23.05.2010. / 22:10

Autor: Ana Smrečki

Milinovićev projekt 'Zdravstvo bez papira': Ukidaju se uputnice, recepti i kartoni

Novost nije samo e-recept. U skoroj budućnosti, planira se uvesti e-uputnica, a elektroničkim naručivanjem za specijalističke pretrage i preglede želi se bitno olakšati život pacijentima

Milinović će iz Gospića promovirati e-receptMilinović će iz Gospića promovirati e-receptMinistar zdravstva Darko Milinović u ponedjeljak će u Gospiću prezentirati projekt 'Zdravstvo bez papira', a javnosti će promovirati i e-recept, piše Večernji list. On će zamijeniti papirnati recept koji pacijentima prepisuje liječnik. Prednost elektroničkog recepta prvi će u Hrvatskoj osjetiti stanovnici Međimurske i Ličko-senjske županije.

Njih oko 160 tisuća više neće morati po lijek u ljekarnu s papirnatim receptom. Sustav koji je sa stotinjak ordinacija iz primarne zaštite umrežen u ljekarne pušten je u pogon sredinom travnja, ali će u potpunosti zaživjeti ovih dana.

Olakšati život kroničnim pacijnetima

Ovime se želi olakšati kroničnim pacijentima, koji više neće morati dolaziti u ordinaciju po svoju redovitu terapiju. Samo će morati nazvati liječnika, koji će mu napisati e-uputnicu, a pacijent će odmah u ljekarnu otići po svoj lijek, objašnjava direktor HZZO-a Tihomir Strizrep. Dodaje kako će recept biti upisan u informatički sustav, koji će u obliku poruke stići u centralni server HZZO-a. Tu će pak ostati do podizanja lijeka.

Novost nije samo e-recept. U skoroj budućnosti, planira se uvesti e-uputnica, a elektroničkim naručivanjem za specijalističke pretrage i preglede želi se bitno olakšati život pacijentima. Planira se uvesti i e-karton, a sve spomenuto trebalo bi u Hrvatskoj zaživjeti do kraja godine. Vodilo se računa i zaštiti osobnih podataka.

E-karton bit će posve dostupan specijalistu, ali i liječniku ni na terenu. Ljekarnik će moći vidjeti samo e-recept, doktor će imati uvid u sve zdravstvene podatke, dok će inženjer u laboratoriju moći vidjeti samo e-uputnicu.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

registracija
17/12/09

petrus, 24.05.10. 11:21

Daj ukini sebe majmunoliki lički medvjedu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika