Objavljeno u Nacionalu br. 756, 2010-05-11

Autor: Orhidea Gaura

Svađa nekadašnjih prijatelja konačni kraj fantomskog znanstvenog projekta Medils

MIROSLAV RADMAN I IVAN ĐIKIĆ
NEKOĆ SU NAJAVLJIVALI DA ĆE U
SPLITU STVORITI VRHUNSKI ZNANSTVENI
INSTITUT DA BI SE ČETIRI GODINE
KASNIJE POSVAĐALI PREKO MEDIJAMIROSLAV RADMAN I IVAN ĐIKIĆ NEKOĆ SU NAJAVLJIVALI DA ĆE U SPLITU STVORITI VRHUNSKI ZNANSTVENI INSTITUT DA BI SE ČETIRI GODINE KASNIJE POSVAĐALI PREKO MEDIJAKako su prije točno četiri godine zajedno s klapom Iskon akademik Miroslav Radman i bivši premijer Ivo Sanader zapjevali povodom završetka radova na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu - Medils, ovoga puta mogli bi ga zajedno i oplakati. Pismo kojim je profesor Ivan Đikić objavio da odlazi iz Medilsa samo je posljednja u nizu naznaka kraja instituta koji je de facto izgubio svoj smisao kada je prije dva mjeseca otišla grupa znanstvenika na čelu s Bojanom Žagrovićem, jedinim stalnim članom. Taj 35-godišnji Zagrepčanin diplomirao je na Harvardu, doktorirao na Stanfordu te još tri godine kao postdoktorski specijalizant proveo na Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju u Zürichu, a u Medils je uložio i vlastiti 450 tisuća eura vrijedan projekt iz računarske biofizike makromolekula, financiran sredstvima fondacije Unity Through Knowledge. No budući da stvari na Medilsu nisu funkcionirale, Bojan Žagrović je nakon tri godine uloženog vremena i entuzijazma zajedno s projektom i ljudima koji su radili na njemu preselio u Max F. Perutz Laboratories na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Beču, gdje je dobio ponudu koju nije mogao odbiti. Kako osim njega Medils nije imao i nema nijednog stalno zaposlenog znanstvenika, pitanje je kako jedan institut može funkcionirati bez ljudi. Medils trenutačno ima osobu koja vodi račune, spremačicu i zaštitara kojeg dijele s Vilom Dalmacijom. Međutim, budući da su se odlaskom Ive Sanadera i recesijom istopile donacije za taj privatni institut Miroslava Radmana, ako tri mjeseca zaredom ne plati račune za režije, doista će morati ispuniti vlastitu 'prijetnju' te se zajedno s institutom preseliti u St. Tropez. Radmanove najnovije optužbe da su se protiv njega urotili Ivan Đikić i Emil Tedeschi kako bi preuzeli institut i njega otjerali nisu nove, jer je slična rasprava vođena još prije tri godine. Naime, još je u srpnju 2007. Upravno vijeće Instituta zaključilo da su u Medilsu nužne promjene, a tadašnji predsjednik vijeća Ante Čičin-Šain čak je i javno rekao da je do takve situacije dovela upravo indiferentnost Miroslava Radmana prema Mediteranskom institutu te ustvrdio da je on sam sebi iskopao jamu. Osnovni problem je tada bio u tome što je Medils od 28 hrvatskih tvrtki godišnje primao 5,6 milijuna kuna, od svake tvrtke po 200 tisuća, a Miroslav Radman nije za to polagao nikakve račune niti je obznanio konkretne znanstvene rezultate. Iako je osobno na Medilsu boravio vrlo rijetko, htio je sve imati pod kontrolom, a osnovni prigovor koji se na njegov račun može čuti je da nema menadžerskih kompetencija potrebnih za vođenje jednog takvog instituta. Andrea Feldman samo je jedna od osoba koje su vršile funkciju njegova zamjenika.
"Činjenica je da se on pokazao kao vrlo konfliktna i autoritarna osoba, u sukobu sa svim predsjednicima vijeća i gotovo svim osobama koje je zaposlio. Nije sporno ako on želi voditi svoj privatni institut, ali ako je to privatna institucija, onda bi je trebao financirati vlastitim novcem", ustvrdila je. No Miroslav Radman najavio je u subotnjoj izjavi za Slobodnu Dalmaciju da je Medils samo u prolaznoj krizi te da je upravo dobio na potpis petogodišnji suradnički ugovor s francuskom državnom agencijom za atomsku energiju, pri čemu bi oni pokrivali 70 posto troškova, a Medils 30 posto, uključujući plaće znanstvenika. Usto je rekao i da su njegovi suradnici napisali četiri projekta za EU. Međutim, od pisanja projekta do dobivanja projekta dalek je put.

Vezane vijesti

Hrvati su vazali i kmetovi, kad nema gazde uništavaju sami sebe

Hrvati su vazali i kmetovi, kad nema gazde uništavaju sami sebe

Znanstvenik Miroslav Radman, autor više od 200 znanstvenik radova i 25 originalnih otkrića citiranih više od deset tisuća puta, član Francuske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika