17.05.2010. / 11:49

Autor: Nekretnine.hr

10 načina kako proći jeftinije prilikom uređenja doma

Ukoliko planirate uskoro prodati dom, radite promjene koje će utjecati najviše za povećanje vrijednosti vašeg doma u slučaju prodaje. Tada nemojte ulagati u stvari koje Vi godinama želite, nego u ono što je najbolje za Vaš dom, odnosno u ono što će imati najviše učinka

Kada se radi o preuređenju doma, mnogi potroše puno više nego što su planirali, a često i dalje budemo nezadovoljni sa učinjenim jer nismo ostavrili sve što smo željeli. Stvar je slijedećem: Vi obično ne možete učiniti sve što želite učiniti. U većini slučajeva, da bi smanjili trošak, morate žrtvovari želje, kvalitetu ii/li druge značajke koje ste zamislili. Postavlja se pitanje: Koji je najbolji način za smanjenjem troškova?

1. Odrediti prioritete

Odlučite što je presudno za promjeniti, a što nije. Vi ste možda bili spremni promjeniti puno toga u Vašem domu, ali postoje neke stvari koje su vjerojatno na vrhu Vaše liste želja. Npr. ako ste oduvijek željeli podno grijanje u Vašoj kupaonici, onda je ovo Vaša prilika, a povišena blagavaona kakvu ste ugledali kod susjede možda i nije toliko bitna stavka u Vašm planu preuređenja, a velika je stavka u proračunu. Proračun namjenite za stvari koje stvarno želite.

2. Promislite i sastavite svoju listu želja

Razmotriti jesu li kozmetičke promjene, kao što su zamjene rasporeda namještaja ili promjena boje zidova dovoljne za velike promjene s kojima će te biti više nego zadovoljni. Na primjer, mijenjanje rasvjete u Vašem domu je jednostavna tehnika, a koja može napraviti ogromanu razliku u izgledu sobe.

3. Izbjegavati skupe vrste gradnje

Ako je moguće, ne mijenjajte vanjske zidove ili liniju krova, ne planirajte nove prozore ili vrata, i ne uključujte se u kompletnu promjenu vodovoda i električnih cijevi. Obično možete uštedjeti veliki novac radeći unutar postojećih vanjskih zidova i krova.

4. Obratite pažnju na materijal

Istražite načine upotrebe umjereno povoljnih ali kreativnih materijala za postizanje velikih rezultata u izgledu. Prema tom cilju, upoznajte se s mnogim opcijama koje imate na raspolaganju. Bolje upoznavajući svijet mogućnosti daje Vam se više prilika da izaberete povoljnije materijale bez ugrožavanja proračuna, na primjer, ormarići od iverala mogu izgledati jedako dobro kao I oni od punog drveta, zašto onda potrošiti više?

5. Ne štedite u proračunu kod vidljivih radova

Ako to košta malo više da biste dobili novu kvalitetnu boju na zidu, tu nemojte puno štedjeti.

6. Izradite troškovnik materijala

Za to ćete morati napraviti neke zadaće. Trebate izraditi troškovnik materijala kojega će te utrošiti, njega možete dobiti istraživanjem cijena u trgovačkom centru. Bez obzira što namjeravte učiniti, hoćemo li sami preuređivati ili stručnjak, ipak zatražite najmanje tri ponude od izvođača ili drugih stručnjaka. To će vam pomoći u određivanju uštede, kada vidite koje stvari možete urediti sami.

7. Sastavite ugovor

Zaštitite se od prekoračenja troškova mogu biti u angažiranju kvalificiranih i pouzdanh profesionalaca, a da bi ste bili sigurni u obavljeni posao, za detaljno stavku stavku koju treba napraviti sastavite pismeni ugovor.

8. Financijska sredstva

Nemojte plaćati više nego što je potrebno sa kreditiranjem svojeg preuređenja. Napravite tablicu u kojoj će te imati pregled nekoliko opcija, hoće li to biti stara ušteđevina, kratkoročni nenamjeniski krediti, hipotekarni krediti ili kredit za preuređenje koje danas nude mnoge banke. U savkom slučaju, ako nemate kapitala sastrane, morat će te se financirati sa strane, ali pazite da to financiranje bude iz najpouzdanijeg bankovnog kredita. Budite sigurni da dobro razmislite o posljedicama bilo kojeg odabira.

9. Razmislite u što ćete uložiti

Ukoliko planirate uskoro prodati dom, radite promjene koje će utjecati najviše za povećanje vrijednosti vašeg doma u slučaju prodaje. Tada nemojte ulagati u stvari koje Vi godinama želite, nego u ono što je najbolje za Vaš dom, odnosno u ono što će imati najviše učinka.

10. Uštedite samostalni radom

Ako ste se ipak odlučili da će te samostalnim radom više uštedjeti nego da unajmite uslugu profesionalca, budite svjesni svojih mogućnosti. I zapamtite da to može biti veliki posao, i da ga se često ne može učiniti povoljnijim nego što bi to učionio profesionalac.

Nekretnine.hr Vas podsjećaju da ne zaboravite da Vaše vrijeme ima vrijednost.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika