18.05.2010. / 13:19

Autor: Nacionalova redakcija

Nacional: Plinacro iza poslovne tajne sakrio 6 milijuna kuna za Fimi-mediju

Istraga u Plinacru mogla bi se pokazati ključnim korakom u borbi protiv još jednog kraka korupcijske hobotnice koja je posljednjih godina funkcionirala u velikim državnim poduzećima, odnosno rasvjetljavanja uloge visokih Vladinih dužnosnika u nelegalnostima

Branko Radošević, bivši predsjednik uprave Plinacra protuzakonito je kreirao poslovnu praksu kojom je omogućio prelijevanje milijuna iz svoje tvrtke u Fimi-mediju Nevenke JurakBranko Radošević, bivši predsjednik uprave Plinacra protuzakonito je kreirao poslovnu praksu kojom je omogućio prelijevanje milijuna iz svoje tvrtke u Fimi-mediju Nevenke JurakBranko Radošević, bivši predsjednik uprave Plinacra i kandidat za novog predstavnika hrvatske vlade u upravi Ine, prvi je u nizu menadžera velikih hrvatskih javnih poduzeća koji bi mogao biti suočen s konkretnom optužnicom u slučaju nelegalnog pogodovanja marketinškoj tvrtki Fimi-media.

Nacional ima uvid u dokument koji dokazuje kako je upravo Radošević bio kreator protuzakonite poslovne prakse na temelju koje je Plinacro toj tvrtki, u vlasništvu Nevenke Jurak, bliske prijateljice ravnatelja carine Mladena Barišića, od 2006. do 2009. za razne marketinške i PR poslove dogovorene izravnom pogodbom isplatio oko 6,3 milijuna kuna.

Pravilnik o poslovnoj tajni

Radošević je, naime, samo par mjeseci nakon što je došao na čelo kompanije odobrio Pravilnik o o poslovnoj tajni temeljem kojeg su sve marketinške aktivnosti i poslovi komuniciranja s javnošću u kompaniji proglašeni poslovnom tajnom.

Tako je stvoren ključan uvjet da se izbjegnu odredbe tada važećeg Zakona o javnoj nabavi, na temelju kojeg raspisivanje javnog natječaja nije bilo obvezno za nabavu roba i usluga koje se smatraju poslovnom tajnom.

Istraga u Plinacru mogla bi se pokazati ključnim korakom u borbi protiv još jednog kraka korupcijske hobotnice koja je posljednjih godina funkcionirala u velikim državnim poduzećima, odnosno rasvjetljavanja uloge visokih Vladinih dužnosnika u nelegalnostima koje su se u tim poduzećima događale.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Nacionala

Vezane vijesti

Otkriven propagandni 'film ceste'

Otkriven propagandni 'film ceste'

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka je 2007. godine za izradu sedam i pol minuta dugog promotivnog filma o uspjesima Sanaderove vlade u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika