13.05.2010. / 14:05

Autor: Nacionalova redakcija

Rat znanstvenika: Đikić odgovara Radmanu: Nisam ja bio taj koji je šikanirao

Đikić nastavlja kako je glavni razlog što je otišao u Frankfurt osobna tragedija, a ne novac kako je Radman ranije istaknuo. Također, ističe i kako je tijekom godina dobivao stipendije i grantove na natječajima na kojima su Radmanovi radovi odbacivani

Miroslav Radman i Ivan ĐikićMiroslav Radman i Ivan ĐikićMedijsko prepucavanje koje je započelo odlaskom Ivana Đikića iz Mediteranskim institutom za istraživanje života (MedILS) u Splitu nastavlja se i dalje. Nakon što je Đikić javno prozvao ravnatelja Miroslava Radmana za niz problema, među kojima i za netransparentnost vođenja instituta, Radman mu je odgovorio istom mjerom.

U pismu koje je bilo poslano medijima, Radman ističe da je ostavka prof. Ivana Đikića logičan rezultat Đikićeva djelovanja u zadnje dvije godine tijekom kojih je MedILS napustilo nekoliko kolega znanstvenika koji su na taj institut došli zbog koncepta osnivača.

"Ono što Đikić svakako nije radio dobro jest to što je 'šikanirao' ostale znanstvenike koji se o tome mogu i izjasniti i koji su se povukli zbog Đikića", ustvrdio je Radman.

Na Radmanove navode ponovno se oglasio Đikić koji je optužbu za šikaniranje okrenuo u Radmanovom smjeru.

"Ukoliko je istina da sam radio sve što pišete zašto mi niste dali otkaz u institutu davno prije, a ne započeli lažne medijske napade i sada kada ste dobili moju javnu ostavku nastavljate s napadima. Institut je sada onakav kakvog ste željeli, privatan i bez osobe koja vam smeta. Saznali smo vrlo brzo da je Miroslav Radman lagao da gospodin Tedeschi i ja želimo preuzeti institut. Gospoda Roglić i Tedeschi to su potvrdili i nazvali suludim tračem od strane Miroslava Radmana. Radmanu je to bio samo izgovor da me medijskim blaćenjem istjera iz instituta i nastavi organizirano omalovažavati kao znanstvenika.

Miroslav Radman laže da sam šikanirao znanstvenike u institutu. Niti jedan znanstvenik to neće potvrditi, jer to jednostavno nije istina. Dopustite mi citirati izjavu pokojnog gospodina Ante Čičin-Šaina predsjednika UV MediLSa poslanu premijeru dr. Ivi Sanaderu 2008 godine o tome tko šikanira znanstvenike u MedILSu: „Konačno, slobodan sam ukazati i na sve učestalije pojave omalovažavanja svih onih znanstvenika i stručnih suradnika Medilsa za koje Miroslav Radman s vremena na vrijeme ocijeni da mu nisu dovoljno privrženi. Ključni grijeh tih ljudi svodi se u krajnoj liniji na ocjenu da dotični ne rade (dovoljno) na promociji lika i djela Miroslava Radmana. Takve se ljude olako kvalificira kao nemoguće i štetne tipove, ili ih se javno naziva „luzerima “. Što takve kvalifikacije znače za stanje međuljudskih odnosa u Medilsu lako je zamisliti.“, stoji u pismu Ivana Đikića upućenom medijima.

Đikić nastavlja kako je glavni razlog što je otišao u Frankfurt osobna tragedija, a ne novac kako je Radman ranije istaknuo. Također, ističe i kako je tijekom godina dobivao stipendije i grantove na natječajima na kojima su Radmanovi radovi odbacivani. Još je jednom upozorio na niz nepravilnosti u radu MedILS-a te ponovno postavio niz pitanja Radmanu i predsjedniku Upravnog vijeća Branku Rogliću.

"Na kraju tvrdite da vam nisam postavio konkretna pitanja u prošlom priopćenju. U prilogu su konkretna pitanja za Miroslava Radmana, osnivača, ravnatelja, člana skupštine MedILSa, predsjednika ZV, člana SABa i voditelja laboratorija u MedILSu:

- Zašto ste potpisali protuzakoniti dokument o isplati 221.778, 00 HRK sekretarici Sandri Russo medu ostalima i za noćni rad, dnevnice, privatni smještaj, te korištenje mobitela (u iznosu od 13,500)? Kad je gospodin Čičin-Šain odbio platiti taj iznos prestali ste s njim komunicirati i on je napustio MedILS.
- Je li istina da su vas gospoda Sonja Senjanović i gospodin akademik Vlatko Silobrčić upozoravali da potpisujete vrlo nepovoljan ugovor sa sekretaricom i da ste usprkoso tome to napravili?
- Zašto ste protivno zakonu o radu i tijekom njenog bolovanja dali otkaz zamjenici ravnatelja MedILSa Andrei Feldman? Vodite li sudski spor o tom sučaju?

Pitanja za gospodina Branka Roglića, predsjednika Upravnog Vijeća:

- Zašto ste vi kao predsjednik UV naposljetku odobrili uplatu od preko 200 000 kuna Sandri Russo? Citiram izjavu zamjenice ravnatelja MedILSa Andree Feldman objavljenu u Jutarnjem listu 11.05.: „Prva odluka UV pod vodstvom Branka Roglića je bila da se Sandri Russo, bivšoj tajnici sa srednjom stručnom spremom, bez ikakvog razloga isplati oko 240.000 kuna. To je bio novac od donacija za znanstveni rad. Je li taj novac dodijeljen bivšoj tajnici za neke posebne, u svakom slučaju neznanstvene usluge? “
- Zašto niste odgovorili na pitanja koje su znanstvenici MedILSa postavili UVu upozoravajući da je ravnatelj instituta preusmjerio oko 90 000 kuna iz gradskog budžeta za studente u plaćanje troškova hladnog pogona instituta, iako je bila potreba za stipendijom medu znanstvenicima koji su radili u institutu?
- Zašto niste odgovorili na prozivku da je ravnatelj instituta prekršio potpisani ugovor s UKF fondom za znanstveni projekt financiran od MZOŠa i Svjetske banke gdje se ravnatelj instituta obavezao osigurati plaću znanstvenici Vanji Nagy u trajanju od jedne godine nakon isteka UKF granta? Zašto UV nije reagiralo na taj propust, te zašto o tome niste obavijestili MZOŠ i UKF?", završava Đikić.

Očekuje se da će Miroslav Radman ponovno na postavljena pitanja odgovoriti priopćenjem te tako nastaviti ovu znanstvenu sapunicu.

Vezane vijesti

Hrvati su vazali i kmetovi, kad nema gazde uništavaju sami sebe

Hrvati su vazali i kmetovi, kad nema gazde uništavaju sami sebe

Znanstvenik Miroslav Radman, autor više od 200 znanstvenik radova i 25 originalnih otkrića citiranih više od deset tisuća puta, član Francuske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika