Objavljeno u Nacionalu br. 758, 2010-05-25

Autor: Nacionalova redakcija

Riječki biciklist Robert Kišerlovski nada se medalji na Olimpijskim igrama u Londonu

ROBERT KIŠERLOVSKI
POZORNOST JAVNOSTI PRIVUKAO JE ODLIČNIM NASTUPOM NA
GIRO D'ITALIA, DRUGOJ NAJVEĆOJ
BICIKLISTIČKOJ UTRCI NA SVIJETUROBERT KIŠERLOVSKI POZORNOST JAVNOSTI PRIVUKAO JE ODLIČNIM NASTUPOM NA GIRO D'ITALIA, DRUGOJ NAJVEĆOJ BICIKLISTIČKOJ UTRCI NA SVIJETUJedan do sada u Hrvatskoj potpuno nepoznati sportaš prošlog je tjedna postigao izvanredan uspjeh, pa se o njemu raspisao talijanski tisak, ali i mnogi europski sportski listovi. To je 23-godišnji riječki biciklist Robert Kišerlovski. On trenutačno nastupa na drugoj najvažnijoj i najtežoj profesionalnoj biciklističkoj utrci na svijetu Giro d'Italia, a o njemu se talijanski tisak raspisao jer je u nekoliko dana u ukupnom poretku bio treći, što nikada nije uspjelo ni jednom Hrvatu u 93-godišnjoj povijesti te utrke. U Alpama je naglo pokvario plasman nakon 15. etape, pa je pao na deseto mjesto, s velikim izgledima da tamo i ostane na kraju utrke koja ima 21 etapu, a i to bi bio golem uspjeh. Karijeru je započeo u Biciklističkom klubu Rijeka, zatim je prešao u slovenski Adria Mobil, a onda u španjolsku momčad Fuji-Servetto, za koju je vozio prošle sezone.

"Krajem godine dobio sam dobru ponudu od talijanskog Liquigasa i prešao sam u njihove redove. Od biciklizma se može dobro živjeti. Proračuni jakih momčadi dosežu i po pet-šest milijuna eura", otkriva nam Kišerlovski koji godišnje od plaće i premija može zaraditi i više od 100.000 eura, a pred njim su tek najbolji dani.

Izbornik hrvatske biciklističke reprezentacije Eugen Pleško očekuje od Kišerlovskog da na Olimpijadi u Londonu 2012. napadne medalju. "Kišerlovski je vrhun<ski potencijal, uvjeren sam da će uskoro postati jedan od najboljih biciklista na svijetu. Na OI se vozi samo jedna utrka, pa puno toga ovisi o konfiguraciji staze. Njemu najviše odgovaraju usponi, ali dobar je i na ravnom. Mislim da bi mogao do medalje, a možda bi mogao uskoro postati poznat kao i Kostelići", uvjeren je Pleško, a i Kišerlovski misli da će za dvije godine biti u konkurenciji za medalju.

"Do Olimpijade u Londonu sigurno ću biti znatno bolji nego sada i mislim da nisam pretenciozan ako kažem da tamo idem po medalju", hrabro najavljuje Kišerlovski koji uz uspone voli i strme spustove gdje biciklisti dostižu brzine i do 100 kilometara na sat, što biciklizam čini jednim od najopasnijih sportova, u kojem su teške ozljede, pa čak i sa smrtnim posljedicama, nerijetka pojava.

"Ne volim samo kad kiša padne, jer je cesta tada vrlo skliska. Prošle godine na Vuelti sam u takvim uvjetima pao i slomio ključnu kost. Ta mi je ozljeda poremetila ritam, ali brzo sam se vratio na bicikl", prisjetio se Kišerlovski nezgode iz utrke oko Španjolske. Za kraj razgovora Kišerlovski je poručio: "U Hrvatskoj nikako da shvate koliko je biciklizam značajan za razvoj turizma. I u Turskoj se u posljednje vrijeme puno ulaže, organizirali su utrku koju prate svjetske televizije, pa gledatelji mogu vidjeti prirodne ljepote Turske. Tako su privukli brojne turiste. Ne znam što se čeka u Hrvatskoj."

Vezane vijesti

Tour de Suisse: Kišerlovski 13-ti

Tour de Suisse: Kišerlovski 13-ti

Robert Kišerlovski osvojio je ukupno 13. mjesto na kraju utrke Tour de Suisse, koja najboljim biciklistima svijeta služi kao generalna proba za Tour… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika