Europsku uniju. Cinici bi odgovorili: "Ako će tada EU još uvijek postojati".

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 07.05.10. 19:20

Svaka cast Bajrusi! Toliko sam ogorcen na ovu i ovakvu Hrvatsku, "koja nas pred vlastitim ocima vara i krade", da jednostavno vise nemam snage ni lajati...Pa mi nekako ovakav komentar dodje k'o melem na ranu, mada gorcina ostaje i vjecito pitanje bez odgovora - sto je meni ono trebalo!?


registracija
26/7/09

odredjen, 07.05.10. 20:19

Naravno Bajrusi, kao i uvijek imas super stavove koje zajedno s tobom potpisujem. Situacija u HR je prestrasna, na najvisim polozajima su ljudi upitnog morala, koji ce ukrasti i prevariti, a tako ide sve do najsitnijih cinovnika. U najmanjem slucaju to su karijeristi poput Simonovica i slicnih, kojima je "opce dobro" nepoznanica.


registracija
27/8/09

Lujo1, 07.05.10. 21:50

Kak sam već nekoliko put rekel - nikad mi nije bilo jasno kak su se u povijesti mogli pojaviti Staljini, Lenjini, Titi i td?
Sad mi je jasno!


registracija
17/9/09

plavonebo, 07.05.10. 22:59

Ima li razloga zbog kojeg autor, a i brojni drugi novinari, ne pišu o situaciji i prije od ovih 20 godina? Pamćenje je ograničeno na tih 20 godina?Pa prije toga su nas opljačkali puno više, gospodarski smo stajali puno lošije nego danas, da ne govorim o standardu... I većina nas je živjela i u toj državi. I tada smo valjda imali neku odgovornost. Sad je najlakše reći da je Tuđman kriv za sve - bez obzira kaj je kriv za dosta toga...
Najveća bedastoća koja logično proizlazi iz ovakve ćorave analize je predzadnja rečenica: da će nam biti bolje tek kad uđemo u EU. Tako su govorili kad je nastajala Jugoslavija - samo da se mi ujedinimo i oslobodimo Nijemaca, cvjetat će ruže! Jednako su tako govorili i kad smo se osamostalili: samo da se osamostalimo, cvjetat će ruže! Ljudi, u tom grmlju ne leži zec...


registracija
1/6/08

burgonjac, 08.05.10. 00:08

Strasno je vidjeti na sto je spalo novinarstvo u Hrvatskoj.
Covjek koji je napisao ovakav jedan clakan, bez apsolutno ijednog argumenta ili icega, samo cisto laprdanje, taj lik sada vodi jedan od "uglednih" tjednika.
Bajrusi stari moj, da si student i da je ovaj clanak bio obicna domaca zadaca dobio bi 1.

Fascinantno je kako svaka baba danas moze biti ugledni novinar. Uopce necu ulaziti u diskusiju o posljednjih 20 godina, svatko moze imati drugacija misljenja.. ali ovo je jednostavno LOSE.. samo tako dalje!


registracija
8/4/08

starakajla, 08.05.10. 10:18

E da je TITO živ svi ovi koji drmaju Hrvatskom bi bili na golom otoku i u lepoglavi a narod bi bio sit i zadovoljan.


registracija
9/8/09

vinko12, 08.05.10. 17:58

Premda je tranzicija (prelazak iz komunizma u demokraciju), tezak i jedinstven proces u povijesti (stizanje izgubljenog razvojnog vremena) i nikako ne moze biti braz i jako uspijesan. U bilo kojoj svojoj tranzicijskoj varijanti, tranzicija bi ipak bi bila bolje provedena, da je izvrsena lustracija (a ne dam nam se komunisticki zlocini i zlocinci prodaju pod antifasizmom). Komunisticki kapitalisti i komunisticki politicari jednostavno ne znaju uspjesno voditi drzavu,razvoj i godpodarstvo.


registracija
26/7/09

odredjen, 10.05.10. 00:39

plavonebo, ti si rodjen(a) vjerojatno u ovih zadnjih 20 godina, jer da si rodjen(a) prije i da te sjecanje sluzi, znala/znao bi da grijesis.

Da, Tudjman i njegovi opljackali su ovu drzavu i jos je pljackaju. Nije on stvorio HR, ona je stvorena inercijom, na zalost, on je bio na celu tada i zato sada ispastamo.


registracija
26/7/09

odredjen, 10.05.10. 00:46

vinko, a ovi tvoji danas sto vode drzavu, super je vode?! Posebno su vrsni u razvoju i gospodarstvu. A i ti si vidim jedan od nadobudnih mladih kojemu pamcenje ne seze dalje od 90-e, dam se kladit!

Nisu ti rekli da je tada bio jednopartijski sistem, da nije bilo opozicije, da su svi bili komunisti? Osim debila, naravno, koji su za svoj promasaj krivili tu partiju. I nisu ti rekli da se tada, naravno, zivjelo bolje!?


registracija
18/12/09

slavonac031, 15.05.10. 11:57

U bivšoj državi Jugoslavija i Srbi su iskorištavali da ne kažem pljačkali Hrvatsku, no unatoč tome u času osamostaljenja svi resursi bili su u hrvatskim rukama. Za dvadeset godina samostalnosti ostali smo bez banaka, telekoma, INE, Plive i niza firmi koje je država otjerala u stečaj, no i to nije bilo dovoljno pa se poseglo za milijardama kredita pa sve to spizdili. Pitam se gdje je ta materijalna baza na kojoj ćemo graditi budućnost.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika