Objavljeno u Nacionalu br. 758, 2010-05-25

Autor: Robert Bajruši

Kraj predsjednikova strpljenja s vladom

IVO JOSIPOVIĆ je prvih 100 dana na vlasti pokušavao izbjegavati sukobe s premijerkom, ali sada se iz njegova ureda neslužbeno najavljuje da će za svaki napad iz HDZ-a smatrati odgovornom Jadranku Kosor

RAZOČARAN
PREMIJERKOM
Predsjednik RH
smatra da Jadranka
Kosor bojkotira
njegove inicijative te
da stoji iza napada
hadezeovaca na njegaRAZOČARAN PREMIJERKOM Predsjednik RH smatra da Jadranka Kosor bojkotira njegove inicijative te da stoji iza napada hadezeovaca na njega"Hadezeovski napadi na predsjednika Ivu Josipovića obična su budalaština. Dovoljno je pogledati njihov sadržaj i odmah je jasno kako za sukobe nije postojao nikakav ozbiljniji povod, počevši od posljednje situacije s odvjetnikom Antom Nobilom i aferom Polančec. Napadi iz HDZ-a pokušavaju uništiti Josipovićev politički kredibilitet, ali ovo je posljednji put da nekažnjeno kritiziraju predsjednika Republike. Za idući napad na Josipovića odgovornom ćemo smatrati Jadranku Kosor i za nas će to biti kraj dosadašnje, koliko-toliko normalne kohabitacije." Ovo upozorenje dolazi iz predsjedničkog ureda i dosad je najeksplicitniji dokaz da se između Vlade i Ureda predsjednika vodi snažan sukob oko toga kojim se političkim i gospodarskim smjerom treba razvijati Hrvatska.


Razgovor koji smo vodili prošle subote s osobama iz njegova najbližeg okruženja, kad je predsjednik Josipović bio u posjetu Krapini, pokazuje koliko je u protekla tri mjeseca naraslo samopouzdanje unutar Ureda predsjednika Republike. Dok je na početku mandata pokušavao izbjeći sukobe s HDZ-om i javno, ali i privatno ponavljao kako želi surađivati s Vladom, sada iz njegova okruženja dolaze rezolutnije poruke. Izgleda kako je i prilično smirenom Josipoviću prekipjelo kad su njegovu izjavu da Hrvatska odvjetnička komora ne treba pokretati postupak protiv Nobila žestoko napali Andrija Hebrang, Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak, a poslije Frano Matošić i još neki HDZ-ovi dužnosnici. Tada je kod Josipovića sazrelo uvjerenje kako ga HDZ doživljava kao neprijatelja i da se miroljubiva politika ne isplati. Od njegovih bliskih suradnika može se doznati da je teško prešao preko uvreda koje je doživio kad je posjetio Bosnu i Hercegovinu i u Sarajevu se ispričao za nekadašnju lošu politiku prema susjednoj državi. I tada su ga kritizirali gotovo svi važniji članovi Vlade i upozorili da je sarajevskim govorom amnestirao krivnju Srbije za ratove 90-ih te prejudicirao pitanje međusobnog povlačenja tužbi za genocid, a onda je nedavno Ivan Jarnjak u intervjuu za beogradske Novosti iznio stavove koji su vrlo slični Josipovićevima.

"U svemu tome postoji strategija, a HDZ boli kad vide da Josipovićevu politiku podržava 84 posto hrvatskih građana. Iduće godine su i parlamentarni izbori, a Josipović je na predsjednički položaj došao kao kandidat SDP-a. Koliko god se on drži na distanci od bivše stranke, u HDZ-u su procijenili da treba srušiti negovu popularnost, kako ne bi motivirao neodlučni dio birača da podrže SDP i lijevi centar", mišljenje je iz predsjedničkog ureda.
Koliko dosadašnji napadi iritiraju Josipovića, pokazao je i njegov kratki prošlotjedni susret s Vladimirom Šeksom ispred Hrvatskog sabora. Nakon što su se hladno pozdravili, kao što doznaje Nacional, Josipović je Šeksu rekao: "Samo me nastavite napadati pa će me uskoro podržavati 100 posto građana." Bila je to poruka premijerki. Josipovićeva ekipa je skeptično reagirala na članak objavljen u ponedjeljak u Jutarnjem listu, u kojem anonimni izvor iz vladajuće stranke tvrdi da je Jadranka Kosor zabranila suradnicima buduće polemike s predsjednikom. Neslužbeno stajalište predsjedničkog ureda je kako se radi o klasičnom spinu u kojem premijerka sebe želi prikazati kao mirotvorku koja se svim silama trudi obuzdati nezadovoljnike u HDZ-u, iako je upravo ona inicirala dosadašnje obračune. Josipović smatra da u napadima na njega Jadranka Kosor upotrebljava Hebranga, Šeksa i Branka Bačića kao privatnu vojsku, a potom se u medijima prikazuje kao zagovornica dijaloga i suradnje. Sudeći po sadašnjem neraspoloženju u predsjedničkom uredu, Josipović spremno čeka idući napad iz HDZ-a, ali tada njegove mete neće biti Jarnjak i Šeks nego premijerka. Josipović je pritom u nezgodnoj poziciji jer iza sebe nema stranku koja bi amortizirala napade, a procijenio je da bi bilo beskorisno izlagati svoje savjetnike, i zato je prisiljen osobno reagirati na svaki napad koji dođe iz HDZ-a.

Predsjednik države i njegovi savjetnici optužuju premijerku i njezinu vladu zbog opstrukcije i apriornog odbijanja suradnje. U Uredu predsjednika tvrde da su u proteklih stotinu dana Vladi uputili desetak poziva na sastanke o važnim pitanjima, a naišli su na ignoriranje, pa je dosad održan samo jedan oziljan susret Jadranke Kosor i Ive Josipovića. Koliko je nepovjerenje, pokazuje podatak da u posljednje vrijeme šalju i službene pismene prijedloge za održavanje sastanaka, uz obrazloženje da su Jadranka Kosor i njezina ekipa do sada permanentno ignorirali pozive koje su im uputili izravno ili putem telefona. Ubuduće će svi pozivi imati službeni pečat i biti adresirani, tako da u Vladi neće moći reći kako nisu znali da ih predsjednik Josipović poziva na službene razgovore.

Postoji najmanje nekoliko važnih pitanja na područjima nad kojima se križaju ovlasti predsjednika i premijerke, a o kojima se ne razgovara. Za mjesec dana istječu diplomatski mandati većem broju hrvatskih veleposlanika, u Kini, u Argentini i u nekoliko važnih europskih država. Još krajem 2009. Jadranka Kosor i Stipe Mesić postigli su načelni dogovor o njihovim zamjenama, ali, nakon što je izabran za predsjednika, Josipović je zatražio novi veleposlanički popis jer smatra da na tako važne dužnosti treba imenovati stručnjake, a ne osobe bliske određenim političkim opcijama. Bilo je nagovještaja da će se dogovor o tom problemu postići do početka svibnja, ali postupak se odužio, a dodatno ga ugrožavaju napadi iz HDZ-a na predsjednički ured.

Josipović je predložio i sastanak državnog vrha o nabavi vojne opreme, što je posebno važna tema zbog sigurnosti pripadnika HV-a u Afganistanu, ali i članstva u NATO-u. Iz Vlade nije dobio nikakav odgovor, premda to pitanje traži hitno rješenje. U Uredu predsjednika napominju da su zahtijevali i sastanak na najvišoj razini, na kojem bi se raspravilo o sigurnosnim prilikama u Hrvatskoj, ali ni na to nisu dobili odgovor. Josipoviću je ova tema važna jer je još za vrijeme predsjedničke kampanje, a onda i prije dva mjeseca, imao pouzdane dojave da ga pokušavaju kompromitrati pripadnici paraobavještajnog podzemlja. U Vladi su ignorirali njegov prijedlog i, štoviše, predsjedničkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Sašu Perkovića implicitno optužili da zloupotrebljava službeni položaj na sumnjiv način.

IVO JOSIPOVIĆ nedavno je Vladimiru Šeksu ispred Sabora rekao: 'Samo me
nastavite napadati pa će me uskoro podržavati sto posto
građana'IVO JOSIPOVIĆ nedavno je Vladimiru Šeksu ispred Sabora rekao: 'Samo me nastavite napadati pa će me uskoro podržavati sto posto građana'U Josipovićevu krugu se podsjeća da su u Vladi ignorirali i poziv da zajedno posjete Bosnu i Hercegovinu, a onda su uslijedili napadi zbog predsjednikove isprike. Kako bi neutralizirali kritike da pokušavaju voditi nekakvu samostalnu politiku, na prvi susret između Ive Josipvića i Borisa Tadića pozvan je predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, a prilikom nedavnog predsjednikova posjeta Kini član delegacije bio je ministar Božidar Kalmeta. Predsjednik države smatra kako je u dosadašnjem dijelu mandata pokazao da želi suradnju s Vladom, no zauzvrat je doživio napade, a u nekim prilikama i osobne uvrede. Posljedica je snažno zahlađenje odnosa, ali i Josipovićevo približavanje opoziciji.

Koliko god zvuči paradoksalno, to je nešto što Ivo Josipović nipošto ne želi. Iako je bio istaknuti član SDP-a, a i dalje održava korektne odnose sa Zoranom Milanovićem, nema pretjerano povoljno mišljenje o djelovanju opozicije u Hrvatskoj. SDP je inertan i u posljednjih godinu dana nije otvorio ni jedno važno pitanje ili predstavio konkretan program za izlazak iz ekonomske krize. Na takav su način otvorili prostor za Josipovića, koji je oko sebe okupio vodeće poduzetnike, ali i ratne veterane i predstavnike raznih socijalnih skupina. Takvim angažmanom predsjednik je de facto preuzeo ulogu lidera oporbe i zbog toga - na sebe navukao cjelokupni HDZ i ostatak desnice. Dok se on konfrontirao s Jadrankom Kosor i njezinim ministrima, Milanović i esdepeovci su uglavnom šutjeli ili ga branili s nekoliko rečenica. Osim toga, utjecajni članovi njegova okruženja uvjereni su da će, postane li Milanović jednoga dana predsjednik Vlade, suradnja s njim biti možda i teža nego s HDZ-om.

Zato sada ni Josipoviću ne pada na pamet izigravati opozicijski gromobran, dok većina u njegovoj bivšoj stranci meditira i očekuje da se HDZ sam slomi pod teretom ekonomsko-socijalne krize. Problem za Josipovića je u tome što ga u HDZ-u i Vladi doživljavaju upravo tako - kao novog vođu opozicije, a samim tim i svog najopasnijeg suparnika kojega na bilo koji način treba zaustaviti.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 25.05.10. 17:23

Gospodine Predsjedniče. Sa kojim pravom se okomljujete na vladu?20 godina njenoga iznimno uspješnog vođenja naše zemlje,jednostavno vam nedaje pravo da se tako odnosite prema vladi odnosno stranci koja je na vlasti.Tj.HDZ .Preispitajte svoja stajališta i ubuduće nemojte griješiti.S štovanjem...


registracija
24/5/09

Sharp, 25.05.10. 18:31

@fluid
20 godina iznimno uspjesnog vodenja nase zemlje ???? Nadam se da se samo salis !? I HDZ i SDP treba per dekretom zabranit kao politicke stranke jer su mafijaske udruge koje 20 godina sustavno pljackaju vlastiti narod ! Ponovo otvoriti goli otok i obe ekipe odvesti tamo na ispitivanje.... dok se sazna gdje su ostali novci iz raznih afera... a potom ih osudit na 20 puta dozivotno ! Teka tada Hrvatska moze prosperirati kako treba, sve ostalo je mazanje ociju !


registracija
26/1/08

Rampa, 27.05.10. 22:33

Ma fluid mora da se šali, jer bi u suprotnom morao ozbiljno razmisliti gdje je živio svih ovih 20 godina, na Marsu ili u HR?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika