Objavljeno u Nacionalu br. 758, 2010-05-25

Autor: Boris Bilas

Zbog tri ukinute pruge Hrvatske željeznice godišnje gubile 19 milijuna kuna

Tri dionice koje su Hrvatske željeznice privremeno zatvorile za promet početkom svibnja ove godine i tim činom izazvale goleme proteste u javnosti tom su državnom poduzeću samo 2009. donijele gubitak od 19,3 milijuna kuna. Hrvatske su željeznice privremeno obustavile promet dionicama Martin Brod - Knin, Banova Jaruga - Pčelić i Nova Kapela Batrina - Novska.

Ukupna zarada HŽ-a na te tri dionice u 2009. iznosila je samo 951 tisuću kuna, a za održavanje tih pruga utrošeno je 20,3 milijuna kuna. U javnosti je najviše negodovanja izazvalo zatvaranje pruge od Banove Jaruge do Pčelića jer je na toj dionici i Daruvar koji je tom odlukom ostao bez željezničke veze s ostatkom Hrvatske. No ta je dionica HŽ-u donijela gubitak od 12,3 milijuna kuna jer je u 2009. na toj liniji zarada bila nešto više od 525 tisuća kuna, a troškovi održavanja iznosili su čak 12,8 milijuna kuna.

Održavanje dionice od Nove Kapele do Našica HŽ je stajalo 6,5 milijuna kuna, a zarada od putničkog i teretnog prometa iznosila je nešto manje od 400 tisuća kuna. Najmanje prometa imala je zatvorena dionica od Martin Broda do Knina na kojoj je HŽ izgubio oko 850 tisuća kuna. Na njoj putnički vlakovi nisu prometovali, a od teretnog prometa HŽ je u 2009. zaradio 28 tisuća kuna.

Vezane vijesti

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Predstavnici sindikata željezničara Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije usprotivili su se inicijativi Hrvatskih željeznica (HŽ) da obustave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika