21.05.2010. / 23:26

Autor: Ana Smrečki, Hina

Oštre rekacije iz BiH: Mnogi zaboravljaju da smo branili Hrvatsku kada se stvarala

"Danas se zaboravlja da su mnogi Hrvati iz BiH odlučili stati u obranu Domovine kada se ona stvarala", poručio je potpredsjednik Vijeća ministara i član Predsjedništva HDZ-a BiH Dragan Vrankić

Politički predstavnici Hrvata iz BiH ocijenili su dogovorene promjene ustava diskriminirajućim i ponižavajućimPolitički predstavnici Hrvata iz BiH ocijenili su dogovorene promjene ustava diskriminirajućim i ponižavajućimKompromisni dogovor oko ustavnih promjena HDZ-a i SDP-a usuglašen u petak poslijepodne glavni politički predstavnici Hrvata iz BiH ocijenili su diskriminirajućim i ponižavajućim. Prema postignutom dogovoru glasovat će se samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH. Istodobno, broj zastupnika ograničit će se, umjesto na dosadašnjih pet, na tek tri osobe.

Ponižavanje Hrvata iz BiH

«Ako će se moći glasovati samo u konzularnim predstavništvima, radi se o ponižavanju naših birača. A kada je u pitanju ograničavanje broja zastupnika, trebalo bi ih biti puno više. Danas se zaboravlja da su mnogi Hrvati iz BiH odlučili stati u obranu Domovine kada se ona stvarala», poručio je potpredsjednik Vijeća ministara i član Predsjedništva HDZ-a BiH Dragan Vrankić.

Oštra reakcija stigla je i iz HDZ-a 1990. Glasnogovornik Veso Vegar prenio je službeno stajalište stranke, prema kojemu se dogovor oko ustavnih promjena ocjenjuje diskriminirajućim za Hrvate u BiH. Naglašavaju da se ograničavanje prava glasovanja svedeno u diplomatsko-konzularna predstavništva zapravo onemogućava pravo glasa državljanima izvan Republike Hrvatske, posebno u BiH.

Glas Hrvata izvan Hrvatske vrijedi manje

«Ograničavanje na tri izabrana zastupnika dovodi do toga da glas Hrvata izvan Republike Hrvatske vrijedi manje. Sporazum između HDZ-a i SDP-a o ustavnim promjenama suprotan je preambuli Ustava Republike Hrvatske koji ju definira kao državu hrvatskog naroda i svih njezinih građana», poručuje Vegar.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 22.05.10. 00:25

Jasno da vaš glas vrijedi manje!

I treba da vrijedi manje!

I da se nas koji živimo u ovoj HR pita, ne biste dobili nikakvo pravo glasa!

Ako ste toliko uvrijedjeni, izvolite se doseliteovdje u HR i plaćajte svu silu nameta, poreza i harača ovoj zemlji, pa neće biti ovdje nikog da se usprotivi vašem glasačkom pravu!

Inače, možeti vi biti Hrvati neznam koliko, i možete biti hrvatski državljani isto ne znam koliko, činjenica je da ste vi prije svega STRANI državljani koji žive u DRUGOJ državi i tamo imaju svoja prava i obveze, pa zato budite sretni da uopće imate bilo kakvo biračko pravo u RH!!


registracija
31/1/10

STTony, 22.05.10. 01:08

Koliko nam glasovi dijaspore dobrog donose vidjelo se najbolje na zadnjim predsjedničkim izborima kad su u BiH sa preko 90% glasali za Banditosa. Pametnom dosta.


registracija
28/12/09

crojoe, 22.05.10. 07:40

Rampa, nemoj se kurcit, ja sam ti kazao da si Hrvat.Za pocetak bi bilo naj bolje da malo naucis o Hrvatima, pa onda dajes o njima nekakve komentare.


registracija
8/7/09

bankar, 22.05.10. 11:30

branili ste sebe kao i mi svi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika