24.05.2010. / 13:19

Autor: Nekretnine.hr

Saznajte koje su idealne boje za skučene prostorije

Kada je riječ o bojama u manjim prostorijama u Vašem domu, potrebno je istančano planiranje. Ako ono izostane, prostorija može izgledati još manje i zatvorenije. Stoga kako biste to izbjegli, slijedite upute

U manjim prostorijama boje zidova i namještaja itekako mogu utjecati na percepciju prostora. Određene boje tako mogu vizualno povećati ili smanjiti prostor. Postoje određena pravila kako izabrati boje. Iako je normalno da imate svoje želje kako iskombinirati boje u svojemu domu, ponekad se te boje ne moraju nužno slagati. Ako je riječ o kombinaciji dviju boja, vrlo je važno da se one na određeni način stope jedna s drugom. Boje imaju svoja svojstva i važno je uzeti ih u obzir, posebice ako želite stvoriti ugodnu atmosferu u prostoriji.

Neka bude jednostavno

Važno pravilo pri dekoriranju manjih prostorija je da komplicirane dekoracije ne dolaze u obzir. Ne biste smjeli previše eksperimentirati s bojama na područjima zidova, stropa, poda, pa čak ni kada je riječ o boji tepiha. Kombinacija dviju boja bit će sasvim dovoljna. Jedna boja za zidove i druga za strop. Naravno, važno je da te dvije boje odgovaraju jedna drugoj i da se stapaju. Ako se u prostoriji nalazi tepih, pazite da boja tepiha odgovara i boji zidova i boji stropa. Izbjegavajte tapete ili bilo kakve druge uzorke koji bi odvraćali pozornost od prostorije i time je činili još manjom i zbijenijom.

Tamnije boje pri dnu

Ako je prostorija u različitim pa čak i toniranim bojama, rasporedite boje tako da tamnije boje budu pri dnu, a svjetlije pri vrhu. To uključuje i boju poda, pa i tepiha. Ako je primjerice riječ o kupaonici u kojoj se nalaze tamno zelene pločice, zidovi ne bi smjeli biti tamniji od pločica. U tom slučaju, na zidovima će najbolje izgledati svjetlija zelena, poput boje masline, ili nijanse zelene koja se stapa u žutu. Strop u tom slučaju mora biti još svjetliji od zidova. Tako ćete imati shemu boja: tamno zelena-svjetlije zelena ili žućkasta-još svjetlije zelena ili svjetlo žuta. Prostorija sa zidovima tamnijim od poda, izgledati će kao kutija bez dna.

Svjetlije je bolje

Najjednostavnije pravilo pri uređenju male prostorije je da bude u svijetlim tonovima. Tamnije prostorije čine se manjima nego što zaista jesu. Najmanje prostorije su uglavnom kupaonice, kućni uredi, ostave pa čak i neke spavaće sobe. Nema potrebe da ih učinite još manjima time da ih obojite u tamne boje. Ako miješate boje, svjetlije boje moraju biti one koje prevladavaju.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika