23.05.2010. / 20:22

Autor: Dean Sinovčić

Film tajlandskog redatelja pobjednik u Cannesu, Javier Bardem najbolji glumac

Film Apichatponge Weerasethakule “Ujak Boonmee se prisjeća prošlih života” pobjednik je 63. filmskog festivala u Cannesu. Najveći gubitnik je Mike Leigh čiji je film "Another Year" bio favorit kritike, ali nije dobio ni jednu nagradu.

Javier Bardem proglašen je najboljim glumcem u Cannesu za film "Biutiful" redatelja Alejandra InnarituaJavier Bardem proglašen je najboljim glumcem u Cannesu za film "Biutiful" redatelja Alejandra InnarituaFilm 40-godišnjeg tajlandskog redatelja Apichatponge Weerasethakule "Ujak Boonmee se prisjeća prošlih života" pobjednik je 63. filmskog festivala u Cannesu. Tu je odluku donio žiri na čelu s američkim redateljem Timom Burtonom. Radi se o priči ujaku Boonmeu koji je na samrti a svoje posljednje dane provodi na selu okruženom svojim najbližima. Iznenada, duh preminule supruge počinje brinuti za njega, a vraća mu se i izgubljeni sin.


Ovaj tajlandski redatelj nije nepoznat prvenstveno festivalskoj javnosti jer je njegov drugi film "Blissfully Yours" pobjedio u Cannesu 2002. godine u sekciji „Poseban pogled" dok je njegov četvrti film „Tropical Malady" osvojio nagradu žirija u Cannesu 2004. godine. Sa petim filmom „Syndromes and a Century" našao se 2006. godine u konkurenciji za Zlatnog lava filmskog festivala u Veneciji, a sa svojim šestim filmom osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu.

Zlatna palma: LUNG BOONMEE RALUEK CHAT (Ujak Boonmee se prisjeća prošlog života) redatelja Apichatponga WEERASETHAKULA
Grand Prix žirija: DES HOMMES ET DES DIEUX (O bogovima i ljudima) redatelja Xaviera BEAUVOISA
Najbolji redatelj: Mathieu AMALRIC za film TOURNÉE (Turneja)
Najbolji glumac: Javier BARDEM za film BIUTIFUL i Elio GERMANO za film LA NOSTRA VITA (Naš život)
Najbolja glumica: Juliette BINOCHE za film COPIE CONFORME (Ovjerena kopija)
Najbolji scenarij: LEE Chang-dong za film POETRY
Nagrada žirija: Film UN HOMME QUI CRIE (Čovjek koji vrišti) redatelja Mahamat-Saleh HAROUNA

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika