Objavljeno u Nacionalu br. 756, 2010-05-11

Autor: Robert Bajruši

Borba za gay glasove: SDP traži da se homoseksualci zaštite Ustavom

Prema prijedlogu Zorana Milanovića, u članak 14. treba unijeti i termin "spolnoj (ili seksualnoj) orjentaciji", kako bi se i na ustavnoj razini zaštitila prava homoseksualnih i heteroseksualnih osoba

ZORAN MILANOVIĆ, ŠEF SDP-a, ZAŠTITU
HOMOSEKSUALNIH
OSOBA DRŽI TEMELJNIM UVJETOM ZA DOGOVOR OKO USTAVNIH PROMJENAZORAN MILANOVIĆ, ŠEF SDP-a, ZAŠTITU HOMOSEKSUALNIH OSOBA DRŽI TEMELJNIM UVJETOM ZA DOGOVOR OKO USTAVNIH PROMJENAZoran Milanović, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, odlučio je u razgovorima s premijerkom Jadrankom Kosor zatražiti tri stvari vezane za promjene Ustava Republike Hrvatske. Prihvati li vladajuća koalicija prijedloge koje je sastavila opozicija, SDP-ovi zastupnici će podržati ustavne promjene, dok će se u suprotnom nastaviti kriza koja traje nekoliko mjeseci.

Prvi zahtjev odnosi se na promjenu članka 14., prema kojemu "svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama".

Promjena članka 14. Ustava

Prema prijedlogu Zorana Milanovića, u članak 14. treba unijeti i termin "spolnoj (ili seksualnoj) orjentaciji", kako bi se i na ustavnoj razini zaštitila prava homoseksualnih i heteroseksualnih osoba. Prije nekoliko godina Šime Lučin je predložio izjednačavanje istospolnih i heteroseksualnih brakova, međutim HDZ-ova saborska većina odbacila je njegovu zakonsku inicijativu. Novim prijedlogom u SDP-u smatraju da će podignuti razinu zaštite osoba, bez obzira na to spadaju li po seksualnoj orijentaciji u neku od manjinskih skupina.

Kada je riječ o glasanju dijaspore, SDP ne želi odustati od zahtjeva da se izbori u inozemstvu održavaju isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Milanović je uvjeren da u tome ima potporu predsjednika Ive Josipovića, koji je u nekoliko intervjua izjavio da dijaspora ne bi smjela odlučivati o tome tko će obnašati vlast u Hrvatskoj. Ali, po svemu sudeći, u opoziciji bi bili spremni pristati na unošenje fiksne kvote od tri zastupnika dijaspore u budućim sazivima Sabora.

Veća prava za predsjednika Republike

Treći SDP-ov zahtjev odnosi se na ustavni članak 106. koji kaže: "Predsjedniku Republike u obavljanju njegovih dužnosti pomažu savjetodavna tijela. Članove tih tijela imenuje i razrješuje Predsjednik Republike. Nisu dopuštena imenovanja koja su u suprotnosti s načelom diobe vlasti. Savjetodavni, stručni i drugi poslovi obavljaju se u Uredu predsjednika Republike. Ustrojstvo i djelokrug Ureda uređuje se zakonom i pravilnikom." Prema mišljenju opozicije, taj članak treba biti jasniji, a svrha je osigurati veća prava predsjedniku Republike, uz određenje ograničenja u slučaju njegovih prevelikih zahtjeva.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 11.05.10. 12:42

pa što se to ne podrazumjeva? šta netko i dalje želi diskriminirati ?


registracija
8/7/09

bankar, 11.05.10. 13:31

to je akt osnovnih ljudskih prava to što vi ovdje furade da je on ljubitelj pedera je glupost


registracija
4/1/09

miroljubiv, 11.05.10. 23:53

Zamislite te drskosti da me netko štiti Ustavom da bi ja mogao spavati s kim želim i kada hoću.valjda Zoki želi biti naš Obama ili Hillary koji isto dahću ovakve gluposti.shvatio sam poantu,pederi su ovu državu stvorili,pa će ju valjda i spašavati.ma bravo Zoki.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika