24.05.2010. / 15:11

Autor: Nekretnine.hr

Kako uljepšati izgled dvorišta

Kad proljeće procvjeta, vrijeme je da se pobrinete o nekoliko važnih detalja koji će uvesti velika poboljšanja u izgledu Vašeg dvorišta

Hladno i kišno vrijeme mogu ostaviti svoj trag, a ponekad i veće štete. Evo nekoliko savjeta u kojima će mo Vam uz Nekretnine.hr pokušati dočarati što je to što biste trebali prvo napraviti kako bi ste doveli u red izgled Vašeg dvorišta, kako biste mogli u njemu čim više uživati.

Što bi ste prvo trebali napraviti?

Prilikom uređenja, ne bi bilo loše konzultirati se sa stručnjacima kako biste saznali sve o biljkama koje želite saditi, te kako biste dobili više korisnih informacija , kao na primjer o tipu tla, insolaciji, vlažnosti te gustoći sadnje. Svi ovi podaci su bitni jer većina ne poznaju koliko pojedine biljke mogu izrasti, pa ih često sade na pogrešnim mjestima, a naravno svima nama je cilj isti, da nam dvoripte ne izgleda siromašno nego da biljke budu što ljepše i bujnije.

Koja je najčešća pogreška?

Od silne želje kako bi dobili što bujniji izgled, mnogi naprave grešku u pregustoj sadnji. Isto tako, često posadimo biljke koje nam se čine najljepšima i na mjestima koja nama odgovaraju, ne razmišljajući o tome koliko odobrane biljke zapravo odgovaraju odabranom mjestu. Zbog toga biljke često ne napreduju nego stagniraju, jer jednostavno, nije svako bilje prilagođeno svakom podneblju kao niti vrsti tla.

Što ne smijete zaboraviti?

Pri oblikovanju treba biti vješt u usklađivanju oblika i visine biljaka, te komponirati boja u skladu s vremenom cvatnje i sl. Stručnjaci preporučuju sadnju biljaka iz podneblja u kojemu živite, jer su te biljke već prilagođene postojećim klimatskim uvjetima. Bitno je da ne pretjerate pa pretrpate prostor sa biljkama. Uređenje dvorišta bi trebali imati na umu da je to isto kao i uređenje dodatne prostorije, samo u ovom slučaju na otvorenom prostoru. Kao i kuća, dvorište treba odražavati osobnost ljudi koji žive u tom prostoru, te poticati na provođenje slobodnog vremena u njemu.

Što ako živite u stanu?

Veličina dvorišta nije presudna, već je bitno da svi elementi uređenja budu na pravom mjestu i tako predstavljaju zadovoljstvo Vama koji tu boravite. Za sve one koji žive u stanovima te ne mogu uživati u raskošnim dvorištima, preporučuje se uređenje balkona postavljanjem biljaka u lončanicama. Vrsta i veličina odabranih biljaka treba ovisiti o dimenziji balkona, strani svijeta kao i podneblju u kojem živite. Kvalitetno podno popločenje, garnitura za sjedenje iz prirodnih materijala, te dobro uklopljena zaštita od sunca, učinit će i Vaš balkon privlačnim i ugodnim za opuštanje.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika